Hello Wold 2

55e4efc5

05-170

„Oamenii in general se considera destepti, speciali si cu multa experienta de viata; acestia indraznesc sa „combata” tot ceea ce postezi in mediul online, desi n-au expertiza necesara (ca sa ma exprim elegant!), dar au mult tupeu si nu duc lipsa de imfatuare!”(Elena Niculescu-Export & Import Business Consultant, Online Communication Specialist)Introdu un text asociat

step0004 (14)1qr882
step0002-57

”În fiecare zi sunt recunoscătoare nopților ce se transformă în dimineți, prietenilor ce devin familie, și viselor ce se transformă în realitate.”

Hai sa ne amuzam un pic, sa facem un test :
Alegeți floarea  pe care aţi dori s-o primiți în dar!

FLOAREA N1

Feminitatea ta întotdeauna se manifestă intens şi atrage atenţia. Oriunde vei apărea, vei fi subiectul discuției și vei atrage multe priviri. Bărbații te admiră sincer, iar femeile te invidiază, însă nu te preocupă părerile şi notele altora. Îţi cunoști prețul şi ţii cont doar de părerea unui cerc restrâns de persoane.

Ţi-e greu să ai încredere în alţi oameni, dar dacă vei avea, atunci vei fi capabilă să întorci munții pentru această persoană. Dacă însă nu-ţi va justifica încrederea, nu o vei ierta niciodată.

Arăți excelent atât în fuste cât şi în pantaloni. Chiar dacă preferi rujul în nuanțe mai puţin intense – roșu aprins e culoarea ta!

FLOAREA N2

Eşti o fetiţă drăguţă, romantică, gingașă – idealul tuturor bărbaţilor. Le permiţi uşor să te curteze, să-ţi ofere cadouri şi alte semne de atenţie.

Îi cucerești pe toţi cu sinceritatea ta. Femeile încearcă să se împrietenească cu tine, iar bărbaţii să-ţi câştige încrederea. Întotdeauna ştii ce-ţi doreşti, obţii totul.

Arăţi extraordinar în rochii, bluze, dantelă și flori mici. Nuanțele gingașe ale îmbrăcămintei îţi acoperă farmecul.

FLOAREA N3

Ai atât de multe calități pozitive, încât e greu să alegi una de bază. Eşti onestă, sinceră, modestă, o persoană care ştie să susțină în minutele grele.

Rezişti cu stoicism încercărilor vieţii şi cu credinţă în suflet treci peste cele mai grele situaţii. Orice bărbat viseză să se căsătorească cu o femeie ca tine. Ai grijă să arăţi întotdeauna bine, poți crea confort în casă, fidelă şi modestă…Ce-şi mai pot dori bărbaţii.

Doar că Femeile-Muşeţel nu au noroc să întâlnească din prima acel bărbat unic, de obicei dau greş cu prima iubire.

E nevoie să aștepți puţin şi neapărat se va găsi acel, care te va aprecia pe măsură. Deşi eşti o persoană foarte puternică, oricum ai nevoie de grija unui bărbat.

Arăţi extraordinar în alb şi negru, prea multe culori în îmbrăcăminte pot distrage atenția de la tine însăși….iar tu eşti atât de frumoasă.

FLOAREA N4

Eşti o persoană pozitivă, plină de energie, un soare – iată cuvintele care le vei auzi cel mai des despre tine. Zâmbetul tău poate topi inima celui mai rece bărbat.

Adori atenția bărbaţilor, deseori ai relaţii de prietenie cu ei. Însă aceasta prietenie se poate termina cu dragoste.

Fascinezi bărbații, însă foarte rar îi lași să se apropie. Doar acel care a reușit să se apropie de tine, va obține cea mai bună femeie şi ultima iubire.

Iubești să experimentezi cu exteriorul şi faci corect! Ţi se potrivesc de minune ținutele, coafura şi cosmetica extravagantă.

FLOAREA N5

 

Probabil încă din copilărie ştii cât eşti de frumoasă. Când mama se plimba cu tine mică şi auzea complimente despre frumusețea ta de la oamenii necunoscuți.

Probabil ea te-a învățat să apreciezi oamenii, nu după exterior, ci după calitățile interioare. Știi să observi ce ascund oamenii, nimeni nu scapă de privirea ta. Multe din prietenele tale vin la tine după sfaturi, ca la psiholog.

Desigur, bărbații te adoră, însă tu eşti cea care va alege viitorul soţ. Cu un al șaselea simţ îl alegi din mulţime.

Eşti femeia care adoră să se îmbrace scump chiar şi cu un buget modest. Îţi merge bine aurul, poartă-l cât mai des, pentru că îţi aduce noroc.

FLOAREA N6

Eşti o femeie neobișnuită. În tine se combina 2 calități opuse: gheaţă şi flacără. Cu exteriorul calm şi rece, în tine mișună pasiuni arzătoare, iar bărbatul care va putea descoperi aceasta va fi cu adevărat fericit şi te va face fericită.

Ai o răbdare de fier, dar dacă cineva te-a provocat extrem, vei distruge totul în calea ta.

Atragi bărbații, însă deseori nici nu conștientizezi aceasta. Adevărul e ca bărbații îţi văd masca exterioară şi nu se decid să se apropie.

Ai cei mai frumoși ochi, ei vrăjesc, ai vrea să te îneci în ei, ca în mare.

Tu ce parere ai? Lasa 

raspunsul tau in rubrica de comentarii.

Gândurile noastre au putere. Ceea ce gândim se transformă în realitate.

Nu mai spune niciodată aceste 12 fraze dacă vrei să-ți fie bine

 

Orice spunem are efect asupra subconștientului și ne afectează subtil percepția despre viață. De exemplu, o gândire pozitivă îți schimbă atitudinea la muncă, făcându-ți treaba mai ușoară și mai plăcută. Acest lucru este valabil pentru orice aspect al vieții.

Ai în continuare o listă cu cele mai uzuale expresii, pe care le folosim zilnic, fără a realiza și ne strică viața. Așadar, nu mai folosi niciodată următoarele cuvinte:

1. Trebuie

În loc de acest cuvânt poți spune: „ar fi frumos să…” sau „voi fi mai fericită dacă…”. Fă doar ceea ce îți place, deoarece viața îți aparține și nimeni nu datorează nimănui nimic.

2. E vina mea

Transformă experiențele neplăcute sau nereușitele în ceva pozitiv prin a spune despre ele că: „a fost o nouă experiență”, pentru că nu există legi scrise, care să te acuze de anumite situații din viață și nimeni nu poate spune cu certitudine ce este bine și ce este rău. Nu există probleme sau greșeli, ci doar experiențe, pe care dacă le folosești corect vor deveni ceva pozitiv. Bineînțeles, dacă ai încălcat cumva legea scrisă a vreunei tări și ai făcut o ilegalitate, cel mai bine este să îți recunoști vina, în loc să fie altcineva condamnat în locul tău.

3. Îmi pare rău

Această expresie poate fi înlocuită cu ”sunt de acord cu tine”sau „îți simt durerea”. Să-ți fie milă de cineva sau să-ți pară rău umilește fie persoana respectivă fie pe tine. Nu te pune mai prejos decât ceilalți, ca să nu devii o victimă. Dacă simți ceva pentru aproapele tău încearcă să-l ajuți cu mai mult decât o vorbă.

4. Nu pot

Nu există „nu pot” ci doar „vreu și pot”. Chiar dacă pare incredibil, este atât de simplu. În anumite situații îți pot lipsi abilitățile de a face un lucru, dar vei găsi pe cineva care să te ajute indiferent ce ar fi, deci orice este posibil.

5. O să încerc sau o sa fac tot posibilul

Prima opțiune te scutește de orice responsabilitate, indiferent de rezultat, iar cu a doua te pui singură sub semnul întrebării. Fii foarte clară și fermă în ceea ce spui și faci, deci înlocuiește aceste cuvinte cu greșeli transformate în experiență și devino în fiecare zi mai bună. Pune-te pe treabă și spune de acum încolo: „voi face...”.

6. Nu am timp

Nu refuza din start ceva, mai degrabă gândește-te ce poți face apoi eventual zi „O sa fac mai târziu”, asta doar în cazul în care într-adevăr ai momentan alte treburi mai importante. Dacă în programul tău nu îl poți include pe un prieten, atunci propune-i să vă vedeți altă dată. Fă ordine în viața ta și prioritizează, pentru a putea împărți timpul în cel mai eficient mod.

7. Sunt obosită

Sunt obosită” este o expresie negativă și arată cu adevărat oboseala, dar se transformă foarte ușor în ”am nevoie de odihnă”, care exprimă pozitivism și recunoștință. Schimbă cuvintele pentru cel puțin o săptămână și vei vedea cum evoluezi.

8. Nu merit

Merit orice” sunt cuvintele care ar trebui să te însoțească pretutindeni. Lasă orice vină ai avea deoparte, pentru că ești frumoasă în felul tău chiar dacă cineva crede altceva. Meriți absolut tot ceea ce îți trece prin cale, chiar dacă o profesoară bătrână ți-a spus altceva când erai mică. Crede că meriți tot ce e mai bun și viața ți se va schimba treptat.

9. Nu îmi permit

E bine să fii întotdeauna pregătită pentru orice. Această frază apare, de obicei, când salariul întârzie să apară, dar dacă o folosești te limitezi și mai mult. Așa te faci să crezi că nu vei obține niciodată acel lucru, însă dacă ești pregătită și vrei să obții mai mult, atunci profită de șansele care ți se oferă.

10. Nu pot trăi fără el

Pare dificil să treci peste o despărțire sau să iubești în secret, dar spune mai degrabă „vreau să fiu cu persoana respectivă”, pentru că toată lumea sau aproape toată lumea poate mânca, respira și oricine se poate bucura de viață fără cineva anume. Cel mai important este să-ți dorești să fii cu el pentru persoana care este, nu pentru o nevoie egoistă și închipuită de-ale tale. Nevoia de ceva sau cineva ne face să fim nefericiți și dependenți, pe când dorința ne face mai puternici și ne dă inspirație.

11. Totul este greșit

Încearcă să te gândești că poți rezolva orice, pentru că altfel nu te vei mai putea bucura de lucrurile mici precum vremea de afară, o prietenă bună, faptul că ți-a venit autobuzul sau că afară ciripesc păsărelele. Privește obiectiv una dintre zilele tale și vei vedea că ai un acoperiș deasupra capului, că ai mâncare în frigider, un copil ți-a zâmbit sincer pe stradă, un cuplu se sărută așa cum făceai și tu la prima întâlnire și câte și mai câte. Vor exista mereu experiențe negative, dar și momente plăcute, așa că privește partea bună a lucrurilor, deoarece întotdeauna există așa ceva.

12. Fac bine

Aceste cuvinte au un înțeles cam ambiguu, sună chiar undeva între „mi-e indiferent” și „nu-i treaba ta”. Indicat ar fi să-ți schimbi atitudinea către viața și dacă cineva te întreabă „ce mai faci” să răspunzi sincer, cu ce făceai efectiv în acel moment și cum te simți de fapt. Așa că poți spune mai degrabă „sunt bine” dacă într-adevăr te simți în regulă, dar să zicem că nu ai chef de vorbă în momentul respectiv. Sursa:feminis.ro

 

 

13327428_507773842766459_4236182834924097093_n

1.954 comentarii (+add yours?)

  1. Beta
    iun. 24, 2017 @ 11:02:56

     photo cypjf4rcpe5lp8pamn8y.gif photo dcc9ec21.gif photo 1b287ed8-706d-4bf2-8fb9-c5aa7d6dbc7a.jpg
    Pentru horoscop :

    Enjoy 10


    Nasterea Sf. Ioan Botezatorul si Sanzienele

    În fiecare an, creştinii ortodocşi serbează naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, cel care l-a botezat pe Domnul Iisus în apa Iordanului. În calendarul popular, sărbătoarea este denumită Sânziene, în Ardeal, iar în Muntenia şi Oltenia – Drăgaica. Află, din acest material, ce tradiţii şi obiceiuri se practică în ziua de Sânziene.
    Încărcată de magie şi farmec, sărbătoarea Sânzienelor este celebrată pe 24 iunie, adică astăzi. Născută dintr-un străvechi cult al soarelui, ea nu şi-a pierdut coloratura păgână, deşi este asociată cu o mare aniversare creştină: naşterea Sfântului Ioan Botezătorul.

    Obiceiurile din Noaptea de Sânziene, practicate şi astăzi, mai ales în Maramureş şi Nordul Ardealului, dovedesc conservatorismul fantastic al tradiţiei româneşti populare, cu mult mai veche decât istoria. În cele ce urmează, veţi afla povestea Sânzienelor, relatată, pentru Formula As, de un specialist în etnografie şi folclor.

    SÂNZIENELE. POVESTEA SÂNZIENELOR. Când marea preoteasă a Soarelui – tânăra împărăteasă Reskynthis – a plecat în Lumea Umbrelor, jalea soţului ei – împăratul Ion, marele preot al Lunii – a fost de nespus. Atât de mult a suferit împăratul, încât şi-a lăsat palatul şi sceptrul, plecând în munţi spre a se reculege – gest fără precedent în tradiţiile autohtone. Acolo, spun legendele, a pogorât până în Tărâmul Celălalt, rugându-se de zei să-i redea soţia. Se mai spune că ar fi reuşit să o aducă până aproa­pe de Lumea Albă, dar că ar fi pierdut-o în ultima clipă. De atunci, Reskynthis a mai fost numită şi Eury­dike, adică „Readusa”.

    Noua mare preoteasă a Soarelui a fost aleasă Salonai, sora mai mică a Eurydikei. Legea pământului cerea ca împăratul văduv să o ia de soţie pe Salonai. Numai că acesta, iluminat de o nouă lege divină, a refuzat. Tradiţia mai cerea ca marele preot al Lunii să oficieze în fiecare an, cu marea preoteasă a Soarelui, hierogamia – adică „nunta sfântă”, pentru ca pământul să dea roade multe – dar împăratul a respins şi această ceremonie sacră, care implica actul sexual.

    Afrontul suferit de Salonai le-a mâniat în aşa măsură pe celelalte preotese, încât acestea l-au căutat pe împăratul plecat în munţi, l-au găsit şi i-au tăiat capul, pe care l-au aruncat în râul ce curgea prin apropiere.

    Temutele preotese mai purtau denumirile de Amazones („Femei Frumoase”), Sintiana („Femei Fermecate”), Zantiala („Doamnele Soarelui”) şi Mainades („Dansatoare”). Ele şi-au spălat crima îngrijindu-se de creşterea şi educaţia copiilor mici ai lui Ion-Orpheus şi Eurydike, Musaius şi Maria. Ajuns împărat, Musaius, zis şi D-Ion-Ysos, adică „Fiul lui Ion”, le-a reabilitat şi a asigurat supravieţuirea ordinului lor sfânt, ce fusese ameninţat cu desfiinţarea de adepţii lui Ion-Orpheus. Ele chiar au îmbrăţişat noua lege divină pe care o propovăduise împăratul şi au luptat pentru impunerea ei. De atunci, au fost asociate cultului marelui profet, iar sărbătoarea lor se ţinea de ziua naşterii lui, la solstiţiul de vară, mai ales că ele slujeau Soarelui.

    „Du-te Soare, vino Lună/ Sânzienele îmbună”

    De la geto-daci, Sintienele au pătruns în mitofolclorul nostru sub denumirea de Sânziene, Frumoase, Minunate, Doamne, Drăgaice etc. În „Descrierea Moldovei”, Dimitrie Cantemir scrie despre Ziua Sânzienelor: „Acesta este numele Sfântului Ioan Botezătorul. Ei (moldovenii) cred că în ziua când se prăznuieşte acest sfânt, Soarele nu-şi străbate drumul său drept înainte, ci într-o linie tremurată. De aceea, toţi ţăranii moldoveni se scoală în acea zi înaintea zorilor şi privesc cu ochi mari răsăritul Soarelui şi cum ochiul nu suferă prea mult această lumină şi – din pricina ei – începe să se zdruncine şi să tremure, ei pun pe seama Soarelui tremurătura pe care o simt în ochi şi se întorc voioşi acasă, după ce au făcut această încercare”.
    De la ceremonialul alegerii marii preotese a Soarelui, căreia tracii îi spuneau şi Thraekidica („Binecuvântată”), au moştenit românii obiceiul numit Drăgaică. Tot în „Descrierea Moldovei”, Cantemir scrie despre această tradiţie: „După cum se vede, prin ea o înţeleg pe Ceres. Căci în acea vreme a anului când încep să se coacă semănăturile, toate fetele ţăranilor din satele învecinate se adună şi o aleg pe cea mai frumoasă dintre ele, căreia îi dau numele de Drăgaica. O petrec pe ogoare cu mare alai, o gătesc cu o cunună împletită din spice şi cu multe năframe colorate şi-i pun în mâini cheile de la jitniţe. Drăgaica împodobită în acest chip se întoarce de la câmp spre casă, cu mâinile întinse şi cu năframele fluturând în vânt, de parcă ar zbura, şi cutreieră toate satele din care s-a adunat lume s-o petreacă, cântând şi jucând laolaltă cu toate tovarăşele ei de joc, care o numesc foarte des sora şi mai-marea lor în cântecele alcătuite cu destulă iscusinţă. Fetele din Moldova doresc din toată inima să aibă parte de această cinstire sătească, deşi în cântecele lor spun mereu, după datină, că fata care a întruchipat Drăgaica nu se poate mărita decât abia după trei ani”.

    TRADIŢII şi OBICEIURI de SÂNZIENE – ajunul Sânzienelor:

    În ajun de Sânziene, seara, se întâlnesc fetele ce vor să se mărite cu flăcăii ce doresc să se însoare. Băieţii fac ruguri, aprind flăcări şi le învârt în sensul mişcării Soarelui la apus, strigând:

    Du-te Soare, vino Lună,
    Sânzienele îmbună,
    Să le crească floarea floare,
    Galbenă, mirositoare;
    Fetele să le adune,
    Să le prindă în cunune,
    Să pună la pălărie
    Struţuri pentru cununie;
    Boabele să le răstească,
    Până-n toamnă să nuntească!

    Fetele fug şi culeg flori de Sânziene (Drăgaică), din care împletesc cununi. Cu aceste cununi se întorc în sat şi le aruncă peste casă; dacă se agaţă cununile de hornuri, fetele se vor mărita chiar în acel an. A doua zi, în zori, cetele de feciori străbat satele, cu struţuri de sânziene la pălărie, în semn că au căzut cununile de flori pe hornuri la casele fetelor ce îi interesează. Ei chiuie şi strigă:

    Du-te Lună, vino Soare,
    Că tragem la-nsurătoare;
    Cununile neursite
    Zac sub hornuri azvârlite.
    Până-n ‘miezi, cu steagu-n frunte,
    Trec feciorii după slute,
    C-alde alea nedirese
    Nu vor să fie mirese.

    VRĂJI, LEACURI, DESCÂNTECE de SÂNZIENE – DRĂGAICA. În noaptea de Sânziene, se spune că înfloreşte feriga, a cărei floare strălucitoare se păstrează pentru vrăji, descântece şi leacuri.
    Sânzienele împrăştie vijelii, grindină şi distrug recoltele.

    Sânzienele, spre deosebire de iele, sunt zâne bune, umblă noaptea şi dau puteri oamenilor, animalelor şi plantelor.

    „Oamenii fac ceai din sânziene şi îl beau, le dau flori de sânziene animalelor să mănânce ca să fie apărate de boli”, povesteşte etnologul maramureşean Janeta Ciocan.

    Cine nu cinsteşte Sânzienele, adică cine nu le culege, nu împleteşte cununi şi nu le aruncă peste casă sau nu face niciun alt obicei din nenumăratele tradiţii existente, îşi atrage pedeapse din partea „zânelor” bune. În acest caz, Sânzienele împrăştie vijelii, grindină şi distrug recolte.

    Fetele se tăvălesc goale în roua dimineţii

    În Maramureş, fetele nemăritate obişnuiau să se spele dimineaţa, în roua sânzienelor, ca să aibă copii.

    „Fetele dezbrăcate se tăvăleau în iarbă ca să fie fertile”, mai spune etnologul. Şi femeile se spală în apă curgătoare ca să fie curate de această sărbătoare. Nu oricine are dreptul să culeagă această plantă, doar copiii şi femeile ajunse la menopauză. Altfel, îşi pierd puterea plantele. În noaptea de 23 spre 24 iunie, fetele nemăritate îşi pun la căpătâi flori de sânziene, în speranţă că îşi vor visa ursitul, adică jumătatea.
    Cununa peste casă arată cât vei trăi

    După ce sunt culese, florile de Sânziene se împletesc şi se aruncă peste casă.

    „Cununile care rămân pe casă, undeva sus, pe acoperiş, înseamnă că acele persoane care le-au aruncat vor trăi mult. Cele care ajung în partea de jos a acoperişului – înseamnă viaţă scurtă. Iar cununile care cad de pe acoperiş vestesc sfârşitul apropiat al celor care le-au aruncat”, mai spune etnologul.

    În Maramureş, mai există o tradiţie potrivit căreia florile de sânziene se impletesc sub formă de cruce, se duc la biserică şi se sfinţesc, iar apoi se pun la „crucile” drumului (pe drumurile din afara satului, unde se află pământurile pe care le lucrează sătenii) ca să rodească holdele şi recoltele.
    Cum se află norocul

    Gospodarii încearcă să afle care le va fi norocul la animale tot cu ajutorul florilor de Sânziene. În seara din ajunul sărbătorii, agață cununi de Sânziene la colțul casei orientat către răsărit și, dacă a doua zi în coronițe este prins păr de la anumite animale sau puf/pene de la păsări, consideră ca anul va fi bun, mai ales pentru acestea.
    Practici şi ritualuri magice – vrăji de Sânziene

    Florile culese în ziua de Sânziene, prinse în coronițe sau legate în formă de cruce, sunt duse la biserică pentru a fi sfințite și sunt păstrate, apoi, pentru diverse practici magice.

    Pentru alungarea spiritelor malefice, se aprind focuri în care se aruncau substanțe puternic mirositoare, se buciumă și se strigă în jurul focurilor.

    SÂNZIENELE sau „Amuţitul Cucului”
    Se crede că dacă cucul încetează să cânte înainte de Sânziene, vara va fi secetoasă.

    Pentru a fi sănătoși și avea spor în muncă, în acest moment de început al secerișului, oamenii se încing peste șale cu tulpini de cicoare.

    Pentru a fi plăcute feciorilor, fetele se spală pe cap, în această zi ,cu fiertură de iarbă mare. Pentru a scăpa de boli, fetele și nevestele se scaldă în ape curgătoare.
    Uite ce NU ai voie să faci de Sânziene!

    Dacă oamenii nu le sărbătoresc cum se cuvine, Sânzienele se supără, devenind surate bune cu înrăitele Iele sau Rusalii. Sânzienele se răzbună pe femeile care nu țin sărbătoarea de pe 24 iunie, pocindu-le gură.

    Nici bărbații nu scapă ușor. Pe cei care au jurat strâmb vreodată, sau au făcut alt rău, îi așteptă pedepse îngrozitoare, despre Sânziene știindu-se că sunt mari iubitoare de dreptate.

    Cine nu respectă Sânzienele, poate avea parte de multe nenorociri: cel care spală, coase sau mătură în acea zi poate muri fulgerat.

    Semnul care-ţi arată că vei avea parte de NOROC tot anul:

    Dacă se întâmplă să vezi o furnică roșie în ziua de Sânziene, înseamnă că vei avea parte de mult noroc. Iar dacă vei găsi o furnica în portofel, nu-i face rau, căci îți va aduce mulți bani.

    Pomenirea morţilor

    Pentru pomenirea morților, se fac pomeni îmbelșugate se pun flori mirositoare pe morminte.

    Credința populară spune că la miezul nopţii de Sânziene se deschid Cerurile. Sursa:.realitatea.net

    Astazi se sarbatoreste si Ziua Iei.
    Ne mândrim cu ia românească și o purtăm cu drag, însă cunoaștem cu adevărat istoria ei? Ia este cea mai cunoscută și, cu siguranță, cea mai reprezentativă piesă a costumului tradițional românesc.

    În timp ce pentru mulţi dintre români ia este bluza noastră tradiţională care reprezintă portul românesc din diferite zone, pentru mulţi designeri reprezintă un ideal de inspiraţie.

    Aşa că, nu de mult timp, modelul de ie tradiţională a ajuns să fie purtat pe marile podiumuri ale lumii. Vedete precum: Emma Stone, Jennifer Garner, Kate Moss, Halle Berry, Kourtney Kardashian dar şi altele s-au îndrăgostit de portul nostru tradiţional.

    Semnificaţia spirituală a iei

    Tinerele moşteneau de la bunicile lor sau de la mamele lor nu doar arta meşteşugului popular ci şi rugăciunile potrivite care se spuneau obligatoriu înaintea începerii torsului lânii, a ţesutului sau a împletitului firelor.

    Exista un adevărat ritual de creere a acestei opere de artă, căci ia este o operă de artă, în adevăratul sens al cuvântului!

    Există mai multe tipuri de ie

    Cămașa cu altiță- o putem găsi în Bucovina, Moldova, Oltenia, Muntenia, zona Branului, a Covasnei. Are guler — piept și mâneca cu mai multe zone, brodate manual, cu încrețituri.

    Cămașa cu tăblie — este specifică zonei Aradului. Nu conține încrețituri și are mâneci cu ornamente bogate.

    Ia cu umăr — o găsim în sudul Transilvaniei, zona Sibiului și Făgărașului. Ea este marcantă prin umerași, iar gulerul este cusut fin.

    Cămașa cu lăncez este întâlnită în sudul și estul Transilvaniei. Se caracterizează prin apariția sub gulerul iei a unei fâșii ornamentale.

    Cămașa încărcată — pieptul și umerii acestui tip de ie sunt acoperiți în întregime de broderie, cu bumbac, mătase sau chiar mărgele.

    Cămașa cu platcă se întâlnește în Maramureș și Bihor; prezintă un mod aparte al motivelor ornamentale. Cămașa este specifică Oașului (predominând culoarea galbenă), însă există și un tip specific Maramureșului (predominând culoarea verde).

    Ia noastră are și o zi dedicată – data de 24 iunie este acum marcată drept Ziua Universală a Iei. Această zi este serbată în peste 50 de țări și mai mult de 100 de orașe. Nu este o întâmplare faptul că data acestui eveniment coincide cu o sărbătoare importantă a românilor, respectiv Sânzienele, deoarece ia are brodate simboluri magice, destinate să o apere de rele și de ghinioane pe cea care o poartă. Sursa:secretele.com

    Apreciază

    Răspunde

  2. Beta
    iun. 25, 2017 @ 00:58:06

     photo 15036267_1259667254085911_2286307971379355077_n.jpg
     photo pdMXheeTmcDUaeSByxkb.gif
    Povestea acestui pescarus poate fi si povestea noastra.

    Pentru horoscop va invit aici :

    Enjoy 10

    Apreciază

    Răspunde

  3. Aliosa
    iun. 25, 2017 @ 08:35:31

    Bună dimineața Anda ! 🙂
    Felicitări pentru cea mai frumoasă și reușită POATARE
    dedicată SÂNZIENELOR ( Drăgăicilor ) ! 🙂
    Mi-a venit și mie rândul,
    la o CAFELUȚĂ să te invit 🙂

    și nu accept nici măcar cu gândul,
    un răspuns pripit………….
    O Duminică Binecuvântată ! 🙂
    Aliosa 🙂

    Apreciază

    Răspunde

    • Beta
      iun. 25, 2017 @ 22:39:28

      Multumesc prieten bun. Am savurat cafeluta de la tine si-ti trimit numai ganduri bune . Am fost ocupata, a fost ziua sotului si am avut cativa musafiri. Sa ai o noapte buna si nu o sa te refuz niciodata mai ales cand e vorba de o cafea pentru ca-mi place tare aceasta licoare, ❤

      Apreciază

      Răspunde

  4. Beta
    iun. 26, 2017 @ 00:45:22

     photo 12662728_1682771258665872_3770139003114897178_n.jpg
     photo 8cee214c.gif

    26 iunie este Ziua Drapelului National al Romaniei.

    Bună ziua, prieteni într-o nouă săptămână!

    Scurtă istorie asupra drapelului

    In 1834 domnitorul Tarii Romanesti, Alexandru Ghica Voda, a obtinut de la otomani invoirea „de a pune steag romanesc corabiilor negustoresti si ostirii. Steagul destinat corabiilor avea doua culori(galben si rosu), cel atribuit armatei era compus din trei (rosu, galben si albastru) si un vultur la mijloc. Acesta este socotit inceputul adoptarii tricolorului pe pamant romanesc. O informatie o descoperim printre marturiile unui francmason Jean Alexandre Vaillant (chemat si stabilit in Muntenia in 1830, profesor si director al „Colegiului Sf. Sava” din Bucuresti intre anii 1831 si 1834), potrivit caruia tricolorul ar fi fluturat pentru prima data in ziua de 29 iulie 1839, pe muntele Plesuva (zona Comarnic-Prahova). Astfel, arborarea de catre Vaillant a tricolorului ca drapel al Principatelor este, poate, cea mai veche atestare documentara a acestui fapt. Tricolorul romanesc era cunoscut inca din deceniul 4 al secolului al XIX-lea drept simbol national cu cel putin un deceniu inainte de oficializarea sa. In timpul revolutiei de la 1848 Tricolorul a fost adoptat ca simbol al natiunii in prima zi a victoriei revolutiei burghezo – democratica (1848-1849), 14/26 iunie, cand a vut loc abdicarea domnitorului Gheorghe Bibescu, instaurarea Guvernului provizoriu de la Bucuresti si promulgarea decretului nr. 1 de instituire a drapelului national. Revolutionarii de la 1848, atat cei din Transilvania, cat si cei din Tara Romaneasca, au arborat steagul tricolor, ca simbol al luptei lor, avand inscriptionat lozinca: „Fratia”: „Dreptate – Fratie” si dandu-i denumire de „stindard al libertatii”. O luna mai tarziu, „vazand că nu s-a inteles inca cum trebuiesc facute stindardele nationale“, decretul guvernamental nr. 252 din 13 iulie 1848, preciza din nou ca “stindardele vor fi tricolore. Culorile sunt: albastru inchis, galben deschis si rosu carmin”. Ele vor fi dispuse vertical si vor fi aranjate in ordinea urmatoare: „langa lemn vine albastru, apoi galben si apoi rosu falfaind“. In Adunarea populara desfasurata pe dealul Filaretului din Bucuresti, in ziua de 15 iunie 1848, s-a celebrat ziua de 11 iunie, inceputul revolutiei, ”zi de mantuire pentru toata Romania”, sub flamurile tricolore. Tot in acel an istoric 1848, in acea impresionanta Adunare de la Blaj, 3-15 mai, s-a inaltat „flamura cea mare tricolora a natiunii romane”, a intregii natiuni romane. Potrivit unei alte ipoteze tricolorul se impune ca drapel national in 1859, odata cu dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, culorile steagului fiind dispuse insa pe orizontala. Primul drapel din 1859, aflat in uz pina in 1862, a avut fisia albastra plasata sus, urmand ca, in a doua parte a domniei lui Cuza, fisia rosie sa fie dispusa pe partea superioara. Dupa venirea lui Carol I, steagurile vor avea benzile dispuse pe verticala, Romania aliniindu-se astfel regulilor respectate de steagurile europene. Ziua Drapelului National a fost instituita pentru a marca ziua de 26 iunie 1848, cand Guvernul revolutionar a decretat ca Tricolorul – rosu, galben si albastru – sa reprezinte steagul national al tuturor romanilor; cele trei culori impartite in mod egal reprezinta principiul egalitatii, orientarea culorilor in sus semnifica verticalitatea, cifra trei este numarul perfect, pe langa tara noastra mai existand alte trei tari europene traditionale cu steagul tripartit in mod egal si vertical: Franta, Italia si Belgia. (Romanien Global News).

    Pentru horoscop :

    Enjoy 10

    Apreciază

    Răspunde

  5. Aliosa
    iun. 26, 2017 @ 09:14:23

    Bună dimineața Anda !
    La Mulți Ani SOȚULUI tău de ZIUA DUMNEALUI ( 25 iunie) ! 🙂
    Ca roman ce-mi iubesc ȚARA și TRICOLORUL 🙂
    jurându-i încă din timpul Liceului Militar (1966 )
    http://aliosapopovici.wordpress.com/2013/09/23/
    veșnică CREDINȚĂ 🙂 , dă-mi voie să te FELICIT pentru superba postare dedicată zilei de 26 IUNIE, Ziua TRICOLORULUI

    greu încercat în urmă cu 77 de ani……………..
    http://aliosapopovici.wordpress.com/2017/06/26/
    O săptămână perfectă întregii tale FAMILII ! 🙂
    Aliosa 🙂

    Apreciază

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Follow Betasare's Blog on WordPress.com