Haideti sa aflam impreuna

b426c2208ebb90cf

 

5e05ccf2

 

 

0503aef8b7562008a72709db59e2f8596721f1

Datorita faptului ca legea iubirii este temelia guvernarii lui Dumnezeu, fericirea tuturor fiintelor create depinde de acordul lor  desavarsit fata de marile principii ale dreptatii.Dumnezeu doreste de la toate fapturile Sale o slujire din dragoste – un omagiu care izvoraste  dintr-o apreciere inteligenta a caracterului Sau. El nu gaseste placere intr-o slijore silita si, ca urmare, le da tuturor libertatea de vointa, ca sa-i aduca o slujire de bunavoie.(Ellen G.White)welcome9

O fetiţă de 11 ani a sugerat pentru prima dată numele celebrei planete pitice Pluto

O fetiţă de 11 ani din Oxford, Marea Britanie, pe care o chema Venetia Burney, este responsabilă pentru numele planetei pitice Pluto.

Aceasta i-a sugerat numele bunicului ei după ce a fost inspirată de zeul roman Pluto, zeul Infernului.

Bunicul acesteia, Falconer Madan, deţinea funcţia de bibliotecar în cadrul Bibliotecii Bodleian de la Universitatea Oxford. Acesta le-a propus celor de la Observatorul Lowel din Arizona acest lucru, imediat după ce planeta a fost descoperită, în anul 1930. Descoperirea acesteia a confirmat încrederea lui Dr. Percival Lowell cu privire la existenţa acesteia şi a fost considerată cea mai importantă de după descoperirea planetei Neptun, în anul 1846.

Membrii acelui observator au considerat că Pluto este un nume potrivit, mai ales că primele două litere din componenţa acestuia sunt iniţialele lui Percival Lowell, fondatorul acestui observator. Denumirea a fost oficializată în anul 1930.

În acelaşi an, a fost creat caracterul Disney cu acelaşi nume, dar, în acea perioadă, acesta purta numele Rover.
Sursa foto – Sursa: 123rf.com
O fetiţă de 11 ani a sugerat pentru prima dată numele celebrei planete pitice Pluto

Sursa: Curiosity – preluat din http://www.descopera.ro/cultura

 Si pentru a avea continuitate la subiect continuam sa aflam tot despre aceasta planeta :

Descoperire a cercetătorilor americani: Munţii de pe Pluto ar putea fi vulcani de gheaţă. ”Nimic asemănător nu a fost văzut vreodată”

Cercetătorii americani au descoperit pe Pluto anumite formaţiuni muntoase ce par a fi gheţari care ejectează gheaţă, potrivit unui studiu ale cărui concluzii au fost prezentate luni, informează Reuters.

Noua descoperire ridică o serie de întrebări despre felul în care această planetă pitică a putut să rămână până în zilele noastre atât de activă din punct de vedere geologic.

Studiul, prezentat la o întrunire organizată de American Astronomical Society în National Harbor, Maryland (SUA), evidenţiază faptul că Pluto şi sateliţii lui naturali alcătuiesc un sistem mult mai complicat decât au estimat oamenii de ştiinţă.

„Sistemul plutonian ne uluieşte”, a explicat planetologul Alan Stern, cercetător la Southwest Research Institute din Boulder, Colorado, într-o videoconferinţă.

Alan Stern coordonează una dintre echipele NASA care participă la misiunea New Horizons, prima sondă spaţială care a survolat planeta pitică Pluto pe 14 iulie.

Fotografii şi date ştiinţifice prelevate cu ocazia acelui survol sunt de atunci transmise spre Terra.

Printre cele 50 de rapoarte pe care specialiştii care participă la misiunea New Horizons le vor prezenta în această săptămână se află şi o analiză a unor imagini ce prezintă doi munţi de pe Pluto, ce măsoară fiecare pestes 161 de kilometri în diametru şi mai mulţi kilometri în înălţime. Vârfurile munţilor prezintă depresiuni similare cu cele ale vulcanilor de pe Marte şi Terra.

„Nimic asemănător nu a fost văzut vreodată la marginile Sistemului Solar”, a spus Oliver White, participant la misiunea New Horizons şi cercetător la Ames Research Center, un laborator ştiinţific administrat de NASA, situat în Moffett Field, California.

În loc să ejecteze roci topite, vulcanii de pe Pluto aruncă în atmosferă apă îngheţată şi alte tipuri de gheţuri, precum cele din azot, amoniac şi metan.

Deşi recunoaşte că ideea prezenţei unor vulcani pe Pluto, care se află la o distanţă de 40 de ori mai mare de Soare decât Pământul, poate să pară nebunească, totuşi, spune Oliver White, „acesta este cel mai puţin nebunesc lucru la care ne putem gândi” pentru a putea explica existenţa acelor munţi.

Sonda New Horizons a descoperit şi câteva crăpături adânci în scoarţa lui Pluto, cea mai mare dintre ele având o lungime de 322 de kilometri. Vârful acelei crăpături este cu 4 kilometri mai înalt decât baza acesteia – o diferenţă de nivel de două ori mai mare decât aceea din Marele Canion de pe Terra.

„Există atât de multe imperfecţiuni în acea zonă de pe Pluto, iar asta indică faptul că scoarţa a suportat o extensie majoră într-un anumit moment din istorie”, a spus Oliver White.

Oamenii de ştiinţă bănuiesc că descompunerea unor elemente radioactive din nucleul lui Pluto reprezintă sursa de căldură a acestei planete pitice şi a transformărilor ei.

Sonda New Horizons, lansată de NASA în 2006, este destinată cercetării planetei pitice Pluto, dar şi corpurilor spaţiale din Centura Kuiper, într-o misiune fără precedent.

Pluto se află în Centura Kuiper, o regiune de mini-planete şi alte corpuri îngheţate care orbitează Soarele dincolo de Neptun şi despre care se crede că sunt rămăşiţe ale procesului de formare a Sistemului Solar, în urmă cu 4,6 miliarde de ani. Este ultima dintre regiunile neexplorate ale Sistemului Solar.

De la descoperirea ei, în 1930, de astronomul american Clyde William Tombaugh, Pluto a rămas un mister pentru savanţi, care se chinuie să explice de ce o planetă cu o rază atât de mică ar putea exista dincolo de lumile uriaşe ale planetelor Jupiter, Saturn, Uranus şi Neptun.

În 1992, astronomii au descoperit că Pluto, situată la o distanţă de Soare de 40 de ori mai mare decât cea dintre Terra şi astru, nu era singură în depărtările Sistemului Solar, iar din acest motiv Uniunea Astronomică Internaţională (International Astronomical Union) a decis să reevalueze definiţia unei „planete”.

În 2006, cu New Horizons deja lansată, Pluto şi-a pierdut titlul de a noua planetă a Sistemului Solar, fiind clasată în categoria „planetelor pitice”, deoarece nu a „curăţat” spaţiul cosmic din vecinătatea orbitei sale. De atunci, peste 1.000 de planete pitice au fost descoperite în Centura Kuiper.

Centura Kuiper este o regiune a Sistemului Solar similară centurii de asteroizi, dar mult mai mare ca aceasta şi cuprinzând mult mai multe corpuri spaţiale, formate din diferite tipuri de gheaţă. Centura Kuiper a fost denumită după Gerard Peter Kuiper (1905 – 1973), un astronom olandezo-american care a prezis şi demonstrat existenţa acestei centuri de materie a Sistemului Solar.

În afară de New Horizons, astronomii contează în anii viitori şi pe sistemul de imagistică în infraroşu de la bordul succesorului lui Hubble, telescopul spaţial James Webb – deocamdată programat pentru lansare în 2018, potrivit site-ului NASA -, pentru a realiza o serie de cercetări şi mai detaliate, precum compoziţia chimică de la suprafaţa lui Pluto şi a sateliţilor săi, dar şi de la suprafaţa numeroşilor asteroizi care se află în Centura Kuiper.

Sursa: Mediafax

Am gasit un blog unde sunt prezentate planetele din sistemul nostru solar atat cat  trebuie sa stim pentru  cultura noastra generala deci :
https://cele9planete.wordpress.com/

 

MERCUR VENUS PAMANT MARTE JUPITER SATURN URANUS NEPTUN PLUTON
MERCUR
VENUS
PAMANT
MARTE
JUPITER
SATURN
URANUS
NEPTUN
PLUTON

 

     Planetele sunt cele mai mari obiecte exceptand Soarele. Spre deosebire de Soare, planetele nu produc energia lor proprie, in schimb planetele reflecta caldura si lumina vizibila produsa de Soare. Planetele Jupiter si Saturn emit radiatii radio, undele radio, emise de Jupiter sunt asa puternice incat pot fi receptionate pe pamant cu radiotelescoape. Cele patru planete de langa Soare: Mercur, Venus, Pamant si Marte se numesc planete terestriale, ele par sa contina fier si roci. Planetele terestriale si Pluto sunt cele mai mici planete. Pamantul are un satelit, Marte are doi si Pluto are unul. Mercur si Venus nu au sateliti.
Distantele dintre planete se masoara in unitati astronomice.
Cele mai mari planete, Jupiter, Saturn, Uranus si Neptun sunt numite planete gigant. In comparatie cu planetele terestriale ele contin fier usor si roci. Fiecare din planetele gigant au cateva sateliti. De asemenea ele au inele in jurul lor. Doar inelul luminos al planetei Saturn poate fi usor vazut cu un telescop mic. Toate planetele sunt inconjurate de variate tipuri de gaze. Gazele care inconjoara o planeta se numesc atmosfera. Pamantul este singura planeta care are destul oxigen in jurul sau si destula apa pe suprafata sa pentru a mentine viata.

CLASIFICARE

SISTEMUL SOLAR SOARELE LUNA PLANETELE ASTEROIZII METEORII
UNIVERSUL GALAXIILE STELELE GAURILE NEGRE ECLIPSELE COMETELE

DUPA MARIME

  • planete mici – Mercur, Venus, Pamant, Marte, Pluton;
  • planete gigant – jupiter, Saturn, Uranus, Neptun.
MERCUR VENUS PAMANT MARTE JUPITER SATURN URANUS NEPTUN PLUTON

DUPA COMPOZITIE

  • terestre – Mercur, Venus, Pamant, Marte;
  • gazoase – jupiter, Saturn, Uranus, Neptun;
  • Pluton.

     Planetele terestre sunt compuse din piatra si metal, au o densitate relativ mare, rotatie mai inceata, suprafata solida, nu au inele si au putini sateliti.
Planetele gazoase sunt compuse din hidrogen si heliu, in general au densitati mici, roatatie rapida, au inele si multi sateliti.

Planete
MERCUR VENUS PAMANT MARTE JUPITER SATURN URANUS NEPTUN PLUTON

DUPA POZITIA LOR FATA DE SOARE

  • planete interioare – Mercur, Venus, Pamant, Marte;
  • planete exterioare – Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun, pluton;
  • centura de asteroizi dintre Marte si Jupiter formeaza granitta dintre sistemul solar interior si sestemul solar exterior.

Planete
MERCUR VENUS PAMANT MARTE JUPITER SATURN URANUS NEPTUN PLUTON

DUPA POZITIA LOR FATA DE PAMANT

  • planete inferioare – Mercur si Venus;
  • planete superioare – Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun, Pluton.

     Planetele inferioare sunt mai aproape de Soare decat Pamantul Ele au faze, ca Luna cand este vazuta de pe Pamant.
Planetele superioare sunt mai departe de Soare decat Pamantul. Ele se vad intotdeauna in toatalitate sau aproape in totalitate.

Planete
MERCUR VENUS PAMANT MARTE JUPITER SATURN URANUS NEPTUN PLUTON

CRONOLOGIC

  • planete clasice – Mercur, Venus, Marte, Jupiter, Saturn. Sunt cunoscute inca din timpurile preistorice; sunt vizibile cu ochiul liber.
  • planete moderne – Uranus, Neptun, Pluton. Au fost descoperite in timpurile moderne; nu se vad cu ochiul liber.
  • Pamant.

Planete
MERCUR VENUS PAMANT MARTE JUPITER SATURN URANUS NEPTUN PLUTON

Sursa:http://tisp.ro/solar/pgs/planete/clasif.html

Curiozitati despre planete aflati aici :
http://inbors.com/curiozitati-despre-sistemul-solar

De ce nu mai este Pluto cea de-a 9-a planetă a sistemului solar

Descoperită abia în 1930, Pluto, pe atunci considerată cea de-a 9-a planetă a sistemului solar, a făcut notă discordantă față de celelalte planete din sistem, prezentând o serie de caracteristici care o individualizează față de toate planetele aflate pe orbite în jurul Soarelui și care au dus, în cele din urmă, în 2006, la revizuirea definiției planetei și la excluderea sa din această categorie. În acest material ne vom aduce aminte de ce și-a pierdut Pluto rangul de planetă.

Un prim argument este că Pluto este mult mai mică (atât ca volum cât și ca masă) decât orice altă planetă din sistem, având masa chiar de cinci ori mai mică decât Luna. Este un corp teluric, așa cum sunt Mercur, Venus, Pământul și Marte, dar nu se află în aceeași zonă a sistemului solar cu aceste planete, vecinii săi fiind giganticele planete gazoase Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun. Din acest motiv, există unii astronomi care sunt de părere că Pluto s-ar fi format în afara sistemului solar, fiind la un moment dat capturată de gravitația Soarelui. Alți astronomi sunt de părere că Pluto a fost una dintre lunile lui Neptun.

Un alt argument important este legat de orbita neobișnuită pe care o descrie Pluto în jurul Soarelui. Toate planetele din sistemul nostru solar se deplasează pe orbite relativ plane în jurul Soarelui, însă orbita lui Pluto formează un unghi de 17 grade față de planul celorlalte orbite. În plus, orbita lui Pluto este și foarte eliptică și intersectează orbita planetei Neptun pentru o perioadă de 20 de ani din cei 248 cât durează mișcarea sa de revoluție. Nicio altă planetă nu intersectează orbita altei planete. Doar cometele și asteroizii fac acest lucru.

În plus, cea mai mare dintre cele cinci luni ale lui Pluto, Charon, are aproape jumătate din dimensiunea lui Pluto. Din această cauză, unii astronomi au recomandat ca Pluto și Charon să fie considerate mai degrabă un sistem binar de planete pitice și nu o planetă cu satelitul său.

Toate aceste „probleme de identitate” ale lui Pluto au determinat Uniunea Astronomică Internațională (IAU) să adopte două rezoluții la 24 august 2006 prin care au recatalogat acest corp cosmic drept planetă pitică.

Primul dintre aceste documente este Rezoluția 5A prin care este definit termenul de „planetă” — „O planetă este un corp cosmic care (a) se află pe o orbită în jurul Soarelui, (b) dispune de suficientă masă pentru ca propria sa gravitație să o modeleze într-o formă de echilibru hidrostatic (aproape rotundă) și (c) și-a curățat vecinătatea orbitală de alte corpuri (asteroizi, comete)”.

Pluto este relativ rotundă și se află pe orbită în jurul Soarelui, dar această orbită se intersectează cu cea a lui Neptun. Criticii acestei rezoluții susțin că există și alte planete, printre care și Pământul, care nu au reușit să-și curețe vecinătatea orbitală de alte corpuri. Pământul, spre exemplu, se întâlnește în mod regulat cu asteroizi aflați în apropierea orbitei sale.

Rezoluția 5A identifică și două noi categorii de obiecte aflate pe orbite în jurul Soarelui: „planetele pitice” și „corpurile mici” din sistemul solar. Conform acestei rezoluții, o planetă pitică este „un corp cosmic care (a) se află pe orbită în jurul Soarelui, (b) dispune de suficientă masă pentru ca propria sa gravitație să o modeleze într-o formă de echilibru hidrostatic (aproape rotundă), (c) nu și-a curățat vecinătatea orbitală și (d) nu este un satelit al altei planete.

Corpurile mici din sistemul solar sunt corpuri aflate pe orbite în jurul Soarelui, dar care nu sunt nici planete și nici planete pitice.

Cealaltă rezoluție, 6A, i se adresează în mod special lui Pluto, reclasificând-o drept planetă pitică.

Conform acestor rezoluții votate în cadrul IAU, sistemul nostru solar este format din 8 planete: Mercur, Venus, Pământ, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun. În afară de Pluto, în categoria planetelor pitice mai intră și Ceres (cel mai mare obiect din cadrul centurii de asteroizi dintre planetele Marte și Jupiter) dar și 2003 UB313 sau Eris (un obiect și mai îndepărtat de Soare decât Pluto, din cadrul Centurii Kuiper, centura de comete și asteroizi de la marginea sistemului solar, de dincolo de orbita lui Neptun). În categoria corpurilor mici din sistemul solar intră asteroizii și cometele.

AGERPRES/(AS — autor: Codruț Bălu, editor: Mariana Ionescu)

https://youtu.be/4kBISy0Ut1g?t=12

Ziua de astazi o dedicam  lui 1 Februarie pentru romani ❤
Fotografia postată de La Blouse Roumaine.

„În calendarul popular românesc, ziua de 1 februarie corespunde cu Anul Nou Viticol (răscrucea dintre ani, când Anul Vechi Viticol moare şi renaşte Noul An Viticol), de fapt începutul unui nou sezon de lucru pentru lucratul viilor. Acum au loc adevărate ceremonii rituale, magico-mitice, cu caracter bahic, datând din vremea tracilor, care au ca scop influenţarea recoltei strugurilor. Totodată este şi Anul Nou Pomicol, când se face prima ceremonie a anului, legată de pomicultură.
Peste această sărbătoare rituală, creştinismul a suprapus numele unui sfânt – Trifon, pe care Lumea satului l-a acceptat, sub o formă originală Trif Nebunul – devenit un personaj al mitologiei române, născut în credinţa populară din „contopirea cultului sfântului creştin Trifon – serbat la 1 februarie şi al unei divinităţi autohtone a naturii” (Prof. Univ. Ivan Evseev – „Dicţionar de magie, demonologie şi mitologie românească”).
Este aceeaşi sinteză suferită de Sânmedru, Sânvasii, Sângeorg, etc. – unde peste personajul mitic popular, creştinismul a suprapus figura unui sfânt. Trif sau Trif-Nebunul sau Trifonul viermilor şi al lăcustelor este în credinţa populară patronul tuturor dăunătorilor care distrug pomii fructiferi şi viile. Acum are loc şi ceremonialul legat de fertilitate – Arezanul viilor.”

Julia Maria Cristea
sursa: http://goo.gl/tUr9UR

„Gurbanul viilor, Arezanul, Târcolitul sau Trifănitul sunt denumirile ştiute în spaţiul etnic românesc. Schema sărbătorii cuprinde: urcarea pe coline a podgorenilor, consacraţi cu corzi de vie, ocolirea viei (târcolitul), tăierea în cruce a corzilor de vie şi afumarea lor, dezgroparea sticlei de vin din anul trecut, Rugăciunea („…Stăpâne… dă ei să aducă roade la vreme…”) şi Exorcismul Sfântului Mucenic Trifon, citite de preot: „Vă alung pe voi, fiarele cele de multe feluri, viermii, omizile, gândacii, lăcustele (…) şi vă duceţi în locuri neumblate şi fără de apă şi neroditoare (…) (Moliftelnic, 2013, p. 448 – 451), botezul viei cu Aghiasma mare. Procesiunea se încheie cu un ospăţ în capul viei.

Ceremonialul propiţierii viţei-de vie a fost mult răspândit doar în satele din sudul României (Teleorman, Olt, Dolj, Gorj, Mehedinţi) şi în Dobrogea. Nu pot fi ocolite realităţile etnografice bulgăreşti, exprimate frapant în similitudini tipologice şi de sintaxă folclorică (v. Hristo Vakarelski, Viaţa şi limba bulgarilor, Sofia, 1935, p. 421-422; Răzvan Ciucă, Gurbanul viilor, un obicei tot mai uitat, în Obiectiv, Călăraşi, 2013, 8 februarie; C. Bărbulescu, Târcolitul viei – un rit al viţei de vie, în REF, nr.5-6, 1995, p.559, „Este hramul zarzavagiilor, ca zarzavaturile să fie ferite de lăcuste… Podgorenii se duc la vie…” ş.a.).

Obiceiul se defineşte cu un discurs autentic al cuturii populare tradiţionale româneşti.”

Răzvan Ciucă
sursa: http://obiectiv-online.ro/?p=13601

Foto: Cramele Jidvei

Continuam cu  micuta planeta :

Ascensiunea şi declinul planetei Pluto. ”Un triumf al ştiinţei în faţa sentimentelor”

În 2006, titlul de planetă conferit lui Pluto a fost retras de către cel mai mare corp astronomic din lume. Evenimentul a stârnit admiraţia şi sprijinul oamenilor din întreaga lume.

Bazându-se pe calculele sale, Percieve Lowell, un om de afaceri şi astronom american, era convins că o a noua planetă necunoscută era responsabilă pentru ,,clătinarea” orbitei lui Uranus şi Neptun. Pentru mai mult de o decadă, până la moartea sa din 1916. Lowell a urmărit -o din interiorul observatorului pe care l-a fondat în Flagstaff, Arizona, însă nu a reuşit niciodată să descopere ,,Planeta X” de la marginea sistemului nostru solar.

În iarna anului 1930, un tânăr asistent de la observator, Clyde Tombaugh, compara fotografiile unei secţiuni a cerului noaptea, el a observat că un mic spectru de lumină se mişcase pe fondul fix al stelelor. Cercetătorii de la Observatorul Lowell au anunţat descoperirea noii planete pe 13 martie 1930, ziua de naştere a fondatorului centrului astronomic.  La sugestiile unei tinerei de 11 ani, Venetia Burney, planeta a fost denumită Pluton, după zeul roman al lumii de dincolo, printre nume a mai fost sugerat Minerva sau Erebus.

După ce astronomii au aflat mai multe informaţii despre Pluto, aceştia au concluzionat că orbita sa este mult mai eliptică şi înclinată decât a oricărei alte planete din sistemul nostru solar. În cel mai apropiat punct al tranzitului Soarelui, Pluto a intrat în orbita celei de-a opta planete a sistemului nostru solar, Neptun. În acel moment, astronomii au anunţat că planeta ar putea fi mult mai mare decât Jupiter, însă s-a dovedit că este mai mică decât Luna.

După ce au aflat mai multe informaţii despre planetă, astronomii au început să se îndoiască de titlul de ,,planetă”. În 1992, cercetătorii de la Institute of Technology din Massachusetts, Jane Luu şi David Jewitt, au descoperit în spatele lui Pluto dovezi ale Centurii Kuiper, o zonă vastă de reziduri  rămase în urma formării sistemului solar. Printre sutele de corpuri cereşti care orbitau Soarele din centura lui Kuiper erau similare, ca mărime, cu Pluto. Când astronomii de la observatorul Caltech, conduşi de Mike Brown, au descoperit planeta Eris, care avea o masă mult mai mare decât cea a lui Pluto, în 2005, au ştiut foarte clar că trebuie făcută o schimbare.

La întâlnirea de la Praga din august 2006 a Uniunii Internaţionale a Astronomilor (UIA), aceştia au luat în considerare extinderea sistemului solar la 12 planete, adăugându-le pe Pluto şi pe luna sa, Charon. Măsura a fost respinsă în august 2006 de  majoritatea membrilor UAI, care au redefinit denumirea de planetă drept corp celest care orbitează în jurul Soarelui. Aceştia au concluzionat că Pluto nu are suficientă masă pentru a afecta orbita lui Uranus şi Neptun. Împreună cu Eris şi Ceres, Pluto a fost reclasificată ca ,,planetă pitică”. Decizia a fost apreciată de unii astronimi, considerându-l ,,un triumf al ştiinţei în faţa sentimentelor”, conform New York Times. Majoritatea persoanelor care au crescut cu un sistem solar cu nouă planete au avut o afinitate specială pentru planeta care împărţea numele cu un personaj Disney.

O machetă a planetei Pluto a fost aşezată în faţa castelului Smithsonian din Washington D.C, aceasta devenind un memorial. O vază cu flori a fost aşezată la baza acesteia. Pe cartonaşele de condoleanţe scria: ,,Ne va fi dor de tine”, ”Odihneştete în pace” sau ,,Pluto va fi întotdeauna o planetă în inima mea”. Comercianţii au profitat de ocazie şi au vândut tricouri cu mesaje precum: ,,În zilele mele Pluto era o planetă”.Sursa: History

Pluto ar putea ascunde oceane sub crusta uriasa de gheata care o acopera

Pluto ar putea ascunde oceane sub crusta uriasa de gheata care o acopera

Un studiu efectuat de catre oamenii de stiinta de la Universitatea Santa Cruz, California, sustine ca exista o posibilitate crescuta ca Pluto, corpul ceresc retrogradat de la stadiul de planeta, sa ascunda oceane adanci de circa 170 de kiloemtri sub crusta de gheata care masora aproximativ 200 de kilometri grosime…

Chiar daca temperatura la suprafata lui Pluto scade sub – 230 de grade Celsius, exista inca sansa ca sub uriasa crusta de gheata sa zaca oceane de apa lichida, afirma Guillaume Robuchon, unul dintre autorii studiului.

Teoria nu este inca demonstrata. Savantii sustin ca existenta oceanelor este conditionata de prezenta unui nucleu solid al corpului ceresc, fapt nedovedit pana in prezent. Cel mai probabil, raspunsul va veni in anul 2015, atunci cand sonda spatiala New Horizons va ajunge in apropiere de Pluto si va examina secretele acesteia.

Sursa: Phenomenica

 

Pluto isi schimba culoarea

Pluto isi schimba culoarea

Pluto, o vreme considerata cea mai indepartata planeta din Sistemul Solar, in 2006 a fost „retrogradata”, existand specialisti care cred ca ar putea fi clasificata mai curand drept asteroid sau cometa.

Pentru un ochi de profan, asa cum este infatisata in noile fotografii publicate de NASA, Pluto pare a avea o culoare galbena-portocalie, dar astronomii asigura ca in prezent este cu 20% mai rosie decat inainte.

De asemenea, potrivit fotografiilor, calotele de gheata ale lui Pluto isi schimba structura: sunt mai luminoase la nord si mai intunecate la sud, o schimbare care i-a surprins pe specialisti. Pe Pluto, fiecare anotimp dureaza 120 de ani.

Sursa: La Stampa

 

Oraşul fantomă în care nu locuieşte nimeni deşi luminile sunt aprinse, pomii sunt îngrijiţi şi există restaurante, centre comerciale şi bănci

Oraşul fantomă în care nu locuieşte nimeni deşi luminile sunt aprinse, pomii sunt îngrijiţi şi există restaurante, centre comerciale şi bănci - Galerie Foto

Deşi unele oraşe pustii sunt considerate ruine, în Kitsault, din Canada, luminile sunt aprinse în clădiri, deşi nimeni nu locuieşte.

Din 1982, oraşul Kitsault este nelocuit, însă iluminatul public este mereu deschis, iar pomii sunt mereu aranjaţi, iar peluzele sunt tunse. În oraş există centre comerciale, restaurante, bănci, baruri şi teatre.

Kitsault se află la graniţa Canadei cu Alaska şi a devenit oraş în anul 1979 când, în zonă, s-au stabilit lucrătorii din mine.  Datorită extracţiilor de molibden, în zonă s-au mutat 1.200 de rezidenţi. Zona era cunoscută pentru mineritul metalelor preţioase şi semipreţioase precum argintul, zincul şi cuprul. La sfârşitul  anului 1970, exploatările s-au oprit, iar profiturile au scăzut.

Planul de construcţie al oraşului a atras în zonă meşteri, ingineri şi investitori. Au fost construite peste 100 de case, duplexuri şi 7 blocuri cu aproximativ 200 de apartamente. De asemenea, în oraş a fost construit un spital modern, un centru comercial, restaurante, bănci, piscine, librării şi teatre.

La 18 luni după ce primele familii s-au mutat în locuinţe, piaţa de molibden a căzut, mina s-a închis şi oamenii au început să plece din oraş.

În 2005, antreprenorul Krishnan Suthanthiran a cumpărat oraşul pentru 7 milioane de dolari şi a început să investească bani în întreţinerea lui.
Sursa:http://www.descopera.ro/dnews

Au fost deschise arhivele de la Nurimberg: Cine credeţi că a fost în spatele celui de-al Doilea Război Mondial?
Telford Taylor, Procuror american la Tribunalul de laNurimberg pentru crimele derăzboi declară împotriva responsabililor cartelului petrolifer şifarmaceutic IG Farben următoarele:

Crimele de care suntacuzaţi aceşti indivizi nu au fost comise de furie sau pentru o reacţieneaşteptată. Nu seconstruieşte oenormămaşină de război într-o răbufnire de pasiune, nici unlagăr ca şi Auschwitz într-o crampă de brutalitate. Scopul lorerasăconstruiască din poporul german o maşină militarăcaresă îşi poată impune propriul domeniu în Europaşi în altenaţiuni dincolo de mări. Au fost urzeala mantiei negre a Morţiicare a devastat Europa.

Această arhivă a fost publicată mulţumită Dr. Rath Health Foundation, o organizaţie no profit.

După 60 de ani de linişte, arhivele istorice ale Tribunalului pentru crime de război care au stabilit cine sunt responsabilii celui de-al DoileaRăzboi Mondial par să fie însfârşit disponibile publicului din toatălumea. Actualmente, cărţile de istorieînvaţă că al Doilea Război Mondial a izbucnit din cauza unui dictator nebun, Hitler, şi de urmaşiisăinemiloşi, naziştii.

Cu toate acestea, zeci de mii de documente istorice ale Tribunalului dinNurimberg, publicate recent online, descriu în mod neechivoc, că:

  • Al Doilea Război Mondial, un conflict care a costatviaţa a peste60 de milioane de persoane, a fost planificat şi finanţat de cel maimare cartel chimic şi farmaceutic din lume. La acea vreme,germana IG Farben era constituită din Bayer, BASF, Hoechstşialţii.
  • Forţa care a pus în mişcare cel de-al Doilea Război Mondial eraambiţia IG Farben de a obţine controlul asupra pieţelor mondiale ale petrolului şi medicamentelor, eliminând orice concurenţăprinforţă.
  • Companiile din grupul IG Farben au finanţat ridicarea la putere a partidului nazist şi transformarea democraţiei germane într-odictatură.
  • Planul coaliţiei dintre nazişti şi IG Farben pentru dominarea lumii prevedea trei faze: prima era cucerirea continentului euroasiatic; a doua era cucerirea Marii Bitanii şi a tuturor coloniilor; a treia era înfrângerea militară a SUA şi a celorlalteţări din lume.

Aşa cum toată lumea ştie, planul coaliţiei dintre nazişti şi IG Farben pentru dominarea lumii a fost distrus de angajamentul majorităţiiţărilor din lume şi de sacrificiile lor extraordinare.
Cu toată că această victorie a fost importantă pentru toatărasă umană,noua ordine post-belică era deja influenţată de interesele naţiunilorcâştigătoare, în termeni de petrol şi medicamente:

  1. Acţiunile cartelului IG Farben au fost înmânateconcurenţilorlor economici din ţările învingătoare.
  2. Directorii cartelului IG Farben, după o simplă „avertizare” laNurimberg, au fost imediat reintegraţi de noii proprietari aiacţiunilor de la IG Farben înStatele Unite şi în Regatul Unit pentru a contribui la consolidarea cartelului petroliferşifarmaceutic la nivel mondial.

Aceste fapte, au fost totuşi ascunse în mod esenţial lumii întregi; toţi au fost păcăliţi să creadă că, cu primul proces de la Nurimberg, împotrivaresponsabililor militari şi politici, „principalii criminali de război” au fostdeja înmânaţi justiţiei.

Binenţeles că nu era aşa. După acest prim proces, Tribunalul dinNurimberg a condus alte 12 procese. Printre acestea, cel maiimportant era împotriva cartelului petrolifer şi farmaceutic IG Farben. Directorii cartelului, conform Procurorului american Telford Taylor, erau principalii criminali de război, fără de care al Doilea Război Mondial nu ar fi fost posibil.

E de neconceput şi intolerabil faptul că rasa umană trebuie să continuesă bâjbâie în întuneric atunci când e vorba de responsabilii celui de-alDoilea Război Mondial: cea mai marecrimă comisă până acum peplaneta pe care trăim.
Studenţi, profesori, cercetători ştiinţifici, politicieni şi milioane de persoane din toată lumea sunt invitaţi să se informeze din aceastăarhivă, pentru a avea un punct de plecare în încercarea de a înţelegemai bine istoria. Acest lucru este important maiales atunci când negândim cămultinaţionalele continuă şi acum să se folosească de forţamilitară pentru a-şi îndeplini propriile obiective mondiale.

Sursa: http://www.efemeride.ro/

Leul împlineşte 180 de ani. De unde vine denumirea de “leu”.

storia leului românesc începe cu secolul al XVII-lea când în Principatele dunărene se foloseau ca monedă taleri olandezi, löwenthaler, care aveau gravat pe ei un leu rampant, locuitorii denumindu-l generic “leu”. Această monedă a fost folosită în Țările Române până în a doua jumătate a secolului XVIII şi chiar după ce talerul fusese scos din uz, el încă reprezenta o unitate de calcul imaginară sub numele de “leu”, la care se raportau toate preţurile în anii ce au urmat.

Leu-300x199Mai este de menţionat că moneda naţională a vecinilor noştri de peste Dunăre este leva care în traducere înseamnă tot “leu”, trădând aceeaşi origine ca cea a leului românesc. De la löwenthaler, pronunțat daler, vine și denumirea monedei SUA, dolar. Din cauza lipsei unor legi monetare bine definite la noi au început să fie folosite câteva zeci de tipuri de valută străină. Prin Regulamentele Organice din 1831 şi 1832 s-a hotărât utilizarea unui număr restrâns de monede, printre ele aflându-se una austriacă, numită zwanziger. La noi era cunoscută drept sfanţul de argint, sau mai simplu, doar şfanţ. Taleri-olandezi-istoria-leului-300x151Putem vedea astfel de unde se trage celebra expresie “nu am nici un şfanţ”. O altă monedă era paraua otomană. Expresia de rigoare ”nu face două parale” vine de la faptul că moneda avea o valoare redusă și era confecționată din material prost, astfel că o folosire intensă o tocea și monezile chiar se lipeau unele de altele.

Leul devine oficial monedă a românilor pe 16 septembrie 1835 când domnul Țării Românești, Alexandru Ghica, instituie ca monedă a țării, leul, unitate teoretică de cont, echivalentul a 60 de parale. Tranzactiile, taxele, impozitele se calculau în lei, dar se plăteau în monedă străină. În Moldova, domnitorul Mihail Sturdza, ar fi dorit în 1835 să bată monedă, dar Imperiul Otoman, nu ar fi acceptat ca un stat vasal să aibă propria monedă, deoarece ar fi fost un semn al independenţei. După unirea Principatelor şi Cuza a tatonat ideea unei monede naţionale, care urma să se numească român sau romanat, dar din nou Înalta Poartă s-a opus.

Alexandru-Ioan-CuzaÎncă din 1859, Alexandru Ioan Cuza l-a însărcinat pe consulul francez la Iaşi, Victor Place, să negocieze baterea unor monede româneşti la monetăria din Paris. Acestea urmau să se numească „români”. Un român ar fi cântărit 5 grame de argint şi ar fi fost împărţit în 100 de „sutimi”, ca monedă divizionară. Ion Heliade Rădulescu a propus numele de „romanat”, după modelul bizantin. Proiectul nu a putut fi realizat. La 1860, s-a bătut totuşi o monedă de bronz de 5 parale, dar aceasta nu a circulat. În 1864, după ce Cuza a impus regimul său autoritar, chestiunea a fost reluată şi s-au bătut câteva monede de probă. Este vorba de piesele de „5 sutimi”, care aveau pe avers efigia domnului şi inscripţia „Alecsandru Ioan I”. Ele nu au fost puse în circulaţie niciodată. O astfel de monedă poate fi văzută la Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti.

Moneda-din-vremea-lui-Cuza-300x150
Moneda din vremea lui Cuza

Prima Constituţie a ţării, cea din 1866, ignora complet problema suzeranităţii Imperiului Otoman asupra Principatelor, dovedind încă de atunci dorinţa statului român de a îşi căpăta independența. O primă bătălie s-a dat prin intermediul politicii monetare. La 22 aprilie 1867 este stabilită moneda naţională leul, o monedă bimetalică cu etalonul la 5 grame de argint sau 0,3226 grame de aur şi având 100 de diviziuni, numite bani. Un leu echivala cu un franc francez. Monedele de 5, 10 şi 20 de lei erau din aur, iar cele de 1 şi 2 lei, precum şi cele de 50 de bani erau din argint. Până la înfiinţarea Monetăriei statului (1870), primele monede au fost bătute la Birmingham.

Moneda-Carol-de-la-18811
Moneda Carol de la 1881

Minsitrul de finanțe, Ion C. Brătianu, a început tratativele cu Poarta pentru ca aceasta să admită punerea efigiei domnitorului Carol I pe monedele de aur și argint ce urmau a fi emise. Tratativele nu au dat roade, dar guvernul român a comandat monedele de aur de 20 de lei (”pol”), fără a ține seama de pretențiile Imperiului Otoman. Aceste monede au fost puse în circulație în 1868, având efigia domnitorului și inscripția ”Carol I domnitorul românilor”. Tirajul a fost de doar 200 de piese. Dintre acestea, câteva zeci au fost zidite la temelia castelului Peleş, iar altele au fost dăruite parlamentarilor, miniştrilor, unor diplomaţi străini, guvernului turc, familiei Hohenzollern de la Sigmaringen şi unor capete încoronate din Europa. Imediat după emitere, a urmat protestul Porții, precum și al Austro-Ungariei, care considera titulatura domnului român periculoasă pentru siguranța Austro-Ungariei care stăpânea Transilvania și Bucovina. Sub presiunea celor două Mari Puteri, monedele au fost retrase în 1870, când au fost bătute 5000 de monede din aur și 400.000 de argint, fără a cuprinde însă ”semnul” menit să evidențieze suzeranitatea sultanului. Începând cu 1872 s-au bătut monede de 50 de bani, 1 leu și 2 lei fără ca Poarta să mai protesteze.

500-de-lei-VECHI-1941

… Sursa:http://www.identitatea.ro/

Testamentul lui Carol I. Regele le-a cerut urmaşilor să conducă România cu deviza „Totul pentru ţară. Nimic pentru mine“
Sursa:
adev.ro/

Testamentul lui Carol I. Regele le-a cerut urmaşilor să conducă România cu deviza „Totul pentru ţară. Nimic pentru mine“
Carol I a condus România vreme de 48 de ani. „Regele de oţel“ a lăsat în urma lui un testament impresionant scris cu gândul la românii pentru care inima lui a bătut neîncetat.
Regele Carol I a condus România vreme de 48 de ani, având cea mai lungă domnie din istoria ţării. De numele primului rege pe care l-a avut România mare se leagă câştigarea Independenţei de stat, adoptarea primei Constituţii, făurirea statului modern român, dar şi construirea podului Anghel Saligny de la Cernavodă sau construirea primilor kilometri de cale ferată din România. Tenacitatea, sobrietatea şi rigoarea cu care a condus România vreme de aproape cinci decenii i-au atras lui Carol porecla de ”Regele de oţel”. Crezul primului rege al României a fost ”Totul pentru ţară. Nimic pentru mine”. După ce a acceptat oferta de a prelua conducerea ţării, Carol a venit în România deghizat şi cu un paşaport fals. Din cauza conflictului existent între ţara sa şi Austria, tânărul principe a fost nevoit să călătorească spre România cu numele de Karl Hettingen care, oficial, se îndrepta spre Odesa în interes de afaceri.  Pe 6 mai 1866, principele a sosit la Baziaş, unde s-a întâlnit cu Ion C. Brătianu. Cei doi au călătorit separat pe un vapor, la clasa a II-a, fără a schimba o vorbă, pentru a nu isca suspiciuni. A intrat în ţara pe care avea să o conducă vreme de 48 de ani pe la Drobeta Turnu Severin. Calea lui Carol spre Bucureşti, rămasă în istorie drept ”drumul lui Carol”, a însemnat un traseul prin Horezu, Râmnicu Vâlcea, Curtea de Argeş, Câmpulung şi Târgovişte. A intrat în Bucureşti pe 10 mai 1866 pe la podul Mogoşoaiei, întâmpinat de primarul Bucureştiului, Dimitrie C Brătianu, care i-a înmânat cheile oraşului. În aceeaşi zi a depus jurământul în noua sa calitate de domnitor al Principatelor Unite Române în Palatul Mitropolie: ”Jur de a fi credincios legilor ţării, de a păzi religiunea românilor, precum şi integritatea teritoriului ei şi a domni ca domn consituţional”. „Jur!” a fost primul cuvând rostit în limba română de principele Carol. În momentul depunerii jurământului, tânărul domn a mai spus: „Punând picioarele pe acest pământ, am şi devenit român! Cetăţean azi, mâine, de va fi nevoie soldat, eu voi împărtăşi cu dumneavoastră soarta cea bună ca şi cea rea”. La venirea lui Carol în ţară, România nu avea niciun kilometru de cale ferată. La moartea lui, exista o reţea de cale ferată de 3.800 de kilometri. Sub Carol au fost create Academia Română şi  Banca Naţională a României. Tot Regele Carol I a creat moneda denumită leu. De numele lui Carol se leagă construirea celui mai lung pod din Europa, podul de la Cernavodă, care a purtat iniţial numele regelui. Testament cu gândul la români Carol a lăsat românilor un testament impresionant. A scris ultimele rânduri adresate celor pe care i-a condus vreme de 48 de ani la data de 26 februarie 1899   ”Alcătuind acest testament, mă gândesc, înainte de toate, la iubitul meu popor, pentru care inima mea a bătut neîncetat şi care a avut deplină încredere în mine. Viaţa mea era aşa strâns legată de această de Dumnezeu binecuvântată Ţară, că doresc să-i las, şi după moartea mea, dovezi vădite de adâncă simpatie şi de viul interes pe care le-am avut pentru dânsa. Zi şi noapte m-am gândit la fericirea României, care a ajuns să ocupe acuma o poziţie vrednică între statele europene: m-am silit ca simţământul religios să fie ridicat şi dezvoltat în toate straturile societăţii şi ca fiecare să împlinească datoria sa, având ca ţintă numai interesele statului. Cu toate greutăţile pe care le-am întâlnit, cu toate bănuielile care s-au ridicat, mai ales la începutul Domniei mele, în contra mea, expunându-mă la atacurile cele mai violente, am păşit, fără frică şi fără şovăire, înainte pe calea dreaptă, având nemărginită încredere în Dumnezeu şi în bunul simţ al credinciosului meu popor. Înconjurat şi sprijinit de fruntaşii ţării, pentru care am avut totdeauna o adâncă recunoştinţă şi o vie afecţiune, am reuşit să ridic, la gurile Dunării şi pe Marea Neagră, un stat înzestrat cu o bună armată şi cu toate mijloacele spre a putea menţine frumoasa sa poziţie şi realiza odată înaltele sale aspiraţiuni.Succesorul meu la tron primeşte o moştenire de care va fi mândru şi pe care el o va cârmui, am toată speranţa, în spiritul meu, călăuzit fiind de deviza:«Tot pentru Ţară, Nimic pentru mine», scria Carol I la vârsta de 60 de ani. Regele a lăsat instrucţiuni clare în ceea ce priveşte înmormântarea sa Carol şi-a trecut în testament şi dorinţele legate de înmormântarea sa. ”Doresc a fi îmbrăcat în uniforma de general (mică ţinută, cum am purtat-o în toate zilele), cu decoraţiile de război şi numai Steaua României şi Crucea de Hohenzollern pe piept. Am rămas credincios religiunii mele, însă am avut şi o deosebită dragoste pentru biserica răsăriteană, în care scumpa mea fiică Maria era botezată. Binecuvântarea corpului meu se va face de un preot catolic, însă doresc ca clerul amânduror bisericilor să facă rugăciuni la sicriul meu, care trebuie să fie foarte simplu. Corpul meu va fi expus în Sala Tronului, înconjurat de flori şi de verdeaţă. Rog foarte mult să nu fie cununi, afară de câteva de flori naturale, şi aceasta numai când înmormântarea mea va fi în lunile florilor; altmintrelea, vor fi numai ramuri de brad. Coroana de oţel, făurită dintr-un tun luat pe câmpul de luptă şi stropit cu sângele vitejiilor mei ostaşi, trebuie să fie depusă lângă mine, purtată până la cel din urmă lăcaş al meu şi readusă atunci la palat. Sicriul meu, închis, va fi pus pe afetul unui tun biruit (dacă se poate) la Plevna şi tras de 6 cai din grajdurile mele, fără văluri negre”. Urmaşei sale, Regina Elisabeta, Carol i-a lăsat, prin testament, dreptul de a se folosi de moşiile de la Broşteni, Sinaia-Predeal şi Mănăstirea. Tot pentru regina a stabilit reşedinţa de vară la  castelul Peleş. ”Întreţinerea acestei reşedinţe este în sarcina succesorului meu, căruia las în moştenire Castelul împreună cu întreaga moşie «Sinaia-Predeal», cu toate clădirile şi stabilimentele. Moşia mea Broşteni, din judeţul Suceava, revine asemenea viitorului Rege al României din Casa de Hohenzollern. Moşia mea Mănăstirea, din judeţul Ilfov, va deveni proprietatea strănepotului şi finului meu, Principele Carol al României, din ziua majorităţii sale; din veniturile acestei moşii însă nu se poate dispune înainte de moartea Reginei Elisabeta”, a mai scris Carol. Casele şi terenurile din jurul Palatului Capitalei au fost trecute în posesia viitorului Rege al României. Galeria de tablouri a rămas proprietate a Coroanei României. ”Dăruiesc, asemenea, şase sute mii de lei nepoatei mele, Principesei Maria a României, rugând totodeodată ca viitoarea Regină să combată luxul, care aduce, prin cheltuieli nemăsurate, atâtea nenorociri în familii. Hotărăsc ca zestre pentru strănepoata mea, Principesa Elisabeta a României, opt sute de mii lei: această sumă va fi depusă în fondurile statului român la Casa de depuneri din Bucureşti şi nu poate fi atinsă (nici chiar dobânzile) până la căsătoria sau la vârsta de 21 de ani a tinerei Principese”, a mai scris regele în testament. 12 milioane lei pentru asezămintele culturale Carol a lăsat o sumă de douăsprezece milioane lei pentru diferite aşezăminte, precizând şi modul în care urmau să fie împărţiţi banii. ”Academiei Române, şase sute mii de lei, capital pentru publicaţiuni;Fundaţiunii mele universitare pentru sporirea capitalului, şase sute mii de lei; Orfelinatul «Ferdinand», din Zorleni, lângă Bârlad, pentru sporirea capitalului, cinci sute de mii lei; Pentru întemeierea unui Internat de fete de ofiţeri din armata mea, ca un institut de educaţie cu un învăţământ practic (ca Augusta-Stift la Charlottenburg), la Craiova, două milioane de lei;Pentru întemeierea unei şcoli industriale la Bucureşti (organizarea sa aproape ca aceea de la Munchen), trei milioane de lei.Suma de cinci milioane va fi depusă în fondurile Statului la Casa de depuneri, dobânzile vor fi întrebuinţate numai la sporirea capitalului până la deschiderea acestor două aşezăminte; 1/3 din capital este pentru clădire, 2/3 pentru întreţinerea lor.Dobânda banilor în timpul clădirii va fi plătită de succesorul meu şi terenurile pe care se vor ridica aceste două institute, rog foarte mult a le da fără plată.Societăţii de binefacere «Elisabeta» pentru sporirea capitalului, patru sute mii de lei; Societăţii geografice, fondată de mine, trei sute de mii de lei capital; Surorilor de caritate, fondate de Regina Elisabeta, trei sute mii de lei capital”. Regele a dispus, de asemenea, întemeierea unui fond pentru a veni în ajutorul  ofiţerilor care ajungeau în strâmtoare. A cerut să se înfiinţeze un alt fond pentru studenţii săraci, pentru burse în străinătate,” spre a pregăti pe tineri pentru şcoala industrială ca profesori”. Pentru cantinele şcolare, regele a lăsat un capital trei sute mii de lei. ”Distribuirea acestor douăsprezece milioane va fi începută numai un an după moartea mea, astfel ca toate dobânzile acestei sume (aproape cinci sute mii de lei) să rămână disponibile” , a mai precizat regele în testament. Printr-un codicil semnat în decembrie 1911, Carol a adăugat în testament moşteniri pentru strănepotul Principele Nicolae al României şi Principesele Maria şi Ileana a României. Regele a cerut ca toate rudele sale  să primească fiecare câte un dar ”care trebuie să aibă cel puţin un preţ de opt sute până la o mie lei”. ”Doresc ca toate persoanele care m-au servit în timpul Domniei mele, ca miniştri, adjutanţi regali, funcţionari ai Casei regale şi princiare, dame de onoare etc, să primească fiecare un dar, constând în un obiect de artă, un tablou, o miniatură, un ac, un ceasornic, un inel etc. Cele din urmă obiecte vor fi luate din cutiile Mele, care conţin bijuterii destinate ca daruri”, a mai scris Carol în codicil. A murit la vârsta de 75 de ani, pe 27 septembrie 1914 la Castelul Peleş, fiind înmormântat la Curtea de Argeş.

Citeste mai mult: adev.ro/oks5hq

 

Cele mai costisitoare greşeli de scriere din istorie. Cum a pierdut 80 de milioane de dolari din cauza unei simple cratime

Cele mai costisitoare greşeli de scriere din istorie. Cum a pierdut 80 de milioane de dolari din cauza unei simple cratime

 

 

Typo-urile, sau greşelile de scriere sunt jenante. Şi uneori, costisitoare. Pe unii, cei angajaţi în posturi care necesită cunoaşterea la perfecţie a limbii, îi poate costa chiar slujba, însă pe alţii îi poate costa şi foarte mulţi bani.

1. Cratima lipsă de la NASA. Prejudiciu: 80 de milioane de dolari

Cratima, de regulă, nu prea este luată în calcul la greşelile de scriere. Însă, în 1962, lipsa banalei liniuţe a condus la cel mai mare eşec al Agenţiei Spaţiale.

Primul zbor interplanetar al omenirii trebuia să fie „simplu”: sonda Mariner 1 trebuia să se apropie şi să studieze Venus. Însă lipsa unei cratime în codul sursă al programului care calcula traiectoria a făcut ca sonda să explodeze la câteva minute după lansare.

2. O bere „antică” Prejudiciu: 502.996 dolari

Un „P” lipsă din anunţul unui neglijent vânzător pe eBay l-a făcut pe acesta să piardă o jumătate de milion de dolari. Acesta dorea să vândă o sticlă de bere Allsopp’s Arctic Ale, veche de 150 de ani, însă anunţul a fost făcut pentru… Allsop’s Arctic Ale. Dându-şi seama de greşeală, un client ager a licitat 304 dolari, sumă cu care a şi cumpărat „vechitura”, pe care a revândut-o imediiat cu 503.300 de dolari

3. Biblia promovează adulterul – 3000 de lire sterline

În 1631 Baker Book House din londra a decis să rescrie cele 10 porunci, iar la cea de-a şaptea au uitat un cuvânt – rezultând ” Thou shalt commit adultery – (să precurverşti). Parlamentul nu a fost încântat şi a amendat publisherul cu 3000 de lire sterline.

Luna in care te-ai nascut iti dezvaluie bolile la care esti expus!

Un articol de Cristian Iacov-http://www.secretele.com/
Studiul, publicat in numarul din iunie al Jurnalului Asociatiei Americane de Informatica, s-a concentrat asupra unui numar de 1.75 milioane de persoane inregistrate la Centrul Medical al Universitatii New York-Presbyterian/Columbia cu date de nastere cuprinse intre anii 1900 si 2000.
Folosind regresia logistica, acest studiu retrospectiv asupra populatiei a explorat in mod sistematic relatia dintre efectele sezoniere din momentul nasterii si riscul de imbolnavire pentru 1.688 de afectiuni, iar 55 de boli s-au dovedit a fi dependente in mod semnificativ de luna nasterii.
Citeste mai jos ce boli sunt asociate cu luna in care te-ai nascut!

„S-au depistat multe mecanisme dependente de boala care sa confirme corelatia dintre riscul de a dezvolta o anumita boala si data de nastere, ca de exemplu dovezi care leaga un subtip de astm de luna nasterii, care a fost prezentat in 1983. Atunci, cercetatorii au descoperit ca persoanele nascute in anotimpurile mai propice dezvoltarii populatiilor de acarieni, au prezentat un risc cu 40% mai crescut de a dezvolta forme de astm cu complicatii alergogene provocate de acarieni,” au raportat cercetatorii in cadrul studiului.
In plus, cercetatorii au explicat ca unele conditii neurologice pot fi corelate cu luna nasterii din cauza variatiilor sezoniere ale nivelurilor de vitamina D si a responsivitatii timusului. Intelegerea dependentelor dintre luna nasterii si aparitia bolilor este o provocare din cauza diversitatii efectelor sezoniere si a multitudinii de factori care pot provoca boli.
Progresele din domeniul informaticii medicale, impreuna cu disponibilitatea unor baze de date clinice ample, le-au permis cercetatorilor sa efectueze cu succes o serie de investigatii sistematice ale interdependentelor dintre luna nasterii si aparitia anumitor boli.
„Toate studiile anterioare de asociere a lunii de nastere cu anumite boli au fost bazate pe ipoteze si s-au axat exclusiv pe bolile comune populare, ignorand complet o serie de boli rare,” precizeaza studiul.
Ce spune luna ta de nastere despre riscurile de a contracta boli!
Conform studiului, exista luni de nastere cu risc crescut si luni de nastere cu risc scazut. Potrivit studiului, persoanele nascute in luna mai, august si noiembrie, sunt cel mai putin predispuse la dezvoltarea de boli, in timp ce persoanele nascute in lunile februarie si octombrie se situeaza la polul opus.
Iata legaturile:
– IANUARIE – predispozitie la aparitia bolilor de ficat ( ciroza, insuficienta hepatica, etc…)
– FEBRUARIE – predispozitie la aparitia bolilor de plamani ( cancer pulmonar, fibroza pulmonara, pneumonie, etc…)
– MARTIE – predispozitie la aparitia bolilor de inima ( hipertensiune, cardiopatie coronariana, atac de cord, bolile valvelor cardiace, etc….)
– APRILIE – predispozitie la aparitia bolilor respiratorii ( bronsita, astm, viroze respiratorii, etc…)
– MAI – s-a constatat faptul ca persoanele nascute in aceasta luna au un risc foarte scazut de aparitie a bolilor
– IUNIE – predispozitie la aparitia bolilor autoimune si ale aparatului reproductiv ( diabet zaharat, boli ale glandei tiroide, lupus, infertilitate, impotenta, etc….)
– IULIE – predispozitie la aparitia bolilor de piele ( psoriazis, cancer de piele, acnee, dermatita, infectii micotice, etc….)
– AUGUST – asemeni lunii mai, persoanele nascute in aceasta luna prezinta un risc scazut de aparitie a bolilor
– SEPTEMBRIE – predispozitie la aparitia bolilor de stomac ( gastrita, ulcer gastric si duodenal, etc….)
– OCTOMBRIE – predispozitie la aparitia bolilor neurologice ( Alzheimer, Parkinson, distrofie musculara, epilepsie, atac cerebral, etc…..)
– NOIEMBRIE –  asemeni lunilor mai su august, persoanele nascute in aceasta luna prezinta un risc foarte mic in a dezvolta boli
– DECEMBRIE – predispozitie la aparitia bolilor de oase, muschi si articulatii ( osteoporoza, reumatism, hernie de disc, fibromialgie, guta, artrite, etc…..)
Totusi, cercetatorii avertizeaza ca rezultatele studiului trebuie privite cu o oarecare doza de circumspectie. „Sanatatea unei persoane nu este in totalitate pre-determinata de luna in care s-a nascut, asa ca aceste rezultate nu ar trebuie sa influenteze momentul in care un cuplu decide sa aiba un copil, sau sa genereze o preocupare excesiva privind eventualele riscuri asupra propriei sanatati”, a declarat Nicholas Tatonetti, autorul principal al studiului si profesor la CUMC.
„Este important sa nu ambalam prea mult cu privire la aceste rezultate intrucat, chiar daca am gasit asocieri semnificative, riscul bolilor nu este foarte ridicat per ansamblu. Riscul legat de luna nasterii este relativ minor in comparatie cu alte variabile mai influente, cum ar fi dieta si exercitiile fizice.”
Cercetatorii au de gand sa aplice si sa verifice concluziile trasate inclusiv asupra unui grup de studiu mai larg, care include si baze de date din alte zone din intreaga planeta.
Ce parere ai despre rezultatele acestui studiu? Consideri ca au, intr-adevar, o semnificatie demna de luat in seama?

Impartaseste-ne opiniile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Natura este plină de hermafrodiţi. Specii care sunt atât femele cât şi masculi

Natura este plină de hermafrodiţi. Specii care sunt atât femele cât şi masculi

Hermafrodismul este un fenomen întâlnit mai des în natură decât se crede în mod normal, fiind o raţiune adaptativă în spatele acestuia.

Hermafrodismul este de mai multe feluri. Există hermafrodism simultan, precum cel la melci, unde aceştia sunt născuţi atât cu organe genitale masculine, cât şi feminine, astfel oricare doi indivizi se pot reproduce; iar în unele situaţii se pot reproduce singuri, conform publicaţiei Curiosity.

Mai există şi hermafrodiţi secvenţiali, unde un organism îşi schimbă sexul în timpul vieţii. Dacă un mascul devine femelă, termenul este protandrie, iar procesul invers este numit protoginie.

Peştele-clovn (Amphiprion ocellaris), ca Nemo din animaţia Disney În căutarea lui Nemo, este protandru. Trăiesc în grupuri de doi peşti mari – femelă şi mascul – şi mulţi peşti mai mici. Dacă femela moare, masculul devine femelă urmând ca următorul cel mai mare peşte mascul să-i devină partener. Protiginia, în schimb, este răspândită la plante.

Acestea sunt doar câteva exemple, acest comportament s-a observat la diverse grupuri de specii, de la stele de mare, broaşte la salamandre.

Unii oameni de ştiinţă s-au întrebat de ce acest comportament nu este mai des răspândit. Nu este abilitatea de a te înmulţi cu oricine un avantaj? Problema constă în „costul” acestui comportament, în particular, în cazul hermafrodismului secvenţial. Schimbarea sexului necesită multă energie şi timp. O specie hermafrodită îşi poate petrece o treime din viaţă în procesul de schimbare.

De asemenea, hermafrodismul nu are doar cauze naturale. La speciile de amfibii, precum broaştele, poluarea poate juca un rol central. Un studiu din 2009 a arătat că un erbicid comun poate duce la dezvoltarea organelor sexuale feminine la masculi.
Sursa:http://www.descopera.ro

Granddad, cel mai bătrân peşte din captivitate, a murit la vârsta de 90 de ani. Avea o abilitate deosebită

Un dipnoi australian, considerat cel mai longeviv peşte crescut în captivitate a murit într-un acvariu din Chicago.

Granddad, după cum a fost numit peştele, a trăit în acvariul Shedd şi avea 11 kilograme, acesta a fost eutanasiat deorece prezenta simptome ale degradării organelor interne. Experţii cred că avea în jur de 90 de ani, dar cercetătorii din Queensland speră ca testele genetice să îi confirme vârsta, notează ABC.

Granddad a fost adus din răul Burnett în 1933 de către echipa Grădinii Zoologice Taronga. Pe parcursul vieţii, Granddad a primit peste 104 milioane de vizitatori, conform lucrătorilor de la acvariu oamenii îi vor simţi lipsa. ,,Pentru un peşte care şi-a petrecut toată viaţa imitând un buştean, acesta a stârnit curiozitatea şi entuziasmul vizitatorilor,” spune Bridget Coughlin, preşedinte al Shedd.

Sursa: Shedd Aquarium

Dipnoii pot trăi peste 100 de ani, în Australia fiind o specie protejată. Animalele au un singur plămân primitiv şi sunt printre puţinele specii de peşti care pot respira aer. Aceştia există de peste 400 de milioane de ani, iar fosilele dovedesc că au rămas neschimbaţi pentru mai bine de 100 de milioane de ani.

Cercetătorii au examinat solzii dipnoilor  utilizând datarea cu carbon pentru a le estima vârsta. Sursa:http://www.descopera.ro

Unul dintre cele mai mari mistere ale naturii: milioane de balene şi delfini, perfect sănătoşi, eşuează pe plaje
Unul dintre cele mai mari mistere ale naturii: milioane de balene şi delfini, perfect sănătoşi, eşuează pe plaje

NASA investighează unul dintre cele mai mari mistere ale naturii. Delfinii, balenele şi marsuinii perfect sănătoşi îşi pierd simţul orientării şi eşuează pe plaje.

Cercetătorii susţin că principalul vinovat pentru acest comportament este Soarele. ,,Există anumite teorii asupra animalelor care eşuează pe plaje într-un număr atât de mare, însă explicaţia nu este foarte solidă,” susţine astrofizicianul Antti Pulkkinen, din cadrul NASA Goddard Space Flight Center., notează Science Alert.

,,Una dintre posibilele explicaţii pe care oamenii a propus-o se referă la faptul că aceste animale utilizează câmpul magnetic pentru navigare, anomaliile magnetice ar putea contribui la acest comportament,” adaugă el.

În decursul anilor, cercetătorii au încercat să explice misterul eşuării animalelor pe uscat, considerând vinovate interferenţele lumii moderne, precum sonarele utilizate de flota militară americană. Deşi tehnologiile subacvatice dezorientează balenele, delfinii şi marsuinii, singure acestea nu pot crea un fenomen masiv.

,,Influenţa obiectelor utilizate de oameni nu explică majoritatea fenomenelor,” spune Pukkinen.

Pukkinen afirmă că Soarele ar putea influenţa comportamentul animalelor. Anual mii de balene, delfini şi marsuini eşuează pe plaje. Animalele erau atât de dezorientate încât, deşi au fost duse înapoi în apă majoritatea au ajuns din nou pe plajă.

Cercetările anterioare susţineau că influenţa gravitaţională a Lunii ar putea infleunţa abilitatea animalelor de a naviga. Însă niciun cercetător nu a reuşit să furnizeze suficiente dovezi ale legăturii dintre Lună şi animalele marine.

În prezent, NASA a propus faptul că animalele utilizează câmpul magnetic pentru navigare. Furtunile solare provoacă apariţia unei cantităţi mult mai mari de radiaţii cosmice în magnetosfera Pământului.

Cercetătorii vor efectua mai multe studii pentru a concluziona dacă furtunile solare influenţează sau nu comportamentul animalelor marine.

Ce s-a întâmplat după ce o familie a salvat de la moarte o balenă cu cocoaşă. Imagini emoţionante

Ce s-a întâmplat după ce o familie a salvat de la moarte o balenă cu cocoaşă. Imagini emoţionante (VIDEO)

 

În timpul unei vacanţe în Marea Cortez, Michael Fishbach, director adjunct la The Great Whale Conservancy, a avut ocazia să salveze cu propriile mâini viaţa unei balene care se prinsese în plasele de pescuit.

Timp de mai multe ore, Michael şi familia lui au tăiat năvodul, pentru a elibera balena cu cocoaşă, care era la un pas de moarte, obosită şi foarte speriată.

Cei 20 de ani de experinţă în protejarea balenele şi-au spus cuvântul şi Michael a reuşit să elibereze mamiferul marin, care le-a mulţumit salvatorilor săi într-un mod emoţionant.

În fiecare an, zeci de balene cad victime plaselor de pescuit abandonate sau deşeurilor de plastic aruncate în oceane. De asemenea, habitatul lor este afectat de poluare, de traficul naval şi de folosirea sonarelor.

Sursa: Most Amazing Planet

Curajul nebun al lui Iulius Caesar. Deşi a fost răpit de piraţi, a reuşit să îi domine pe răpitori

Curajul nebun al lui Iulius Caesar. Deşi a fost răpit de piraţi, a reuşit să îi domine pe răpitori

Acum mult timp, un autor, poet, preot şi aristocrat roman de 25 de ani a fost răpit de piraţi. Deşi putea să ceară să fie eliberat, bărbatul le-a spus piraţilor să mărească răscumpărarea, chiar dacă acest lucru însemna că va sta captiv pentru mult timp. Numele său a fost Gaius Iulius Caesar.

La mijlocul secolului I î.Hr, Republica Romană a început să decadă. Militarii voluntari au evoluat într-o forţă permanentă care a permis Romei să cucerească noi teritorii. Însă, uneori, soldaţii erau mult mai loiali generalului decât statului, informează War History Online. 

În acest oraş, dezordinea şi violenţele politice au devenit o regulă, în timp ce găştile rivale luptau pentru dominanţă. Roma se scufunda într-o stare de anarhie şi haos. Aristrocraţii, precum Caesar, râvneau la putere, deseori utilizând corupţia şi intimidarea pentru a primi ce-şi doresc.

Caesar s-a născut pe 13 iulie 100 î.Hr., acesta a fost denumit după tatăl său care a fost guvernatorul Asiei. Sora sa, Iulia, a fost căsătorită cu Gaius Marius, un general şi om de stat care deţinea cea mai înaltă funcţie a consulatului.

În anul 85 î.Hr, lucrurile s-au schimbat pentru Caesar, când tatăl său a murit bărbatul a devenit capul familiei. Războiul civil a izbucnit între unchiul Marius şi Lucius Cornelius Sulla. Pe străzi au avut loc nenumărate bătălii şi asasinări. Caesar a primit postul de înalt preot al lui Jupiter şi s-a căsătorit cu Cornelia.

Pe 13 ianuarie, 86 î.Hr,. Marius a murit, iar Sulla a primit întreaga putere. Ulterior, Caesar şi-a pierdut locul de muncă, moştenirea şi averea soţiei sale, Sulla ordonându-i să divorţeze de ea. Însă Caesar a refuzat să renunţe la Cornelia, iar mama bărbatului, Aurelia Cotta, a utilizat influenţa familiei pentru a-i salva viaţa.

Caesar s-a decis să părăsească Roma şi să se alăture armatei din Asia. În 80 î.Hr. a participat la Asediul din Mytilene, fiind atât de eficient încât a primit coroana civică.

Sulla a murit în 78 î.Hr, iar Caesar s-a întors în Roma. Nereuşind să-şi recapete averea, s-a mutat într-un district sărac şi a devenit un avocat faimos recunoscut pentru urmărirea oficialilor corupţi.

În 75 î.Hr. a plecat într-o călătorie către insula Rhodos acompaniat de către câţiva servitori şi prieteni. Însă nu au ajuns niciodată acolo, Marea Mediterană era plină de piraţi. Caesar împreună cu prietenii săi au fost capturaţi. Piraţii le-au oferit două posibilităţi, să plătească o răscumpărare sau să fie vânduţi ca sclavi. Caesar a ales prima variantă, iar piraţii au trimis cererea unei răscumpărări de 620 de kilograme de argint.  Caesar a oftat şi apoi a izbucnit în râs, nu era vorba de preţul imens, bărbatul se simţea ofensat.

Familia Iulia era descendentă directă alui Iulus, fiul al Aeneas, un prinţ troian. Cineva cu o astfel de descendenţă merita mult mai mult. Caesar le-a spus piraţilor să mărească răscumpărarea la 1.550 kg de argint.

În timpul în care a fost ostatic, Cezar a scris poezii şi şi-a compus discursurile, apoi le-a cerut piraţilor să-l asculte atunci când le citea cu voce tare. Dacă nu-i apreciau munca, Caesar ţipa la ei şi îi numea sălbatici. După 38 de zile, Caesar şi prietenii săi au fost eliberaţi. După ce a ajuns în Miletus a început să-şi construiască o flotă. Cu aceasta s-a reîntors pe insula unde a stat captiv şi i-a luat ostatici pe majoritatea piraţilor.

Oraşul cu cea mai mare suprafaţă din România. Nu este nici Bucureştiul şi nici Timişoara

Oraşul cu cea mai mare suprafaţă din România. Nu este nici Bucureştiul şi nici Timişoara

Localitatea a primit statutul de oraş în urmă cu 12 ani.

Conform recensământului realizat în anul 2011, în România există 265 de oraşe. După cum probabil ştiaţi, cele mai mari oraşe din ţara noastră, în funcţie de numărul de locuitori, sunt Bucureştiul (1.883.425 de locuitori), Cluj-Napoca (324.576 de locuitori) şi Timişoara (319.279 de locuitori).

Spre surpinderea multora, niciuna dintre aceste localităţi nu se află în fruntea listei oraşelor cu cea mai mare suprafaţă.

Primul loc pe lista localităţilor cu cea mai mare întindere este ocupat de oraşul Broşteni, din judeţul Suceava. Acesta ocupă o suprafaţă de 594,66 kilometri pătraţi, însă adăposteşte doar 5.506 locuitori.

Broşteniul a fost declarat oraş prin Legea 83/2004. Centrul urban este poziţionat în zona de sud-vest a judeţului Suceava, pe valea râului Bistriţa şi este compus din localităţile Broşteni, Hăleasa, Lungeni, Neagra, Cotârgaşi, Dârmoxa, Frasin, Holda, Holdiţa şi Pietroasa.

Pe lista oraşelor româneşti cu cea mai mare suprafaţa, Broşteniul este urmat de Vişeu de Sus (Maramureş, 443,06 kilometri pătraţi) şi Săcele (Braşov, 320 kilometri pătraţi). La capătul celălalt al listei se află oraşele Plopeni (Prahova, 4,73 kilometri pătraţi), Darabani (Botoşani, 3,4 kilometri pătraţi) şi Abrud (Alba, 3,2 kilometri pătraţi).  Sursa: Descopera in Romania

Descoperă România Sălbatică! Cel mai frumos munte din Carpaţii de Curbură – Masivul Ciucaş.

În ciuda condiţiilor mai grele la care ne supune, iarna este unul dintre cele mai frumoase anotimpuri şi muntele este locul ideal pentru a te bucura de ea, dar şi pentru a o studia. Munţii Ciucaş poate reprezenta unul dintre astfel de locuri.

Doi tineri, pasionaţi de fotografie, natură şi călătorii au muncit doi ani la realizarea unui documentar care surprinde frumuseţile României sălbatice. Recent, au lansat al cincilea episod dedicat sezonului de iarnă în masivul Ciucaş.

Masivul Ciucaş este cu siguranţă cel mai frumos munte din Carpaţii de Curbură şi impresionează în special prin stâncile spectaculoase şi peisajele alpine inedite.

Iarna este capricioasă în această zonă, iar în acest episod o să puteţi vedea ce înseamnă un viscol serios pe crestele montane. Ciucaşul mai impresionează şi prin zonele de la bază pline de flori de primăvară.

 

În aprilie 2016, Dan Dinu (35 ani) şi Cosmin Dumitrache (27 ani), pasionaţi de fotografie şi iubitori de natură, au lansat primul episod al seriei Descoperă România Sălbatică: Mestecănişul de la Reci, din judeţul Covasna. Îl puteţi vedea aici!

”Descoperă România Sălbatică” este structurat în episoade de minimum 25 minute. ‘‘Practic, fiecare episod ne-a luat undeva între 5-7 zile de filmare pe teren, iar la montaj aproximativ 3-4 zile/episod. Filmarea primului episod a început în aprilie 2014 şi ne-am gândit să structurăm serialul pe sezoane a câte şase episoade pe sezon’’, a povestit pentru Descoperă Cosmin Dumitrache, la lansarea proiectului.

Cele şase episoade ale primului sezon sunt: Rezervaţia de la Reci, Delta Dunării, Munţii Bucegi, Munţii Apuseni, Munţii Ciucaş şi Munţii Ceahlău. ‘‘Anul acesta o să mai filmăm încă şase episoade. Continuam şi realizarea filmului cel mare “Romania Salbatică”, însă nu ştim exact cât o să ne ia până la finalizarea lui deoarece sunt foarte multe zone de acoperit în perioade diferite ale anului’’, a adăugat el atunci.

 

Frumuseţea Deltei Dunării

Doi tineri, pasionaţi de fotografie, natură şi călătorii au muncit doi ani la realizarea unui documentar care surprinde frumuseţile României sălbatice. Recent au lansat al doilea episod dedicat Deltei Dunării

Delta Dunării nu mai are nevoie de nicio prezentare. Este cea mai mare zonă umedă din Europa şi cel mai important loc din România din punct de vedere al biodiversităţii.
În episodul de mai jos puteţi străbate Pădurea Letea în căutare de orhidee, să încercaţi o tură de caiac, să descoperiţi fotografia subacvatică sau să staţi la pândă pentru a descoperi specii de păsări inedite.

Ca să înțelegi o părticică din ceea ce înseamnă complexitatea Deltei Dunării, nu este de ajuns să citești aceste rânduri, ci trebuie să vizitezi acest vast și complex mediu natural, să te plimbi cu barca pe canale și lacuri, să asculți freamătul stufului și zgomotele naturii și abia atunci îți vei da seamă cât de bogați suntem cu un asemenea loc mirific supranumit Raiul păsărilor și a peștilor. Un loc pe care trebuie să-l păstrăm și pentru generațiile următoare măcar așa cum este el acum.

 

ținut exotic, unde dacă ai ocazia poți vedea peste 1830 de specii de copaci și plante, peste 2440 de specii de insecte, 91 de specii de moluște, 11 specii de reptile, 10 specii de amfibieni, 320 de specii de păsări și 44 de specii de mamifere, foarte multe dintre acestea fiind declarate specii unice și monumente ale naturii. Și să nu uităm că în apele sale trăiesc 133 de specii de pești, ce constituie o sursă importantă de hrană pentru păsări și mamifere acvatice precum și o importantă resursă științifică și economică.

Aici vei avea ocazia să întâlnești la un loc toate speciile vegetal-lacustre ale Europei, ce se reflectă în medii de viața multiple: vegetația plutitoare submersă, vegetația riverană ce se formează pe mărginea inundabilă a bălților și lacurilor, vegetația de pajiști a grindurilor marine, vegetația zonelor de sărături și a zonelor cu apă temporară.

 

Vei vedea un ținut ce reprezintă cel mai important loc de popas pentru păsările migratoare ce călătoresc între regiunea tropicală și cea arctică, cinci din cele mai importante drumuri de pasaj trecând pe aici. Multe dintre aceste păsări cu siguranță te vor însoți de-a lungul plimbărilor tale cu barca. În afară de speciile migratoare, aici cuibăresc și un mare număr de specii rare, ca oaspeți de vară, după cum altele, oaspeți de iarnă, clocesc în nordul Europei și vin să-și petreacă iarna în Deltă.

Aici ai ce vizita, Delta Dunării fiind pe locul doi în Europă ca întindere, după delta fluviului Volga, având aproximativ 4180 Km2 , iar  dacă luăm în considerare și complexul lagunar Razim – Sinoie și limanul Dunării, această suprafață se extinde la aproximativ 5500 Km2. Deltă Dunării aparține într-un procent de 82% României, restul fiind localizată pe teritoriul Ucrainei.

Suprafață Deltei Dunării se împarte în 3 tipuri de zone: 20 arii strict protejate, ce însumează o suprafață de  506 Km2, zone tampon cu o suprafață de 2233 Km2 și zonele economice cu o suprafață totală de 3060 Km2. Suprafețele cu vegetație fixă ocupă 43%, pădurile (atât cele naturale cât și cele plantate) ocupă aproximativ 4%, terenurile agricole ocupă 11,5% ,iar suprafețele cu pajiști ocupă aproximativ 6%. Lacurile din Delta Dunării, în prezent reduse la un număr de 479, datorită amenajărilor din anii precedenți, ocupă un procent de 7,8% din suprafața Deltei.

Din punct de vedere geografic, Delta Dunării este cea mai umedă zonă a Europei, cea mai joasă și mai nouă regiune de câmpie, unde domină preponderent suprafețele cu înălțime mică în raport cu nivelul 0 al Mării Negre, cele mai mari înălțimi fiind pe grindurile marine în Letea de 13 m și în Caraorman de 8 m. Față de nivelul 0 la Mării Negre, un procent de sub 21% se află la cota negativă, restul de 79% situându-se pește nivelul mării. Altitudinea medie a Deltei Dunării este de 0.52 m.

Dunărea ajunsă la Patlageanca (la vest de Tulcea) se bifurcă în două brațe, Brațul Chilia la nord și Brațul Tulcea la sud, braț care mai apoi, la Ceatalul Ismail, se desparte în Brațul Sulina (direcția vest-est) și Brațul Sfântu Gheorghe (direcția NV-SE). Lungimea brațelor Dunării: brațul Chilia 120 km, brațul Sfântu Gheorghe 70 km și brațul Sulină 64 km.

Adâncimile apelor din Delta Dunării: 39 m pe brațul Chilia, 34 m pe brațul Tulcea, 26 m pe brațul Sfântu Gheorghe și 18 m pe brațul Sulina. Cea mai mare adâncime din Delta Dunării, excluzând brațele Dunării, se află în lacul Belciug, de 7 m, în restul lacurilor adâncimile nedepășind 3 m (lacul Răzim).

Ca localizare, coordonatele geografice sunt între 44 grade 47’25” și 45 grade 37’30” latidudine nordică și între 28 grade 44’25” și 29 grade 46’00” longitudine estică, fiind limitată la sud-vest de podișul Dobrogei, la nord formează granița cu Ucraina, iar în est se varsă în Marea Neagră.

Așa dar, vă invităm să vizitați și să protejați Delta Dunării.

Sursă info-delta.ro

Un irlandez s-a stabilit în România pentru a promova comorile Maramureşului
Un irlandez s-a stabilit în România pentru a promova comorile Maramureşului

Peter Hrley s-a născut în Irlanda, în 1968 şi, după cum spune el însuşi, „în 1994 am emigrat în România şi locuiesc de atunci aici.”

Fascinat de cultura, obiceiurile şi tradiţiile Maramureşului, Peter Hurley îşi dedică timpul şi energia promovării valorilor acestei regiuni, potrivit Mediafax.

Anul trecut, Hurley a pus pe picioare a şaptea ediţie a proiectului „Drumul Lung spre Cimitirul Vesel”.

Festivalul creat de Peter Hurley are ca scop promovarea şi susţinerea satelor româneşti păstrătoare de tradiţii, pe care irlandezul le consideră adevărate comori vii. Satele maramureşene au înţeles importanţa mesajului acestuia şi au decis să se implice, prezentându-şi fiecare specificul local.

„Într-un efort comunitar cu adevărat impresionant şi remarcabil la nivel naţional, nemaiîntâlnit într-un festival în România, toate cele 63 de sate din Ţara Maramureşului s-au activat să participe, fiecare cu câte un eveniment – mai mic sau mai mare – unde vizitatorii pot să se întâlnească cu valorile autentice ale satului tradiţional. ” – declara, în 2016, Peter Hurley.

Imagine: Dan Tautan/Mediafax Foto

Pentru ediţia din acest an, Peter Hrley plănuieşte să extindă evenimentul şi în regiunea istorică a Ţării Lăpuşului, în acelaşi timp continuând şi în Maramureşul Istoric.

În perioada 23-30 iulie, în Ţara Lăpuşului, ar urma să se desfăşoare o serie de evenimente în cadrul acţiunii „Satele Unite ale Lăpuşului”. Nu va renunţa însă la proiectul „Satele Unite ale Maramureşului”, eveniment programat pentru perioada 13-20 august.

Imagine: Dan Tautan/Mediafax Foto

 

Știai ca iubirea ne poate vindeca de boli incurabile?

Un articol de Claudia Bulacu – http://www.secretele.com
Foarte mulţi au încercat să definească iubirea. Pentru poeţi,este ca o boare,pentru îndrăgostiţi, este ca respiraţia, pentru oamenii de ştiinţă,câteodată ea nu există, pentru omul de rând,este ceva care nu se poate defini…
În cărţile sfinte, cea mai frumoasă definiţie o dă Sfântul Pavel în Epistola întâia către Corinteni: « Dragostea îndelung rabdă ;dragostea este binevoitoare,dragostea nu pizmuieşte,nu se laudă,nu se trufeşte (…)Dragostea nu se poartă cu necuviinţă,nu caută ale sale,nu se aprinde de mânie,nu gândeşte răul (…) ».
iubind cu adevarat pe dumnezeu te poti vindeca de orice boala

Deci cărţile sfinte ne-au vorbit şi despre cum trebuie să ne iubim între noi ! E drept că uneori,noi nu respectăm întocmai vorbele Sfântului Pavel şi orice abatere de acestea ne face doar rău. De exemplu,dacă suntem răuvoitori asta înseamnă o energie negativă pe care o introducem în corp, care atrage după sine probleme de sănătate.
Dacă pizmuim,de asemenea, este energie negativă.Dacă ne lăudăm, punem mai sus calităţile pe care le avem, supraevalam,de fapt realitatea şi diferenţa între ceea ce suntem şi ceea ce vrem să părem este suportată tot de noi, printr-un consum de energie suplimentar,care aduce îmbătrânirea prematură şi boala.Această energie,evident, o putem consuma pentru evoluţia noastră. Dacă suntem egoişti, încălcăm una din cele mai importante legi universale, legea dăruirii.
Dacă gândim răul cuiva,îi trimitem săgeţi negative care se vor întoarce spre noi ca bumerangul,uneori cu efecte multiplicate. După cum observăm, nerespectând cele câteva direcţii trasate de Sfântul Pavel ne putem face mult rău,atât de mult că,uneori, se pot instala boli grave,incurabile. Care este antidotul ? Fireşte,iubirea.
Cum trebuie să iubim ?
Exact aşa cum ne spune Sfântul Pavel. Cu fiecare cerinţă respectată din definiţiile date de El, mai eliminăm câte o piatră din suflet şi,implicit, eliberăm corpul de stress au boală. Iubirea trebuie să fie necondiţionată,adică nu iubim pentru că există un motiv sau mai multe (este frumoasă sau deşteaptă persoana), o iubim, pur şi simplu pe acea persoană.
O acceptăm cu tot ce-i aparţine : trecut,fapte, concepţii, gânduri,greşeli. O iertăm de fiecare dată când considerăm că greşeşte pentru că,dacă ne împotrivim greşelii, atragem şi mai mult rău în viaţa noastră. Nu iertăm persoana, ci ne eliberăm de negativism. Iubind cu toată fiinţa noastră şi necondiţionat,suntem în echilibru,dăruim în permanenţă şi primim în permanenţă. Universul nu acceptă spaţiile goale.
Din nou, divinitatea ne ajută.Ne-a pus la îndemână uneltele pentru a ne fi bine şi pentru a ne bucura de viaţă : iubind vom fi sănătoşi,iubind vom fi în conexiune permanentă cu divinitatea,iubind vom fi fericiţi cu adevărat.
Să ne iubim necondiţionat între noi şi să iubim toată Creaţia lui Dumnezeu ! Nu vom mai fi bolnavi niciodată şi,dacă suntem în acest moment, ne vom însănătoşi prin iubire,pentru că odată vindecat sufletul,corpul îl urmează.

 

Zeul regenerării, zeiţa naşterii şi cea a recoltei. Iată 8 zeităţi egiptene mai puţin cunoscute

Zeul regenerării, zeiţa naşterii şi cea a recoltei. Iată 8 zeităţi egiptene mai puţin cunoscute

În antichitate, egiptenii venerau cel puţin 1.500 de zei şi zeiţe. Unii dintre ei, precum zeul morţii, Osiris, sau zeiţa magiei şi a vieţii, Isis, sunt foarte cunoscuţi. Însă există şi zei egipteni mai puţin cunoscuţi, iată o listă propusă de History Extra.

1. Taweret

La prima vedere, zeiţa Taweret pare a fi compusă din mai multe părţi de animale. Aceasta are corpul şi capul precum cele ale unui hipopotam gestant care stă pe picioarele din spate, coada unui crocodil, iar membrele sunt asemănătoare cu cele ale unei leoaice, uneori pe suprafaţa lor aflându-se faţa unei femei, notează History Extra. Gura sa este întredeschisă, din interiorul căreia se pot vedea colţii ascuţiţi, deseori pe cap poartă o perucă lungă. În timpurile străvechi, Taweret proteja femeile în timpul naşterii, zeitatea avea rolul de a speria spiritele rele care le-ar fi putut face rău copilului şi mamei.

Deşi nu a avut un templu imens ridicat în onoarea ei, imaginea ei apărea pe pereţi, paturi şi recipientele pentru cosmetice din casele egiptenilor. Aceleaşi părţi ale animalelor, dar poziţionate diferit pot fi regăsite şi la zeiţa Ammit cea care ,,îi mânca pe cei condamnaţi”.

2. Bes

Bes era un alt zeu care proteja familia, mama şi copilul. În mare parte zeul arăta precum un pitic cu un corp umflat şi o limbă proeminentă. Bes era întruchipat fie ca om, în întregime, sau jumătate om jumătate animal. Uneori avea coamă, o coadă de leu şi perucă, iar în mână avea fie o tamburină, o tobă sau un cuţit.

Deseori Bes proteja oamenii împotriva şerpilor. Însă rolul său primar era de dansator şi muzician, atuuri pe care le utiliza pentru a alunga spiritele rele în timpul naşterilor, a copilăriei, în timpul actelor sexuale sau a somnului. Imaginea sa se afla pe pereţii dormitoarelor oamenilor din toate clasele.

3. Neith 

Neith este o luptătoare sau o vânătoare. Ea era întruchipată ca având corp uman şi chel, purta o coroană şi căra după sine un arc cu săgeţi. Ea deţinea titlul de ,,mamă a zeilor” şi era identificată ca fiind forţa prezentă la începutul lumii, uneori fiindu-i atribuită crearea copiilor. Neith era venerată în tot Egiptul, dar era deseori asociată cu oraşul Sais (Sa el Hagar din zilele noastre).

4. Aton

Aton era un zeu întruchipat sub forma unui ,,disc solar”. Acesta se afla pe cer deasuprea familiei regale, oferindu-le simbolul vieţii. Zeitatea a primit admiraţia faraonului Akhanaten (1352-1336 î.Hr) care dorea să implementeze în Egipt credinţa monoteistă doar în Aton.

5. Sekhmet

Multe persoane sunt familiare cu zeiţa Hathor, protectoarea mamelor, a culturilor şi a dragostei. Însă aceasta se transforma în Sekhmet atunci când era nervoasă. Sekhmet era o leoaică ce scuipa foc pentru a proteja Egiptul de inamici. Atunci când zeul soarelui, Ra, a aflat că oamenii din Egipt complotează împotriva lui a trimis-o pe Sekhem, fiica sa, pentru a-i ucide.

6. Khepri

Khepri era cea care ,,se transforma în om” la răsăritul soarelui. Deseori este înfăţişată sub forma unui gândac. Aceasta era variantă divină a scarabeului al cărui obicei era să împingă o bilă mare de bălegar, oamenii din Antichitate comparându-l cu scarabeul celest care împinge soarele pe cer.

Abilitatea scarabeului de a se regenera l-a transformat în cea mai purtată amuletă din Egipt.

7. Renenutet

Renenutet era o zeiţă sub forma unei cobre. Ea putea să crească aproximativ trei metri în lungime, iar în cazul în care era ameninţată sau enervată putea să-şi ridice o treime din corp de la sol. Astfel femeia cobră era utilizată ca un gardian regal. Imaginea sa era prezentă pe mumii, pe oale şi amulete.

8. Geb

În majoritatea mitologiilor, zeul fertilităţii pământului era deseori înfăţişat sub forma unei femei. Însă, în Egipt, pământul era un bărbat. Geb era un zeu al pământului care reprezenta atât fertilitatea pâmântului, cât şi construirea mormintelor. Zeul era atât resprectat, cât şi de temut. El era înfăţişat ca un om verde de pe spatele căruia creşteau grâne. Sub forma unui animal, Geb se transforma în gâscă sau în iepure.
Sursa: D:News

Mister antic elucidat: de ce a fost Tutankhamon îngropat cu penisul în erecţie?

Mister antic elucidat: de ce a fost Tutankhamon îngropat cu penisul în erecţie?

Faraonul a fost îngropat având penisul în erecţie, fără inimă şi acoperit de uleiuri negre care să îl facă să semene cu zeul Osiris, susţine un nou studiu.

Faraonul Tutankhamon, cea mai faimoasă mumie din lume, a fost îngropat având penisul ridicat la un unghi de 90 de grade cu scopul de a înăbuşi o revoluţie religioasă iniţiată de tatăl său, sugerează o nouă cercetare.

Prof. Salima Ikram de la Universitatea Americană din Cairo a argumentat că procesul neobişnuit de îngropare a lui Tutankhamon a fost o încercare de a-l face să semene cu Osiris, zeul vieţii de apoi, cu scopul de a contracara încercările regelui Akhenaton de a trece la o religie monoteistă.

Este unanim acceptat faptul că Akhenaton începuse să impună cultul Aten sau al discului soarelui în timpul domniei sale.

Cu toate acestea, fiul său, Tutankhamon, a fost împotriva monoteismului, motiv pentru care, când a venit la putere, el a încercat să reinstaureze religia tradiţională care presupunea venerarea mai multor zei.

Tocmai de aceea, după moartea tânărului faraon, preoţii au ales să îl îngroape cu penisul în erecţie pentru a-l face să-i semene cât mai mult lui Osiris. Această parte a corpului, aflată în poziţie verticală, a fost ruptă atunci când a fost descoperit mormântul, unii speculând chiar că ea a fost furată.

„În această poziţie, penisul îl evocă pe Osiris în cel mai înalt moment al lui de regenerare. Din câte ştiu eu, nicio altă mumie nu a fost descoperită astfel”, a declarat autorul studiului.

Pe lângă poziţia organului genital, se pare că mumia lui Tutankhamon a prezentat şi alte trăsături neobişnuite. Mai întâi, corpul şi sarcofagul lui erau acoperite cu un strat gros de răşini şi uleiuri, tocmai pentru a-l face pe faraon să se asemene şi mai mult cu Osiris, a cărui culoare era negrul.

Apoi, Tutankhamon a fost îngropat fără inimă. Deşi practica era des întâlnită, ciudat este faptul că tânărul faraon nu avea pus în locul inimii un scarabeu, aşa cum se obişnuia. Prof. Ikram argumentează că ar putea fi vorba de o aluzie la moartea lui Osiris, căci atunci când el era om, fratele lui, Seth, l-a tăiat bucăţi şi i-a îngropat capul.

„Tutankhamon este prezentat ca un Osiris cu drepturi depline. Această reprezentare este unică în Valea Regilor. Alte morminte îi arată pe regi îmbrăţişaţi de Osiris sau oferiţi lui”, a mai explicat Ikram.

Sursa: Independent

O legumă banală era afrodiziacul cel mai folosit în Egiptul Antic
O legumă banală era afrodiziacul cel mai folosit în Egiptul Antic

Avem tendinţa de a considera salata verde drept un aliment banal, însă în Egiptul Antic, leguma avea o semnificaţie mult mai importantă.

Potrivit unui egiptolog, se pare că o rudă îndepărtată a salatei romane (o varietate de salată cu frunze alungite) era văzută ca afrodiziac în Egiptul Antic.

Salima Ikram de la American University of Cairo susţine că imagini reprezentând salata pot fi observate pe mormintele ce datează din anii 2.000 î.e.n. Mai mult, salata pare să fie un un simbol al zeului fertilităţii Min.

Zeul, care adesea este ilustrat având penisul erect, a fost descris drept „marele iubirii” într-un text din templul Edfu. Mai mult, egiptenii considerau că datorită salatelor putea Min să „realizeze neobosit actul sexual”.

Care era afrodiziacul folosit în Egiptul Antic?    (Foto: isawnyu via Flickr)Care era afrodiziacul folosit în Egiptul Antic?

Salata verde se consumă de milenii, iar versiunea „primitivă” a ei semăna cu salata romană pe care o consumăm astăzi. Totuşi, în Egiptul Antic, în jurul anului 2000 î.e.n. salata nu era un aperitiv, ci un afrodiziac, susţine prof. Ikram specializată în obiceiurile alimentare ale egiptenilor.

Mai mult, Ikram a explicat că deşi rolul lui Min s-a schimbat de-a lungul a 3.000 de ani, asocierea lui cu salata s-a păstrat. Deşi, se presupune că prima ilustraţie a zeului alături de salată a fost creată în anul 1980 î.e.n. în Capela Albă a lui Senusret, Ikram susţine s-ar putea să fi existat şi exemple mai vechi.

Un relief funerar din templul lui Ramses al III-lea ilustrează festivalul recoltei lui Min. O statuie a zeului este aşezată în centru, iar în spatele ei este ilustrată o precesiune de preoţi care ţin salate în mâini. De asemenea, uneori, zeul este ilustrat având o panglică roşie pe frunte, ca semn al energiei sale sexuale.

„Unul intre motivele pentru care [egiptenii] asociau salate cu Min era acea că leguma creştea dreaptă şi înaltă, un simbol falic evident”, a declarat Ikram.

Se credea că salata era sacră atât din cauza faptului că ea creştea dreaptă, cât şi ca urmare a lichidului lăptos care rezulta când ea era tăiată, un simbol fie al laptelui mamei, fie chiar al spermatozoizilor.

Însă, în loc ca egiptenii să fie interesaţi de frunzele salatei, ei culegeau seminţele florilor pe care le utilizau cu scopul de a face din ele uleiuri naturale pe care le foloseau pentru gătit, în medicină sau chiar şi pentru mumificat.

În prezent, în Egipt, leguma este utilizată ca remediu tradiţional pentru creşterea părului.

Frunzele de salată au debutat ca aperitiv care stimula pofta de mâncare în jurul anului 85 î.e.n. în la greci şi romani. Mai mult, se pare că în acea perioadă se recomanda consumul de frunze de salată chiar şi după masă pentru a ajuta la digestie.

Sursa: Daily Mail

Descoperire arheologică în Egipt: o poartă masivă de piatră datând de acum 2.700 de ani

Descoperire arheologică în Egipt: o poartă masivă de piatră datând de acum 2.700 de ani

O echipă de arheologi din Egipt şi Franţa a descoperit o poartă de piatră veche de 2.700 de ani. Artefactul ce a aparţinut regelui nubian Shabaka a fost găsit în urma unei săpături efectuate lângă templul Karnak din Luxor, a relatat Ministrul Antichităţilor din Egipt.

Oficialii egipteni spun că poarta descoperită este într-o stare bună, susţinând că aceasta constituia calea de acces spre camera comorilor a regelui Shabaka.

Este pentru prima dată când descoperim într-o condiţie bună un artefact aparţinând dinastiei a 25-a, care să nu fi fost distrus de cei din dinastia a 26-a„, a declarat Mansur Boraik, şeful egiptean al Centrului Franco-Egiptean de Cercetare a Templelor de la Karnak.

Pe masiva poartă de piatră au fost descoperite gravuri colorate ale regelui Shabaka, reprezentat în timp ce o oferă pe Maat, zeiţa adevărului, lui Amun Ra, zeul suprem.

„Misiunea franco-egipteană a reuşit să facă descoperiri importante din perioada dinastiei a 18-a până la cea de-a 25-a”, a afirmat Zahi Hawass, ministrul egiptean al antichităţilor.

Printre celelalte artefacte găsite de arheologii din cele două ţări se numără un perete de piatră ce înconjoară templul lui Ptah, zeul oraşului Memphis. Acest templu fusese construit pe situl unui templu mai vechi, fiind restaurat de regele Shabaka.

Echipa franco-egipteană lucrează la restaurarea acestui templu, intenţionând să fie deschis vizitării iarna următoare. De asemenea, poarta proaspăt descoperită urmează să fie şi ea printre exponatele ce vor putea fi admirate de vizitatori.

Această descoperire arată că templul de la Karnak încă are multe secrete de descoperit şi va mai avea timp de mulţi ani de acum înainte„, a afirmat Dominiquie Valbelle, unul dintre cercetători.

Sursa: AFP

 

 

Vlad Ţepeş – Prima victimă a unei campanii de presă
Vlad Ţepeş - Prima victimă a unei campanii de presă

Ca o culme a ironiei cu care istoria ne-a lovit pe noi romanii de nenumarate ori, avem surpriza sa descoperim ca personalitatea celui mai faimos voievod de-al nostru pe plan mondial a cazut victima unei campanii continue de denigrare din partea presei apusene. De la cronicile si gravurile mincinoase ale sasilor si svabilor din Transilvania, trecand prin romanul lui Bram Stoker si poposind in preajma industriei Dracula din prezent, omenirea nu cunoaste inca personalitatea abisala a singurului lider militar care l-a ingrozit vreodata, la propriu, pe cuceritorul Constatinopolului.

Fiul Dracului si nepotul lui Mircea cel Batran

Pentru a-l cunoaste mai bine pe cel care prin groaza si teroare a reusit sa mentina Valahia in afara ghearei lacome a Imperiului Otoman, merita zabovit putin asupra distinsei sale origini. Rareori marile personalitati ale Istoriei au fost la randul lor descendentii unor alti mari oameni. In cazul voievodului care i-a ingrozit atat pe crestini cat si pe musulmani, soarta i-a harazit sa aiba parte de un bunic legendar si de un tata sa-i zicem, „plin de imaginatie”. Vlad I Dracul era fiul natural al lui Mircea cel Batran si vlastar al marii familii a Basarabilor. Vlad Dracul, tatal lui Vlad Tepes, a avut la randul sau o personalitate complexa care, din nefericire, nu a beneficiat de studii amanuntite din partea istoricilor. Cu toate ca era recunoscut drept urmas legitim al marelui Mircea, avand asadar dreptul nativ de domnie, tatal lui Tepes s-a remarcat in primul rand ca un luptator si cavaler dedicat campaniilor anti-otomane ale vremii. Datorita urii si intrigilor clanurilor boieresti, este nevoit sa-si paraseasca tronul si sa caute adapost in Transilvania.

Vlad Tepes – Prima victima a unei campanii de presa    vlad tepes, mahomed al doilea, vlad dracul, teapa, presa, calomnie, erouVlad Tepes - Prima victima a unei campanii de presa

Acolo a trait intre anii 1428-1436, beneficiind astfel de protectia Imparatului Sigismund de Luxemburg. Tatal temutului Tepes era o cunostinta mai veche de-a regelui, deoarece inca din tinerete s-a facut remarcat datorita curajului si indemanarii in lupta. Pe baza acestor doua calitati pretuite, fiul lui Mircea cel Batran a fost invitat sa intre in randurile Cavalerilor Ordinului Dragonului (Ordinis Draconis). Gruparea in sine era una deosebit de exclusivista si secreta, scopul sau principal fiind acela de aparare a catolicismului alaturi de alungarea turcilor din Europa. Blazonul ordinului infatisa un dragon al carui trup forma un cerc, fiara inghitindu-si astfel coada. Simbolul in sine este unul mult mai vechi decat crestinismul, in acceptiunea Europei pagane, acest animal fantastic era consacrat zeitei Atena, semnificand ideea ca ratiunea si intelepciunea nu dorm niciodata, atente fiind la aparitia Celui Rau…

Pe cand Mircea cel Mare se afla la Nurenberg impreuna cu fiii si suita sa, ca invitat al regelui Sfantului Imperiu Romano-German si rege al Ungariei, Sigismund de Luxemburg remarca abilitatea in lupta a printului Vlad Intaiul. Atunci, tatal sangerosului Tepes a avut dreptul de a purta la ceremonii costumul rosu intunecat cu mantie verde, la gat avand simbolul din aur al dragonului. Revenind la momentul fugii sale in Ardeal, Vlad Intaiul primeste de la puternicul rege Sigismund cladirea corpului de paza din cetatea Sighisoarei, alaturi de functia de comandant al ostilor imperiale din sudul Transilvaniei. Acolo se casatoreste cu una din fiicele lui Alexandru cel Bun, femeie de rang inalt din familia Musatinilor. Astfel, viitorul Vlad Tepes, copil legitim nascut din aceasta legatura, era var direct cu Marele Stefan al Moldovei.

Vlad Tepes – Prima victima a unei campanii de presa    vlad tepes, mahomed al doilea, vlad dracul, teapa, presa, calomnie, erouVlad Tepes - Prima victima a unei campanii de presa

Cei doi lideri au copilarit partial impreuna, devenind prieteni foarte buni. In heraldica si genealogia voievozilor valahi, Vlad Tepes apare sub numele de Vlad al II-lea Draculea, mostenind numele tatalui transformat in renume, odata cu acesti doi voievozi, tata si fiu, Tara Romaneasca cunoaste familia boiereasca a Draculestilor. In limba romana, termenul pompos de dragon, mostenit de Vlad Intaiul, are drept corespondent pe cel de Drac si Balaur, astfel impamantenindu-se in constiinta nationala numele de Vlad Dracul sau Draculea. Nu trebuie sa ne miram prea mult daca tinem cont ca in Europa aveau sa circule nu mai putin de 57 de variante ale numelui voievodului, printre cele mai uzitate fiind cele de Dracole, Dracuglia, Dracol, Draco, Dragula, Dragulios, Dragulia, Trakulam, Tarac Oglu, sau Kazikil, Kazakil si Cassiclu, dupa cum il numeau infricosati turcii.

Singur printre turci

Dupa o copilarie petrecuta pe strazile Sighisoarei, viata tanarului Vlad avea sa se schimbe radical si dramatic in acelasi timp. Moartea regelui Sigismund, protectorul tatalui sau, petrecuta in anul 1437, este interpretata de turci drept o slabiciune a frontului antiotoman creat in estul Europei. Cu un an inainte, Vlad Dracul fusese nevoit de noile conjuncturi politice sa merga la Brusa in inima Imperiului, pentru a jura credinta sultanului Murad al II-lea. Constient de problemele create de Mircea cel Batran, sultanul nu a dorit sa riste in privinta urmasilor acestuia. Prin urmare, Vlad Dracul a trebuit sa traiasca in apropierea sultanului alaturi de cei trei fii ai sai, Mircea, Vlad si Radu. Domnul muntean si-a lasat fiii zalog sultanului in timpul expeditiei militare intreprinsa de turci in Transilvania. Tristul atac musulman in Ardeal s-a soldat conform cronicilor cu devastarea cetatiilor Alba Iulia, Sighisoara, Medias, plus asediul Sibiului si Brasovului. Alaturi de prada, turcii au luati robi circa 30.000-40.000 oameni, o cifra imensa pentru acele vremuri…

Vlad Dracul revine la tronul Valahiei in anul 1433, dar pentru a controla un astfel de vasal turbulent si periculos, turcii continua sa-i pastreze pe Vlad si Radu drept ostatici -garanti ai propriului lor tata. Cei doi copii au parte de o educatie militar-politica in spirit turcesc, undeva in podisul arid din Anatolia. Acolo, la umbra Muntilor Kociadag, trona aspra cetate Egrigoz, unde Vlad va ramane pana in anul 1438, cand tatal sau este decapitat din ordinul nejustificat al fostului sau camarad de arme, Iancu de Hunedoara. Singur printre turcii cei dumanosi, viitorul Tepes isi continua studiile militaro-tactice, devenind un manuitor expert al iataganului si al sulitei de lupta. Caracterul sau agresiv si privirea-i crunta, l-au tinut departe de sicanele si avansurile turcilor. Nu la fel se poate spune despre fratele sau, Radu, care datorita infatisarii, ajunge sa se aleaga cu porecla cel Frumos.

Vlad Tepes – Prima victima a unei campanii de presa    vlad tepes, mahomed al doilea, vlad dracul, teapa, presa, calomnie, erouVlad Tepes - Prima victima a unei campanii de presa

Exista unele marturii istorice care merg pana intr-atat incat se pare ca Radu ar fi fost violat de viitorul Mahomed, cuceritorul Constantinopolelui, mai tarziu cei doi avand chiar o relatie intima de durata…Scarbit de calea pe care o alesese fratele sau, Radu, Vlad isi gaseste refugiul exclusiv in stiinta armelor. In rastimp, ura sa contra turcilor crestea arzand mocnit… Cum in urma bataliei de la Varna in care cruciada crestina europeana este zdrobita farta drept de apel de turci, Tarile Romane se aflau din nou singure in fata Semilunei, in mintea lui Vlad a incoltit un plan cumplit. Avea sa castige cu orice pret tronul Valahiei. Cunoscator excelent al moravurilor si mentalitatii turce, Vlad stie ca acestia nu pot fi tinuti departe de tara decat cu ajutorul fricii primare, instinctuale care salasluieste in ungherele ascunse din sufletul oricarui om. Aliantele viitoare ale voievodului nu vor mai fi nevolnicele state crestine, ci cumplitele fiice ale Disperarii : Teroarea, Groaza, Spaima si Durerea!

Doua domnii si multe fapte de pomina!

„El domni cu o rigoare necunoscuta pana atunci in principatele romane” – (August Treboniu Laurian)

Dupa moartea tatalui si a fratelui sau mai mare, Mircea, Vlad viitor Tepes era urmatorul indreptatit sa ocupe tronul valah. Tron ocupat intre timp de Vladislav al II-lea, varul sau din familia Danestilor. Intre cele doua familii nobile valahe, Draculestii si Danestii existand o ura fara margini. Profitand de dezastrul suferit de armatele lui Iancu de Hunedoara si Skanderbeg la Kossovopolje in anul 1448, legendarul voievod de mai tarziu pune mana pe tronul tatalui sau, ajutat fiind de o serie de pasale de la Dunare, in frunte cu pasa de Nicopole si beglerbeiul Karadja-bei, conducatorul armatei Rumeliei. De partea tanarului domn mai erau si o serie de boieri valahi adunati intr-o alianta potrivnica lui Vladislav Danescu. Asa si-a dobandit Vlad prima domnie. O domnie care avea sa dureze doar cateva luni, mai precis intre lunile august 1448 si ianuarie 1449. Cu toate acestea, exacerbarea politici interne concretizata prin luptele tot mai dese intre clanurile boieresti, coroborata cu lipsa unei armate personale credincioase, fac ca tanarul voievod sa-si piarda tronul in favoarea lui Vladisalv Danescu. Fara niciun fel de ajutor, Vlad fuge in Moldova unde leaga o prietenie puternica cu viitorul domn, Stefan cel Mare. Datorita acutizarii luptei pentru putere, cei doi veri se vad nevoiti sa se refugieze peste munti, la curtea lui Iancu de Hunedoara, devenit intre timp voievod al Transilvaniei. Situatia in Europa avea sa se inrautateasca fara precedent odata cu caderea Constatinopolului. Devenit intre timp om de incredere al lui Iancu de Hunedoara si insarcinat de acesta cu paza hotarului de sud al Ardealului, Vlad intreprinde un atac fulgerator in Valahia, in decursul caruia il prinde pe Vladislav la Targsor si il decapiteaza. Urmeaza cea de-a doua si cea mai importanta domnie, desfasurata intre anii 1456-1462.

Vlad Tepes – Prima victima a unei campanii de presa    vlad tepes, mahomed al doilea, vlad dracul, teapa, presa, calomnie, erouVlad Tepes - Prima victima a unei campanii de presa

Dupa ce Vlad si-a luat tronul, s-a inconjurat de un mare numar de soldati alesi si de mare incredere „carora le dadea bani si avere si cealalta stare si situatie a celor ucisi” dupa cum amintesc cronicile. Intarit impotriva unei eventuale tentative de asasinat, Vlad Voda se concentreaza pentru inceput asupra boierilor. Scopul era de fapt consolidarea si cresterea puterii voievodale. In plus, tagma boiereasca era un stat in stat, iar forta sa era imensa datorita bogatiei si influentelor personale. Vlad avea o ura mai veche impotriva boierilor in care nu avea incredere nici cat negru sub unghie. In afara tendintei apoape „naturale” pentru uneltiri si tradari, o mare parte a boierimii era vinovata de moartea tatalui sau. Documentele istorice sugereaza ca eliminarea boierilor a fost facuta succesiv, in mai multe episoade, Vlad dand iama nu doar in boierii de rand, ci si in elita conducatoare. Astfel, in cea de-a doua domnie, voievodul valah executa drept masura de prevedere un numar de 11 boieri din cei 23 de mari dregatori ai sfatului domnesc. Celebrul episod al uciderii boierilor adunati are la mijloc un dialog tragico-comic intre domnitori si clica nobiliara. Cronicile ne spuc ca Vlad i-a invitat frumos la masa pentru a-i aduna intr-un singur loc. Dupa care a inceput judecata. In stilul si uzantele sale…

I-a intrebat sincer pe fiecare in parte cati domni cunoscusera pe scaunul Tarii Romanesti. Boierii au raspuns diferit. Unii 10, altii 20, fiecare in functie de varsta. Indignat, domnitorul cere sa i se explice cauzele atator schimbari anormal de dese. Neprimind raspuns, Vlad le striga furios: „Vina o poarta rusinoasele voastre dezbinari!”. Instantaneu, moartea si-a intins lunga ei aripa neagra ticsita de tepe deasupra palatului…Un numar de 500 de boieri, mari si mici, cu familiile si slujitorii lor au fost trasi de vii in teapa in curtea domneasca. Atat tarile romane cat si lumea intreaga nu mai pomenisera un asemenea lider!

Vlad Tepes – Prima victima a unei campanii de presa    vlad tepes, mahomed al doilea, vlad dracul, teapa, presa, calomnie, erouVlad Tepes - Prima victima a unei campanii de presa

Clanurile boieresti ramase s-au temut intr-atat incat au organizat la randul lor o riposta concretizata in strangerea in graba a unei armate de lefegii, cu care au purces spre prinderea si uciderea domnitorului. In fruntea gupului rebel se afla puternicul si vestitul boier Albul cel Mare. Nu au avut nicio sansa in fata copilului de alta data care crescuse mancand strategie militara pe painea amara a turcului. Vlad a iesit cu oastea inaintea lui. Albul cel Mare a fost taiat in bucati de viu, aceeasi soarta avans-o nevasta , copiii si toti lefegii prinsi. Pe fondula asa-zisei terori infaptuita de domnitor, Valahia crestea, se imbogatea si prospera. Vlad incuraja comertul, construirea de drumuri si sate, ocrotindu-i pe negustori si pe taranii care alcatuiau grosul armatei. Nimic nu graieste mai sugestiv depre atmosfera instituita de noul domnitor cu mana de fier decat nemumaratele documente istorice:„Asa de mult ura raul din tara lui, incat daca cineva facea rau, furt, talharie, nedreptate sau siluia vreo muiere sau fata mare, acela nu ramanea viu”.

Blamatul si batjocoritul Dracula era, de fapt, iubit de popor, fiind considerat un mare si intelept stapanitor. Cetatile si manastirile sunt reconstruite si intarite. Vlad nu-i suporta pe vagabonzi si cersetori care erau in opinia sa sunt doar niste hoti. Intr-o cronica autohtona se povesteste ca Tepes Voda i-a adunat intr-o mare casa pe toti parazitii din Valahia, acolo i-a ospatat si le-a dat de baut pe saturate. La sfarsit, voievodul i-a intrebat daca vor sa le mai fie foame si frig de-acum incolo. Nu Maria Ta, a strigat incantata intr-un singur glas gloata de milogi ghiftuiti. Bine, le-a raspuns voievodul care a ordonat sa fie inchise usile si ferestrele dupa care casa plina cu cersetori a fost incendiata. Dupa cum le-a promis voievodul, nu le-a mai fost frig niciodata…

Hotia, jaful si minciuna fiind eradicate (exista marturii despre drumuri intregi marginite de hoiturile celor trasi in teapa), prosperitatea tarii atinsese culmi mai mari decat in timpul domniei ilustrului sau bunic. Toate acestea au atras insa ochiul lacom al Semilunei…

Vlad Tepes – Prima victima a unei campanii de presa    vlad tepes, mahomed al doilea, vlad dracul, teapa, presa, calomnie, erouVlad Tepes - Prima victima a unei campanii de presa

Aventurile unui sultan prin Valahia!

„Nu pot sa iau tara unui barbat care face lucruri asa de mari si mai presus de fire…acest barbat care face astfel de ispravi ar fi vrednic de mai mult daca ar avea o armata mai mare”– Sultanul Mahomed al II-lea

Voievodul nu a pierdut din vedere atat pericolul otoman cat si ura sa impotriva turcilor ale caror obiceiuri, traditii si religie nu le putea inghiti cu niciun chip. Politica sa antiotomana a fost alimentata de cresterea tributului impus Valahiei. Refuza asadar plata oricarei forme de haraci, fie acela in bani, vite, grane sau robi. Turcilor nu le venea sa creada ca un vasal crescut si educat dupa moravurile lor, prezinta semen de rebeliune. Isi stapanesc furia si trimit o solie care sa-l roage personal sa nu mai intarzie cu tributul. Dar domnitorul avea un alt plan. Satul de tupeul turcesc, nu scapa din vedere ca membrii soliei nu-si descopera capetele la vedera sa. Le fixeaza acestora turbanele in oasele testei cu ajutorul unor cuie, dupa care-i trimite pe jos spre Stambul.

Vlad Tepes – Prima victima a unei campanii de presa    vlad tepes, mahomed al doilea, vlad dracul, teapa, presa, calomnie, erouVlad Tepes - Prima victima a unei campanii de presa

Inteligentul si ambitiosul sultan Mahomed al II-lea pricepe imediat cu cine are de a face. Ocupat in prima instanta cu rascoala din Moreea si luptele cu hanul hoardei Ak Koyunlu, se gandeste sa-l inlature pe Vlad prin viclesug. Sultanul lasa acesta cursa in seama perfidului Catavolinos, un sfetnic grec, si a lui Hamza Pasa, soimarul personal al sultanului. Cele doua personaje machiavellice concluzioneaza ca Dracula este greu de scos din tara si se decid astfel sa-l prinda in Valahia. Foarte proasta inspiratie au avut. Loviti prin surprindere pe cand se aflau in cetatea Giurgiului, cei doi dregatori ai Portii sunt trasi de vii in teapa in fata unei alte suite de tepi unde se zbateau in agonie proprii lor soldati. Om cu respect pentru ranguri,Vlad i-a tras in doua tepe mai mari decat cele destinate ienicerilor. Nu era decat inceputul pentru groaza care a cuprins atat Europa crestina cat si Imperiul Otoman. Profitand de obiceiul turcilor de a nu duce razboaie iarna, voievodul trece prin foc, sabie si mai ales teapa, tot malul stang al Dunarii, de la Zimnicea in Delta. Cronicarii de curte ai lui Vlad noteaza cu sfintenie si frica, recordurile personale ale domnitorului. La Oblucitia si Nevoselo 1350 turci trasi in teapa, la Dirstor, Cartal si Dripotrom 6840, Turtucaia 630, Giurgiu 6414, Rahova 1460, Novigrad si Sistov 749 si Marotiu cu doar 210 de turci de ambele sexe si toate varstele. Inceputul era cum nu se putea mai bun. Groaza turcilor ajunsese atat de mare incat pasalele si dregatorii din Rumelia se intreceau in a mitui vizirii de la Stambul in speranta ocuparii unui post similar in Anatolia sau Armenia, doar-doar vor reusi sa scape de infricosata vecinatate a omului cu tepe.

Furia lui Mahomed nu intarzie sa se arate. Intr-un acces de groaza amestecata cu furie neputincioasa, suveranul turc ordona strangerea celei mai mari armate musulmane de pana atunci. Pentru a-si imbarbata incercatii ieniceri care incepusera sa simta amenintarea varfului ascutit al tepei, sultanul se decinde sa paraseasca Stambului si sa conduca personal campania de pedepsire si lichidare a curajosului voievod. Ordia cea grozava s-a pornit spre Valahia, conform cronicarului Chalcocondil, un numar de 250.000 de razboinici marsaluiau spre Dunare. Numai corpul de elita al ienicerilor numara 25.000 de luptatori. In fata colosului musulman, Vlad cere ajutor regelui Matei Corvin, ajutor care nu a venit niciodata. Crancenul vultur valah dispunea de o armata infima, dar compusa din soldati la fel de cumpliti ca el. Merita amintit ca voievodul era in penurie de calai cand venea vorba de tragerea unui numar atat de mare de turci in teapa, multi dintre soldatii sai raspunzand cu bucurie cererii voievodului de a-i ridica in tepe pe dusmani.

Raportul lui Balbi, ambsadorul venetian la Stambul ne spune ca Vlad detinea o armata de maxim 30.000 de soldati, in timp ce Petrus Thomasio scrie ca valahii aveau doar 22.000 de razboinici. Pentru a zadarnici traversarea batranului fluviu de catre turci, voievodul se foloseste de o serie de tactici militare vizionare care apar in Europa de-abia in perioada moderna. Vlad intentiona sa-l prinda pe Mahomed in padurile dese si intunecate ale Teleormanului, unde odihneau cadavrele unor turci (de aici vine denumirea de Teleorman, derivate din turcescul Delii Orman-padure nebuna). In calea puhoiului turcesc, aplica stravechea si eficienta tactica strabuna de ardere a satelor si proviziilor, otravirea apelor si incendierea holdelor. Oastea stransa in graba de voievod era compusa doar din tarani si oameni apartinand paturilor mijlocii, ambasadorul venetian la Stambul scriind ca Vlad, pentru a-si injgheba oastea, „chemase sub arme pana si copii de 12 ani”.

Vlad Tepes – Prima victima a unei campanii de presa    vlad tepes, mahomed al doilea, vlad dracul, teapa, presa, calomnie, erouVlad Tepes - Prima victima a unei campanii de presa

Inainte de a ataca trupele sultanului, temerarul voievod le-a cerut soldatilor ca „Cine gandeste la moarte, acela sa nu mearga cu mine, sa ramana aici”. Cu mica sa oaste, voievodul hartuieste neincetat armia turceasca. Lipsa hranei si somnului stricat de atacurile neasteptate ale valahilor, isi spun incet-incet cuvantul. Turcii simt povara presiunii psihologice, apare foamea, incep sa isi arate coltii si molimele. Apogeul conflictului se petrece in noaptea 17-18 iunie 1462 undeva la mijlocul drumului intre Nicolope si Bucuresti. Atunci, intr-o demonstratie de curaj unica in istoria omenirii (niciun alt lider militat inainte sau dupa el , nu s-a deghizat si a atacat o tabara dusmana din interior), Vlad Tepes si cei mai buni osteni se imbraca in straie turcesti si se infiltreaza intre otomani. Tinta sa era cortul sultanului. In plina noapte, socati si buimaci, corpul spahiilor din Anatolia este macelarit de valahi, marii viziri Mahmud si Isac fiind ucisi in lupta.

Confuzia, dezordinea isi spun cuvantul si turcii nu se mai deosebesc unul de altul si se macelaresc de-avalma. Din nefericire, sultanul turc nu dormea in cortul cel mare, valahii in frunte cu Tepes scapand ocazia de a-l ucide pe Mahomed Fatih. Precauti si disciplinati, ostenii lui Vlad se retrag in viteza. Dimineata avea sa arate proportiile dezastrului. Imensa armata era in agonie. Vlad continua sa hartuiasca armata turca. In lupta finala de la Chilia domnitorul cu teapa zdrobeste un intreg corp de armata turc, pierderile otomanilor atingand numarul de 50.000 de oameni. In fruntea unei armate distruse, in randurile careia foamea, setea si bolile isi luau tribut din ce in ce mai mare, sultanul hotaraste sa-si salveze ostenii ramasi, retragandu-se pe Dunare din orasul Braila. Acoperit de rusine, cu o armata bolnava si injumatatita, Mahomed se intoarce in Adrianopol. Pentru a ascunde infrangerea, cronicile albaneze afirmau ca sultanul a ordonat manifestari de veselie si petreceri, pentru ca supusii sai sa creada ca s-a intors victorios.

Minciuna nu dureaza mult, in scurt timp fiind nevoit sa paraseasca orasul in graba datorita protestelor si ocarilor primite. Inainte de a fugi din Valahia, sultanul il lasa la Braila pe Radu cel Frumos, in speranta ca acesta va reusi sa-i ademeneasca pe romani de partea sa. Speranta turcului a fost desarta. In septembrie 1462, Vlad zdrobeste armata fratelui sau Radu care se salveaza prin fuga. 30.000 turci nu au acelasi noroc…

Presa te ridica, presa te doboara

„Dracula este probabil cel mai frumos roman din toate timpurile” -Oscar Wilde

Invidia si mandria sunt pacate primordiale, de fapt, cele doua atribute negative sunt printre cele mai frecvente greseli in care cade un conducator. Nu a fost ocolit de ele nici regele Ungariei romano-ungurul Matei Corvin. Indiferent in aparenta, dar profund invidios pe curajul si succesul valahului, regele Matei recurge la o stratagema obscura care avea sa-l acopere de rusine pana in zilele noastre. Profitand de faptul ca Vlad venise personal in Ardeal sa-i ceara ajutorul, Matei il prinde langa Muntii Piatra Craiului si il intemniteaza fara nicio explicatie. Fiul lui Iancu de Hunedoara redacteaza o scrisoare falsa la data de 7 noiembrie 1462 in orasul Cisnadie. In falsa scrisoare atribuita pe nedrept lui Vlad, la ordinul mincinos al lui Matei Corvin, secretarii acestuia scriu ca voievodul valah cere sultanului sa-l ierte pentru victoria sa, dupa care il asigura ca-i va preda Transilvania si chiar il va sprijini sa cucereasca Ungaria. Scrisoarea mincinoasa este trimisa papei Pius al II-lea, in incercarea regelui maghiar de a-l discredita pe valahul a carui glorie pe campul de lupta o intuneca cu mult pe a sa…

Capturarea si intemnitarea lui Tepes in momentul in care intreaga Europa astepta relansarea luptei antiotomane a fost greu de inteles chiar si pentru supusii lui Matei Corvin. Unele surse istorice spun ca Vlad a stat inchis 4 ani, alte cronici slave sustinand ca a fost intemnitat 12. Adevarul despre durata detentiei nu se stie nici astazi. Campaniile de presa negative la adresa aparatorului crestinatati erau de-abia la inceput.
Inca din timpul vietii sale, cronici defaimatoare si exagerate circulau in toata Europa. In marea majoritatea a a documentelor medievale il gasim pe voievod portretizat ca un monstru inuman, sadic si insetat de sange. Primele texte tiparite despre personalitatea lui Vlad Tepes, alaturi de exagerarea cu buna stiinta a faptelor si cruzimii sale, apartin tot lui Matei Corvin care a exploatat conflictul legitim si indreptatit al voievodului valah cu cercurile de comercianti sasi din Ardeal. Povestea cu sasii si svabii este ultracunoscuta. Sasii care faceau negot in Valahia, au refuzat sa plateasca taxele pe care le plateau orice alti negustori, fie ei valahi, armeni, moldoveni, polonezi sau evrei. Infumurarea germanica nu l-a impresionat deloc pe voievod, acesta hotarand pentru sasi acelasi tratament cu lemn lung de 4-5 metri pe care-l recomanda tuturor hotilor, tradatorilor, pungasilor, viclenilor, turcilor sau tatarilor. In plus, Vlad nu a uitat ajutorul si adapostul oferit boierilor tradatatori si complotisti de sasii din Cetatile Brasovului, Rasnovului sau Sibiului. Replica razbunatoare a urmasilor saxonilor din Ardeal nu intarzie sa apara. In mai putin de 100 de ani, Europa apuseana este impanzita de povestile oripilante despre viata si personalitatea lui Vlad. Pana in anul 1568, circa 15 texte circulau pe la curtile regale, ingrozindu-i pe cei care le citeau. Pavaza crestinatatii este portretizata drept un sadic care bea sangele dusmanilor, care se amuza torturand oameni, care serveste linistit masa la umbra unei paduri de tepe in care se zbateau trupuri umane.

Vlad Tepes – Prima victima a unei campanii de presa    vlad tepes, mahomed al doilea, vlad dracul, teapa, presa, calomnie, erouVlad Tepes - Prima victima a unei campanii de presa

Colac peste pupaza, intr-unele relatari despre Vlad se povestea ca manca frecvent carne de om. Insulta mai grava nu exista pentru un voievod crestin ortodox care tinea toate posturile din an la fel ca faimosul sau var din Moldova. Tonul denigrator se propaga peste secole, astfel incat un adevarat tiran sadic cum era Ivan cel Groaznic, devine fanul declarat al lui Tepes, cronicile rusesti amintind ca sangerosul tar poruncea deseori sa i se citeasca din cronicile mincinoase aparute la Nurnberg, Leipzig, Bamberg sau Ausburg. Putini stiu cum a ajuns scriitorul irlandez Abraham (Bram) Stoker sa intre in contact cu personajul fantastic care a inspirat cel mai celebru roman de groza al tuturor timpurilor. Totul a avut o motivatie nationalist-politica. In plin secol 19, cercurile xenofobe unguresti duceau o politica de deznationalizare, sovina, de genocid etnic si cultural la adresa romanilor din Ardeal. Unul dintre cei mai vehementi membri ai acestor cercuri unde ura la adresa romanilor era la ordinea zilei a fost scriitorul maghiar Arminius Vambery.

In studiile si cautarile sale in domeniul mitologiei est-europene la adresa vampirilor si a mortilor vii, Bram Stoker il cunoaste pe Arminius Vambery. Acesta i-a ascuns irlandezului povestea adevarata a contesei-vampir Erszebeth Bathory, alegand cu buna stiinta sa-i povesteasca despre inchipuita natura de bautor de sange a voievodului valah. „Greseala” intentionata s-a propagat prin carte, apoi in sutele de filme cu vampiri, pana in zilele noastre cand exista mii de site-uri si forumuri despre vampirism pe Internet. Toate continuand asocierea profund gresita dintre domnitorul Vlad si personajul fictiv Dracula cel iubitor de sange si amator de ambiante gotice presarate cu lilieci, cupe pline de sange si lupi…

Cum te-au ucis Maria Ta?

Multe izvoare istorice marturisesc depre tragica si nedreapta moarte a celui care i-a creat cosmaruri lui Mahomed Cuceritorul. Prin compararea faptelor reiese ca Vlad a cazut victima unui act de tradare la care au contribuit atat turcii, cat mai ales cercurile de boieri ostile domnitorului. Un document de-al lui Stefan cel Mare din 1477 relateaza ca ” El m-a rugat sa-i las pentru paza lui oameni de-ai nostri, caci in munteni nu se prea incredea”. Faptele s-au precipitat odata cu reintorcerea lui Basarab Laiota cu ajutor turcesc. Vlad, impreuna cu garda sa de moldoveni, a purtat o ultima batalie in preajma comunei Voluntari de astazi, undeva pe soseaua Stefanesti, in apropierea Codrilor Vlasiei care inconjurau Manastirea Snagov. Cei zece soldati moldoveni care au supravietuit din contingentul de garda care numara 200 de osteni de elita trimisi de varul sau, s-au intors pe furis in Moldova aducandu-i lui Stefan vestea cea trista. Varianta slava a sfarsitului eroului a fost redactata la cativa ani de la moartea lui Vlad, si relateaza despre o tragica confuzie. Conform acesteia, in timpul atacului turcilor, oastea lui Dracula a inceput sa-i taie fara mila si i-a gonit. Dracula, bucuros s-a urcat pe un deal sa vada desfasurarea luptei. Departe de oamenii sau, apropiatii sai luandu-l drept turc, unul l-a lovit in spate cu o sulita. Vazandu-se lovit de ai sai, Tepes banuieste o tradare si ucide la randul sau cu sabia un numar de cinci atacatori, inainte de a fi lovit cu mai multe sulite.

Cronicarul austriac Jacob Unrest nota, la randul sau, ca ” Dracula a fost omorat cu mare tradare din cauza pagubelor cele multe pe care le pricinuise Semilunii. Caci iata ca un turc a fost pus sluga langa el sa-l ucida in timp ce tinea sfatul. S-a intamplat asa ca el i-a taiat capul pe la spate pe cand calatoreau impreuna, si pe loc s-a refugiat la tabara turceasca”. Unica sursa sarbeasca care povesteste despre eveniment este Letopisetul sarbesc de la biserica Sfantul Nicolae din Bjelo Polje. Documentul arata ca Vlad a murit de mana lui Laiota Basarab. Umanistul german Sebastian Munster, alaturi de cronicarul italian Antonio Bonfino, scrie ca „a fost ucis in lupta cu turcii din tradarea alor sai, iar capul sau taiat a fost trimis in dar lui Mahomed”. Capul voievodului a fost pentru turci o distinsa si nesperata prada de razboi, imbalsamat si uns cu uleiuri, capul a fost purtat si expus de turci prin orase pentru ca supusii sultanului sa nu mai tremure de frica teribilului valah. Trista si tradatoare soarta…

Vlad Tepes – Prima victima a unei campanii de presa    vlad tepes, mahomed al doilea, vlad dracul, teapa, presa, calomnie, erouVlad Tepes - Prima victima a unei campanii de presa

Trupul i-a fost luat si spalat de calugarii credinciosi, care l-au inmormantat mai apoi intr-un loc asupra caruia pluteste si astazi misterul. Cea mai cunoscuta si acceptata varianta cu privire la locul de odihna al crancenului voievod este cea sustinuta de arheologul Dinu V. Rosseti, care afirma ca in decursul sapaturilor din anii 1934-1935 a gasit un mormant asezat pe axa intrarii, in fata usii Manastirii Snagov. De-asupra oaselor degradate s-au pastrat bucati de matase precum si ornamente brandemburgice. Scheletul nu avea craniu. S-a descoperit in schimb o cununa realizata din fragmente din faianta, unite de un fir din aur. Dinu V. Rosseti sustine ca acesta este fara indoiala mormantul celebrului voievod. Cununa descoperita confirmand faptul ca Vlad Tepes castigase mai multe turniruri la Buda sau Nurenberg. Astfel de cununi erau inmanate castigatorilor. Sa fi fost aceasta cunnuna primita in dar de la misterioasa sa iubita germana? Cununa care i-a fost asezata in mormant de cei ramasi credinciosi?

Nu vom afla prea curand… Misterul se adanceste odata cu ocuparea Bucurestiului de trupele Germaniei naziste. Exista mai multe surse conform carora, un inalt general german ar fi ordonat scoaterea de urgenta din tara a unor lazi sustrase din Manastirea Snagov. Furherul era printre altele, foarte interesat de personalitatea lui Tepes. Ce contineau lazile duse peste granita, nu se stie nici pana in prezent.

Cum era cu trasul in Teapa…

„Ajungand intr-un loc frumos, marele sultan vede mii si mii de pari saditi in pamant, incarcati in loc de fructe cu turci morti, si in mijlocul lor pe Hamza in imbracamintea de in subtire si purpura ce-o purta, tras in teapa” – Cronica lui Chalchondil

Cumplitul supliciu al tragerii de viu in teapa a ramas cea mai celebra metoda de pedeapsa a voievodului. Cu toate acestea, patentarea atrocelui mod de executie nu-i apartine deloc lui Vlad. Nici ca numar de victime, voievodul nostru nu iese campion. Datele istorice ne spun ca turcii, rusii, polonezii sau chiar germanii au tras in teapa de-a lungul timpului mult mai multi oameni decat a „reusit” Vlad in scurta sa domnie. Primii care au dezbatut serios asupra gasirii unei torturi cat mai dureroase au fost asirienii, cele mai vechi reprezentari grafice apartinandu-le fara tagada. Metoda a fost adoptata cu entuziasm de suveranii persani deoarece in acele vremuri moartea prin tortura era un subiect preferat in discutiile capetelor imparatesti. Astfel, Darius Intaiul, dupa ce cucereste Babilonul, trage in teapa circa 3000 de babilonieni. Dupa persani, urmatorii care au adoptat tragerea in teapa au fost romanii. Pe vremea lor, sadica metoda era la concurenta cu faimoasa crucificare. Tragerea in teapa a fost facuta celebra, de fapt, de catre turci. Natiunile europene nu se lasa la randul lor mai prejos. Polonezii au considerat-o cea mai potrivita metoda de executie pentru o perioada de 400 de ani.

Vlad Tepes – Prima victima a unei campanii de presa    vlad tepes, mahomed al doilea, vlad dracul, teapa, presa, calomnie, erouVlad Tepes - Prima victima a unei campanii de presa

Suedezii, care astazi sunt un exemplu de multiculturalitate, democratie si pluralism politic, au tras oameni in teapa pana in anul 1643 cand, in urma insistentelor clerului local, s-au orientat spre decapitare. Tragerea in teapa este regasita in toate colturile lumii. Malaezienii o considerau pedeapsa potrivita pentru viol, in timp ce zulusii trageau in teapa (ukujoja) pe soldatii care dadeau dovada de lasitate, alaturi de cei dovediti ca se ocupau cu Magia Neagra. Ultimii care au pus in practica tragerea in teapa au fost francezii. Trupele franceze care au ocupat Egiptul l-au executat astfel, in data de 14 iunie 1800, pe studentul arab Suleiman al Halabi, care il injunghiase la randul sau pe generalul Jean Baptiste Kleber. Metoda in sine este oribila, iar durerea indescriptibila. Victimele erau dezbracate complet, dupa care erau de obicei intinse pe pamant cu picioarele desfacute si legate pentru a nu se zbate. Un stalp subtire de lemn a carui lungime varia, era asezat in anusul sau perineul victimei. Daca era vorba de o femeie, in rasetele bolnave ale calailor, teapa era pusa in vagin…

Teapa era apoi batuta cu un ciocan de lemn pana cand strapungea maruntaiele. Ajutoarele de calai tineau trupul nemiscat astfel incat teapa sa treaca printre ficat, plamani sau inima, organe care odata ce erau atinse, urma moartea instantanee. Iar calaii nu vroiau asta… Teapa urma sa iasa prin gatul sau chiar gura condamnatului. Oricat de incredibil ar parea, victimele nu mureau. Plamanii continuau sa traga aer, iar inima sa pompeze sange, deoarece nicio artera majora nu era atinsa. Apoi, teapa era ridicata vertical si ingropata in pamant. Gravitatia si zbaterile convulsive ale celui strapuns faceau ca acesta sa alunece lent de-a lungul stalpului de lemn. Moartea venea abia dupa 2-3 zile de chinuri cumplite. Cateodata, pentru a adauga si mai multa durere, victimele erau trase intr-o teapa cu varful bont, rotunjit. Adeptul acestei metode era Ivan cel Groaznic.

Imaginea padurii de tepe in care tronau vitejii ieniceri a adus o adevarata groaza nu doar in randul armiei otomane, ci si in sufletul lui Mohamed Fatih. Istoricul bizantin Chalchondil relateaza ca numarul de turci trasi in teapa era de aproximativ 20.000, o adevarata padure a mortii care se intindea pe 3 km patrati. Fin cunoscator al psihologiei musulmane, Vlad stia de frica atavica a acestora de penetrarea anala, si mai ales de moartea prin teapa, pedeapsa cea mai crunta la turci. Militaro-tactic vorbind, nu exista o alte metoda care sa-l demoralizeze pe sultan, el insusi, fiind vestit pentru propriile cruzimi. Cronicarii turci povestesc ca intreaga ordie de peste 200.000 de oameni s-a cutremurat. O parte din turcii intepeti erau inca vii. Imaginea de cosmar in care acestia dadeau spasmodic din picioarele care alunecau pe tepele pline de sange si fecale, l-a bantuit pe sultan pana in momentul mortii…
Sursa:Descoperă istoria românilor

Dragostea SECRETĂ a lui Ţepeş. Povestea IUBITEI lui DRACULA
Sursa:http://www.timpul.md

Cine ar fi crezut că inima de gheaţă a crudului voievod valah Vlad Țepeş a fost cucerită? De fiica unui ţesător sas din Corona, numele cetăţii Braşovului din acele timpuri.

Katharina este numele femeii care a fost copleşită cu…multă tandreţe de către cel intrat în memoria colectivă sub numele de Dracula. Timp de peste 20 de ani a durat această relaţie, din care au rezultat cinci copii. Se pare că această femeie a fost singura fiinţă pentru care Dracula a făcut crize de gelozie…

Se spune că din momentul în care a văzut-o pe Katharina, Vlad Ţepeş a uitat complet de celelalte aventuri galante, printre care Ursulla din Schassburg/Sighişoara, Erika din Bistriţa şi Lize din Hermannstadt/Sibiu. Conform unor relatări ale cronicilor, se pare că multe din actele pline de cruzime ale voievodului se datorau frustrărilor, geloziei şi furiei pe care le resimţea Dracula departe de Katharina. Atunci când s-au cunoscut, frumoasa săsoaică avea doar 17 ani, iar Ţepeş 34. În apropierea Crăciunului anului 1465, câteva fete foarte tinere se chinuiau să tragă la deal, prin zăpadă, o sanie mare, plină cu provizii pentru soldaţii din Bastionul Ţesătorilor, aflat în apropierea casei lui Vlad. Fiind împreună cu ofiţerii săi la baza dealului, a sărit să le ajute. Galanteria voivodului li s-a părut tuturor ciudată, până au înţeles că acesta nu-şi mai lua ochii de la codana blondă cu ochi albaştri.

Era vorba despre Katharina Siegel, care se remarca printr-o frumuseţe ieşită din comun. Fata starostelui (zunftmeister) breslei ţesătorilor, Thomas Siegel, copilărise la Mânăstirea Franciscanelor din Mahlersdorf, după ce un incendiu cumplit îi lăsase pe părinţii ei săraci lipiţi. Sărac, bolnav şi rămas fără casă, fostul conducător al breslei ţesătorilor locuia împreună cu familia sa la rudele soţiei, Susanna, născută Fronius, în aşa-numita Casă Tartler.

Cruzime şi carnagiu

Imobilul se află şi astăzi pe strada Poarta Şchei nr. 14 şi aparţine Bisericii Evanghelice. Până în urmă cu câţiva ani, aici a funcţionat o grădiniţă. Ţepeş îi comanda Katharinei cele mai frumoase rochii, din mătăsuri şi dantele aduse din Veneţia şi Flandra. Cronica transilvană din secolul al XVIII-lea arată că idila Prinţului Vlad, guvernator militar, şi Duce de Făgăraş şi Amlaş, cu frumoasa Katharina a creat revoltă în rândurile pretendenţilor la mâna fetei, trei dintre ei provenind din familii înstărite ale comunităţii săseşti.Conform cronicilor, la 2 aprilie 1459, supărat pe taxele mari impuse de saşii din Braşov şi intrigile capilor cetăţii, Vlad Ţepeş a distrus toate recoltele de grâne din Ţara Bârsei. A poruncit să fie prinşi sute de târgoveţi şi negustori care veneau cu marfă în cetate, pe care i-a dus lângă mahalaua oraşului, în zona Bartolomeului de astăzi şi i-a tras în ţeapă. Dimineaţa, sângerosul domnitor a luat micul dejun printre muribunzii care agonizau traşi în ţeapă. După moartea acestora, a poruncit jefuirea şi incendierea Bisericii Bartolomeu, precum şi arderea satului Codlea.
În timpul carnagiului, la urechile domnitorului a ajuns vestea că nevestele negustorilor din cetate au atacat casa unde locuia Katharina. Au bătut-o şi au pus-o la Stâlpul Infamiei. Pentru că i-au tăiat cozile, domnitorul a ameninţat că va da foc întregii cetăţi. Ca s-o scape pe iubita sa, i-a eliberat pe ceilalţi negustori saşi ce urmau să fie ucişi.

Pe o pernuţă de catifea

Legenda spune că Ţepeş ar fi reuşit să recupereze una dintre cosiţele Katharinei, pe care apoi a păstrat-o pe o pernuţă de catifea. Legenda spune că, într-o zi, a surprins-o pe soţia sa că umbla în dulapul în care îşi ţinea, ca pe un obiect sacru, cosiţa. S-a supărat foc şi a bătut-o.Vlad Țepeș vroia să o ia în căsătorie pe Katharina, dar rigorile religiei nu îi permiteau, deşi avea mai mulţi copii cu amanta din Braşov. I-a scris, chiar, de două ori Suveranului Pontif, Papa Pius II, cerându-i o scrisoare de indulgență pentru a i se anula căsătoria cu prima soţie, Anastasia Holszanska, nepoata reginei Poloniei. În 1462, cetatea de la sud de Carpaţi, unde s-a refugiat Ţepeş, este asediată de turci. Boierii l-au trădat, trecând de partea fratelui său, Radu cel Frumos, care era sprijinit de otomani. Legende locale relatează că, în 1462, Anastasia s-a sinucis, aruncându-se dintr-un turn în râul ce înconjura cetatea.

Vlad Ţepeș era liber să se căsătorească, în sfârşit, cu Katharina, cu care avea deja trei copii: Vladislav „Laszlo” (n. 1456), Catherina (n. 1459) şi Christian (n. 1461). Însă un complot al foştilor săi rivali sfârşeşte prin întemniţarea lui Ţepeş la Buda, unde Matei Corvin i-a spus atunci că îl eliberează cu condiţia să o ia în căsătorie pe mătuşa sa, Elisabeta Corvin de Hunyadi. Astfel, Ţepeş a ratat oficializarea relaţiei cu Katharina. Însă a mai avut cu aceasta încă doi copii – Hanna (n. 1463) şi Sigismund (n. 1468).

Katharina i-a ramas aproape lui Dracula chiar şi după căderea acestuia de pe tron, în 1462, iar Ţepeş s-a îngrijit de toţi descendenţii săi, aşa cum atestă cărţile funciare din 1850 ale familiilor Draguly, Laszlo sau Siegel. Asasinarea voievodului, în 1477, a pus capăt celei de-a doua domnii şi dragostei dintre el si Katharina. Iar frumoasa care l-a cucerit până la moarte pe Dracula s-ar fi întors la mânăstire. De ce să nu recunoaştem, o poveste de dragoste spectaculoasă, pe măsura fascinantei personalităţi al lui Vlad Ţepeş.

Anastasia-Maria  Holszanska prima sotie
  În 1442 a fost ajutat de către Ioan Corvin de Hunyadi să evadeze de la turci şi să se înroleze în marea armată a cruciaţilor Europei. În acelaşi an, Ioan Corvin îl căsătoreşte pe Vlad Dracula cu Anastasia-Maria, nepoată de soră a Sofiei Jagello, regina Poloniei. I-a scris, chiar, de două ori Suveranului Pontif, Papa Pius II, cerându-i o scrisoare de indulgenta pentru a i se anula căsătoria cu  Anastasia Holszanska, nepoata reginei Poloniei. In anul 1462, Anastasia s-a sinucis, aruncandu-se dintr-un turn in raul ce inconjura cetatea în timp ce aceasta era atacată de turci.

Jusztina Szilagyi a doua sotie
A doua soţie a lui Vlad a fost Jusztina Szilagyi a Moldovei, cu care a avut doi fii:. Mihnea I „Bad” (? Mihnea I cel Rau, -1510) şi Mihail (? -1485).

Ilona Szilágyi, a treia sotie
 Vlad Tepes s-a casatorit cu Ilona Szilágyi, o verisoara de-a regelui, si in anii de dinaintea eliberarii sale din exila, din 1474, a trait cu ea intr-o casa din capitala maghiara. In jurul anului1465, Ilona i-a nascut doi fii: cel mare: Vlad Dracul al IV-lea, care si-a petrecut majoritatea timpului in suita regelui Matia, iar mai tarziu a esuat in reclamarea tronului Tarii Romanesti si cel tanar, al carui nume nu este cunoscut, dar despre care se stie ca a locuit in Transilvania, cu episcopul din Oradea pana in 1482, cand s-a imbolnavit. S-a intors la Buda, unde a murit in compania mamei sale. Descendentii lui Vlad Tepes si ai Ilonei s-au casatorit in nobilimea maghiara.

Cea mai mare escrocherie de pe glob. Toti am picat in capcana ei!

Industria apei imbuteliate are, in ultimele decenii, o miza extrem de mare. Oamenii sunt priviti ca simpli pioni, neajutorati, transformand in marfa substanta primordiala a planetei.
Mai jos urmariti un documentar cutremurator, despre escrocheria secolului, in ceea ce priveste APA IMBUTELIATA, care ar trebui sa ruleze pe toate posturile de televiziune.
Majoritatea oamenilor leaga notiunea de sanatate si de apa potabila, marketingul creand o conexiune intre sanatate si apa imbuteliata. Aceasta este, insa, o asociere falsa, deoarece recipientii de plastic sunt profund daunatori, din cauza procesului de fabricatie, ce presupune utilizarea unor substante chimice neurotoxice sau cancerigene.
De asemenea, testele facute apei imbuteliate de catre laboratoare independente au relevat prezenta, in asa-zisa apa pura, ce ne este vanduta de aproape de 2.000 de ori mai scump decat apa de la robinet, a altor compusi toxici, gen toluen sau stiren, resposabili de mutatii genetice si implicit de proliferarea cancerului scrie infoalert.

Pana in anul 2030, doua treimi din populatia lumii nu va mai avea acces direct la apa, se arata intr-un documentar despre cum multinationalele storc bani si din piatra seaca. Industria apei imbuteliate are, in ultimele decenii, o miza extrem de mare. Banca Mondiala estimeaza piata mondiala de apa potabila la peste 800 miliarde de dolari.
Majoritatea reclamelor leaga notiunea de sanatate de apa plata, o asociere care, dupa cum demonstreaza numerosi cercetatori neafiliati corporatiilor, este falsa, in primul rand din cauza recipientilor de plastic, care modifica indicii calitativi ai apei de izvor. Cand aceasta este captata de la un izvor autentic si nu este apa de la robinet reciclata!
Uneori, apa e mai sigura de la robinet!
Specialistii in nutritie atrag atentia ca apa imbuteliata poate fi mai nesanatoasa decat apa de la robinet, care este, oricum, trecuta printr-un proces de filtrare. In plus, apa imbuteliata costa cam de 2000 de ori mai mult decat apa de la chiuveta. In SUA, se cumpara mai mult de jumatate de miliard de sticle de apa in fiecare saptamana. Celebra actrita Demi Moore nici florile nu si le uda cu apa de la chiuveta, incredintata ca acestea s-ar vesteji.
Toate marile orase ale lumii cheltuiesc milioane de dolari pentru a elimina sticlele din plastic pe care le aruncam. Daca acesti bani ar fi folositi pentru imbunatatirea sistemelor actuale de distributie a apei, am putea scapa de obsesia apei imbuteliate. Excursiile pana la izvoarele naturale ar contribui la sanatatea organismului. In Romania, consumul de apa imbuteliata pe cap de locuitor variaza intre 40 si 42 de litri pe an. Romania este a treia tara, dupa Franta si Italia, ca potential de exploatare a resurselor naturale de apa.
Un film documentar, realizat de Stephanie Soechtig, urmareste marea afacere a apei imbuteliate si dezvaluie modul in care marile corporatii din industrie afecteaza cu brutalitate viata comunitatilor. Sursa:http://www.secretele.com

O firmă din Rusia a lansat iPhone-uri cu chipurile lui Donald Trump şi Vladimir Putin
O firmă din Rusia a lansat iPhone-uri cu chipurile lui Donald Trump şi Vladimir Putin

Firma Caviar din Rusia a lansat o ediţie iPhone 7 cu chipul lui Donald Trump embosat pe spate. Este disponibil şi un model cu figura preşedintelui rus Vladimir Putin, iar cele două versiuni pot fi comandate împreună la preţul de 6.650 de dolari.

Comandat separat, un iPhone 7 Supremo Trump „One World” costă 3.300 dolari, informează go4it.ro.

Terminalele au spatele suflat cu aur şi sunt versiuni standard de iPhone 7 cu capacitate de stocare internă de 32 GB. Fiecare model include pe spate stema ţării preşedintelui şi două rânduri din imnul naţional. Caviar intenţionează să vândă cele două modele la pachet într-o cutie care are forma planetei.

10 ani de la prezentarea primului iPhone

Luni, 9 ianuarie, se împlinesc zece ani din momentul lansării primului iPhone de către Steve Jobs, în cadrul conferinţei Macworld.

La conferinţa Macworld din 2007, Steve Jobs definea primul iPhone ca trei produse într-unul singur: un telefon mobil revoluţionar, un iPod cu ecran mare şi un dispozitiv cu conectarea la internet inovator, redactează Mediafax
Apple a lansat zece generaţii de modele iPhone. Primul iPhone a stabilit elementele specifice de design, precum butonul central, „home”, şi dimensiunea ecranului – care s-au remarcat în rândul următoarelor patru lansări. iPhone-ul 3G a introdus reţeaua 3G, în timp ce modelul 4 s-a remarcat prin carcasa de metal şi camera frontală, iar modelul 4S a venit cu asistentul Siri.
În 2012, Apple a prezentat iPhone 5, dotat cu un ecran de 4 inci. Un an mai târziu, Apple a lansat modelul 5S, cu un cititor de amprentă, urmat de iPhone 6 şi iPhone 6S. În 2016, Apple a prezentat iPhone 7 şi iPhone 7 Plus, modelele rezistente la apă.
Sursa: Wikimedia
Anul acesta, Apple este aşteptat să organizeze a 10-a aniversare a iPhone, urmând să prezinte ultimul model, iPhone 8. De obicei, gigantul IT prezintă ultimele modele de telefon în septembrie. Până atunci, utilizatorii vor putea cumpăra iPhone 7 şi iPhone 7 Plus.

iPhone generează mai mult de jumătate din venitul companiei. Potrivit ultimelor date publicate, în al treilea trimestru fiscal Apple a raportat un venit de 42,4 miliarde de dolari, 24 de miliarde de dolari provenind de la iPhone.

Eroarea care permite blocarea unui iPhone cu un singur mesaj. Cum poate fi remediată

Eroarea care permite blocarea unui iPhone cu un singur mesaj. Cum poate fi remediată
O eroare descoperită în sistemul de operare iOS permite blocarea unui iPhone prin simpla trimitere a unui anumit şir de caractere, sub forma unui mesaj de tip text.

Potrivit Business Insider, eroarea afectează doar o parte dintre dispozitivele Apple şi funcţionează numai atunci când mesajul este trimis între două telefoane iPhone.

Mesajul care cauzează probleme este format din următoarele caractere:

effective. Power لُلُصّبُلُلصّبُررً ॣ ॣh ॣ ॣ 冗

Conform celor afectaţi, în momentul în care mesajul este primit, aplicaţia de mesagerie a telefonului se blochează în mod repetat, iar în unele cazuri, poate forţa iPhone-ul să repornească.

O posibilă cauză a acestei erori ar consta, conform unora dintre utilizatori, în faptul că dispozitivul nu reuşeşte să redea corect textul, ceea ce duce la ocuparea unui spaţiu de memorie mai mare decât în mod obişnuit şi, implicit, la blocarea aplicaţiei.

Potrivit Forbes, o variantă pentru rezolvarea acestei erori constă în primirea unui mesaj nou de pe telefonul care a cauzat, iniţial, problema. O altă soluţie ar fi trimiterea unui alt mesaj pe telefonul afectat, chiar de către utilizator, cu ajutorul Siri sau Mac.

Nu este pentru prima oară când astfel de probleme sunt semnalate de utilizatorii acestui sistem. În 2013, o eroare similară cauzată de anumite caractere arabe provoca unele probleme, atât la iOS 6, cât şi la OS X 10.8.

Sursă: Mediafax

Liceeni de la Colegiul „Tudor Vianu” au inventat o aplicaţie smartphone pentru combaterea depresiei

Liceeni de la Colegiul "Tudor Vianu" au inventat o aplicaţie smartphone pentru combaterea depresiei
O echipa de liceeni de la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din Capitală a câştigat locul întâi la competiţia Social Innovation Relay (SIR), cu o aplicaţie smartphone prin care sprijină persoanele care suferă de depresie sau anxietate.

Echipa, formată din elevii Alexandru Amarandei-Stanescu, Valentin Bucur, Alexandru Sasu şi Matei Dimitrie Tita, sub coordonarea profesoarei Cristiana Popescu, şi-a propus să determine utilizatorii să îşi schimbe percepţia şi comportamentul cu ajutorul unor citate, provocări şi imagini motivaţionale furnizate de „BestBuddy” şi adaptate la profilul fiecarui utilizator. Aplicaţia va fi realizată cu sprijinul unor psihologi şi va putea fi instalată gratuit de orice posesor de smartphone.

„Am observat că tot mai mulţi oameni din jurul nostru sunt trişti sau deprimaţi şi am vrut să găsim o modalitate de a-i ajuta să-şi schimbe starea de spirit. Am gândit aplicaţia ca pe un prieten. Fiecare utilizator va răspunde la un chestionar şi va avea un profil virtual conectat la o bază de date ce va fi actualizată regulat. În funcţie de starea emoţională, aplicaţia va interacţiona cu utilizatorul prin imagini, citate motivaţionale şi prin intermediul unor teme de lucru realizate cu ajutorul unor psihologi”, a spus Alexandru Sasu, membru în echipa Buddy Apps.

Alexandru Sasu va participa, împreună cu colegii lui, la finala internaţională a competiţiei, unde vor fi echipe din Bulgaria, China, Filipine, India, Olanda, Singapore şi Spania.

Liceenii vor fi premiaţi pe scena Ateneului Român, la Gala Investeşte în Educaţie – Business Hall of Fame, care va avea loc în 27 mai.

Peste 30 de elevi din Bucureşti, Câmpulung Moldovenesc, Galaţi, Giurgiu şi Iaşi au participat la finala naţională a competiţiei Social Innovation Relay (SIR), prezentându-şi proiectele de antreprenoriat social în faţa unui juriu format din reprezentanţi ai Junior Achievement România, NN România şi Hewlett-Packard.

Competiţia face parte din proiectul educaţional Social Innovation Relay, implementat la nivel internaţional de Junior Achievement, în parteneriat cu NN şi HP. SIR provoacă elevii să gândească în echipă şi să formuleze soluţii viabile pentru rezolvarea unor probleme sociale reale identificate de ei în comunitate, în domeniile educaţie, sănătate, incluziune socială, dezvoltarea nivelului de trai şi sustenabilitate.

În cadrul proiectului, liceenii au parcurs un curs online şi un quiz certificat de antreprenoriat social, au participat la un webinar cu profesionişti din mediul de business şi la sesiuni de mentorat cu voluntari NN Romania, care le-au dat feedback, le-au făcut recomandări şi i-au ajutat să-şi îmbunătăţească ideile. Cincisprezece angajaţi ai departamentelor de Audit, Marketing, Customer Care, IT şi Operaţiuni din cadrul NN România au fost implicaţi ca voluntari în toate etapele proiectului.

Sursă: Mediafax

Ileana, singura prinţesă a României care s-a călugărit! Povestea dramatică a fiicei Reginei Maria
 Ileana, singura prinţesă a României care s-a călugărit! Povestea dramatică a fiicei Reginei Maria

Era copilul preferat al mamei sale, regina Maria, mare prinţesă a Angliei şi Irlandei, nepoată a reginei Victoria, din cei şase pe care aceasta i-a avut cu Ferdinand, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, unicul moştenitor al regelui Carol I.

A fost singura femeie din România care a obţinut brevet de căpitan de cursă lungă, navigându-şi singură yachtul „Isprava”.

Pentru principesa Ileana a fost aranjat în 1931 un mariaj cu arhiducele Anton de Austria, ea primind titlurile de arhiducesă a Austriei şi principesă de Habsburg-Toscana prin căsătorie.  În anii următori Ileana a locuit împreună cu soţul lângă Viena şi i-au fost permise doar scurte vizite în România, regele interzicându-i să dea naştere copiilor săi în România.

Ileana a continuat activitatea caritabilă a mamei sale, îngrijindu-se în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în Germania nazistă de militarii români răniţi.

Ataşată inexorabil de România, s-a stabilit în timpul regimului Antonescu împreună cu familia în ţară şi a deschis la Bran Spitalul „Inima Reginei”, care a funcţionat prin eforturile sale.

La scurt timp după abdicarea, la 30 decembrie 1947, a regelui Mihai, nepotul ei, Ileana a fost nevoită să părăsească din nou ţara, proprietăţile fiindu-i confiscate în cursul anului 1948.

Principesa s-a mutat cu întreaga sa familie întâi în Elveţia, apoi în Argentina. La Buenos Aires a înfiinţat un cămin destinat refugiaţilor politic români, cămin ce a purtat numele mamei sale, „Regina Maria”. În 1950, Ileana împreună cu copiii au ajuns la Boston, Statele Unite.

. În toţi anii pe care i-a trăit departe de România, principesa devenită călugăriţă a păstrat o cutiuţă cu pământ românesc.

În 1954, mariajul cu Arhiducele Anton s-a terminat prin divorţ. În acelaşi an principesa s-a recăsătorit, de acestă dată cu Ştefan Isărescu în Newton, Massachusetts, mariaj terminat în 1965 prin divorţ.

În 1959, principesa a fost foarte afectată de moartea fiicei sale, Maria Ileana (Minola) şi a soţului ei, contele polonez Jaroslav Kottulink, într-un accident aviatic în Brazilia (15 ianuarie 1959). Principesa s-a călugărit şi, sub numele Maica Alexandra, a devenit stareţă ortodoxă a mănăstirii cu hramul „Schimbarea la Faţă” din Ellwood City, Pennsylvania, până la moartea sa în 1991.

După căderea regimului Ceauşescu, Maica Alexandra a vizitat România în septembrie 1990, la vârsta de 81 de ani şi suferindă. Câteva luni mai târziu, la 21 ianuarie 1991, a murit la Spitalul St. Elizabeth din Youngstown, Ohio, ca urmare a unor complicaţii survenite în urma fracturii bazinului, accident survenit chiar în chilia mânăstirii unde a locuit de la început. Este înmormântată în Mănăstirea „Schimbarea la Faţă”, potrivit b1.ro.

Memoriile sale au apărut în Anglia în anul 1951, iar în România, în 2005, sub titlul „Trăiesc din nou.”

,,Într-o zi, dis de dimineaţă, când aveam şapte ani, am văzut îngerii. Sânt tot atât de sigură şi azi, cum eram atunci… Îngerii au o miraculoasă realitate. Activitatea lor printre noi a devenit pentru mine o realitate vitală, pozitivă”, mărturiseşte, în carte, Maica Alexandr.a A vrut să i se pună pe mormântul din America o cruce de lemn ca în cimitirele din ţară. Ultima sa dorinţă a fost să fie îngropată alături de caseta cu pământ românesc.

Foto: Bran Castle
Ileana, singura prinţesă a României care s-a călugărit! (galerie foto)

Ileana, singura prinţesă a României care s-a călugărit! (galerie foto)
Ileana, singura prinţesă a României care s-a călugărit! (galerie foto)
Ileana, singura prinţesă a României care s-a călugărit! (galerie foto)
Ileana, singura prinţesă a României care s-a călugărit! (galerie foto)
Ileana, singura prinţesă a României care s-a călugărit! (galerie foto)
Ileana, singura prinţesă a României care s-a călugărit! (galerie foto)
Ileana, singura prinţesă a României care s-a călugărit! (galerie foto)
Ileana, singura prinţesă a României care s-a călugărit! (galerie foto)

Ce să faci de Dragobete ca să-ți meargă bine în restul anului!

Un articol de Alexandra Ungureanu – http://www.secretele.com/

Sărbătoarea Dragobetelui aparține tradiției noastre și îmi doresc să nu fie dată uitării sau să fie înlocuită cu sărbători împrumutate. Fiecare popor are o identitate, iar aceasta se reflectă în dorința de a menține ceva ce îți aparține, de a te bucura și de a renaște prin tradițiile și obiceiurile poporului tău!

ziua indragostitilor romaneasca

Dragobetele reprezintă atât începutul cât și sfârșitul a două etape, fiind sărbătoarea premergătoare începutului Postului Paștelui. De acum, iarna nu își mai face simțită prezența, iar natura prinde viață.
În mitologia românească, Dragobetele era zeul veseliei, al tinereții și al iubirii, fiind în același timp și fiul Babei Dochia.
Specifice poporului nostru sunt și tradițiile și obiceiurile, iar această sărbătoare nu se dezice de acestea. De exemplu, încă din bătrâni se obișnuiește ca în această zi, băieții, îmbrăcaţi în haine frumoase, să meargă în pădure pentru a culege primele flori, apărute după iarna lungă ce are să se încheie, pe care apoi le dăruiesc fetelor nemăritate furându-le un sărut. De aici și zicala “Dragobetele săruta fetele !”.
Tot în această zi, fetele necăsătorite, strâng zăpada rămasă, numită și “zăpada zânelor”. Acestea o lasă să se topească, după care o folosesc pentru curățarea tenului, deoarece se spune că are puteri magice.
Fetele trebuie să se întâlnească cu persoane de sex masculin, altfel, nu vor avea parte de iubire tot restul anului.

Cuplurile deja formate, trebuie să se sărute de Dragobete, pentru ca iubirea lor să dăinuie tot restul anului.

În această zi nu se muncește, în schimb se poate face curățenie în casă deoarece aceasta aduce spor și noroc.
Nimeni nu trebuie să plângă în această zi!
Dacă vei plânge în această zi, vei avea parte de necazuri și supărări tot restul anului.
Fetele nemăritate își visează sortitul dacă…
Așa cum se întâmplă și în noaptea de Bobotează, dacă fetele nemăritate își pun busuioc sub pernă în noaptea de Dragobete, își vor visa sortitul.

Dragilor, iubiți-vă românește și păstrați tradițiile!

Bondarii sunt mult mai inteligenţi decât se credea

Bondarii pot fi antrenaţi în activităţi neîntâlnite în natură, demonstrând abilităţi de învăţare nedescoperite până acum.

Studiul unei echipe de cercetători de la Quenn Mary University din Londra a arătat că speciile al căror stil de viaţă necesită abilităţi avansate de învăţare sunt capabile de a învăţa comportamente cu totul noi, relatează Science Daily.

Supervizorul proiectului, Lars Chittka, a dezvăluit că „studiul nostru bate ultimul cui în cosciugul ideii că creierele mici constrâng insectele de a avea flexibilitate comportamentală limitată şi doar simple abilităţi de învăţare”.

Cercetările anterioare au arătat că bondarii pot rezolva o arie de sarcini cognitive, dar acestea se încadrau în comportamentul natural al insectelor. Acest studiu însă s-a concentrat pe abilităţi cognitive şi comportamente pe care bondarii nu le întâlnesc în natură.

Experimentul a avut în vedere mişcarea unei mingi de către bondari la o locaţie specifică. Pentru a învăţa această tehnică, bondarii au fost antrenaţi cu ajutorul a trei condiţii: unele insecte au observat un bondar deja antrenat care mişca o minge către centru pentru a obţine o recompensă, alţii primeau o demonstraţie „fantomă”, unde un magnet ascuns sub platformă era folosit pentru a mişca mingea, iar un al treilea grup nu a primit nicio demonstraţie, doar au găsit mingea în centrul platformei împreună cu recompensa.

Bondarii care au observat tehnica au învăţat sarcina mult mai rapid şi eficient decât cei care au observat o demonstraţie „fantomă” sau cei fără nicio demonstraţie.

Dr Olli J. Loukola, co-autor al acestui studiu, precizează că „bondarii au rezolvat sarcina într-un mod diferit faţă de cel demonstrat, sugerând că observatorul nu doar a copiat ce a văzut, dar a îmbunătăţit metoda. Acest lucru arată o flexibilitate cognitivă impresionantă, în special pentru o insectă”.

În timpul demonstraţiilor, cercetătorii au plasat mingi galbene la diverse distanţe faţă de centru. Bondarul care demonstra mişca cea mai depărtată minge de centru şi întotdeauna din acea zonă, întrucât au fost antrenaţi că mingea cea mai apropiată este imobilă. Bondarii neantrenaţi au avut trei ocazii diferite de a vedea bondarul „demonstrator”. Atunci când acestea au fost testate, bondarii au mişcat cea mai apropiată minge, considerând o metodă mai eficientă de a obţine recompensa.

Bondarii prefera florile vargate

Bondarii prefera florile vargate

Gradinarii britanici sunt incurajati sa cultive soiuri de plante ornamentale cu flori rosii sau dungate, acestea fiind mai des vizitate de bondari; in acest fel, oamenii de stiinta spera sa stimuleze cresterea populatiei de insecte polenizatoare

Marea Britanie se confrunta cu un declin accelerat al populatiilor de bondari, acestia numarandu-se printre cele mai importante specii implicate in polenizare – un factor-cheie in agricultura.

Disparitia acestor insecte ar duce la o scadere drastica a recoltelor, cu consecinte foarte grave pentru economie; de aceea, biologii cauta permanenent cai de a opri regresul populatiilor de specii polenizatoare.

Recent, rezultatele unui studiu realizat la Centrul de Cercetari John Innes din Norwich a aratat ca bondarii aflati in cautarea nectarului se aseaza mai des pe florile rosii sau pe cele cu petale vargate, decat pe cele albe sau roz.

Vinisoarele sau fasiile de culoare contrastanta de pe petalele „ghideaza” bondarul spre deschiderea florii, in care acesta patrunde, in cautarea hranei – nectarul – intrand, in acelasi timp, in contact cu polenul, pe care il transporta, astfel, de la o floare la alta.

Sursa: BBC

Situaţia IQ-ului în lumea animală: iată cine câştigă în 12 dueluri ale inteligenţei!
Situaţia IQ-ului în lumea animală: iată cine câştigă în 12 dueluri ale inteligenţei!

Care este cea mai înţeleaptă fiinţă din lumea animală şi cum se compară animalele în privinţa inteligenţei? Mai multe echipe de cercetători au încercat să ofere un răspuns la aceste întrebări, obţinând date preţioase în studiile lor despre inteligenţa lumii animale. Iată ce au aflat oamenii de ştiinţă:

1. Câinii, mai deştepţi decât pisicile

Cel mai probabil, această cercetare nu va linişti una dintre cele mai vechi rivalităţi din lumea animală, însă studiul are avantajul unui pedigree de marcă: Universitatea Oxford. Oamenii de ştiinţă de la prestigioasa universitate britanică afirmă că este cert: câinii sunt mai inteligenţi decât pisicile. Raţionamentul specialiştilor este simplu: câinii sunt animale mai sociale, astfel că au dezvoltat creiere mai mari decât pisicile. Cel mai bun prieten al omului mai are câteva atu-uri pe lângă faptul că sunt mereu într-o stare bună de spirit: se pot recunoaşte în imagini şi pot percepe mesaje nonverbale.

2. Elefanţii, mai deştepţi decât cimpanzeii

Cimpanzeu    (Foto: Shutterstock.com)Cimpanzeu

Elefanţii nu sunt doar mai mari decât majoritatea animalelor, ci şi mai deştepţi decât ele, având abilităţi numerice surprinzătoare, printre multe alte talente. În cadrul experimentelor în care cercetătorii testau abilitatea de a diferenţia mai multe cantităţi numerice, cum ar fi recunoaşterea diferenţei dintre un obiect şi două obiecte şi compararea acestei diferenţe cu cea dintre 5 şi 6 obiecte, elefanţii au obţinut scoruri mai bune decât primatele şi chiar decât copiii de om. „Abilităţile lor nu par să fie limitate în acelaşi în mod în care sunt limitate abilităţile maimuţelor sau ale copiilor”, a explicat cercetătorul care a coordonat acest experiment. Dacă tot nu sunteţi impresionaţi, cercetătorii menţionează că elefanţii mai au o abilitate: pot deosebi mai multe limbi umane.

3. Urşi grizzly versus urşi polari – egalitate

Urşi grizzly în Parcul Naţional Katmai, Alaska, SUA    (Foto: Shutterstock.com)Urşi grizzly în Parcul Naţional Katmai, Alaska, SUA

Schimbările climatice fac ca aceste două specii să ajungă să se lupte pentru resurse, iar majoritatea cercetătorilor pariază pe victoria urşilor grizzly, care au avantajul dinţilor şi craniilor mai puternice. Din cauza dispariţiei gheţii din Arctica, de care urşii polari depind pentur vânătoare, aceştia vor fi nevoiţi să recurgă la surse vegetariene de hrană, lucru la care urşii grizzly sunt mai pricepuţi. De asemenea, urşii grizzly au fost desemnaţi de cercetători drept mamiferul terestru cu cel mai mare şi mai complex creier în raport cu dimensiunile sale. Spre exemplu, urşii grizzly pot recunoaşte alte animale pe care nu le-au mai văzut de 25 de ani. Totuşi, subiectul continuă să fie controversat, iar oamenii de ştiinţă nu au căzut la un acord în ceea ce priveşte specia cu IQ-ul mai mare; unii cercetători cred că urşii polari au o inteligenţă comparabilă cu cea a celor mai inteligente primate.

4. Şobolanii, mai inteligenţi decât porumbeii

Şobolan    (Foto: Shutterstock.com)Şobolan

Ambele specii pot depăşi inteligenţa umană în anumite scenarii: într-un experiment conceput pentru a afla de ce oamenii fac greşeli atunci când investesc, cercetătorii au demonstrat că şobolanii şi porumbeii pot învăţa o strategie optimă şi o pot respecta până la capăt, pe când oamenii fie îşi pierd încrederea, fie au încredere în lucruri eronate. Şobolanii au, însă, un avantaj faţă de prietenii lor înaripaţi. Într-un alt studiu în care şobolanii aveau opţiunea să refuze să rezolve un test dacă nu ştiau răspunsul, şobolanii făceau acest lucru. „Acest lucru sugerează că şobolanii, la fel ca maimuţele, dar spre deosebire de porumbei, conştientizează ceea ce fac”, a explicat cercetătorul.

5. Calmarii, mai deştepţi decât peştii

Cefalopodele — adică moluştele cu braţe, cum ar fi calmarii sau caracatiţele — sunt, probabil, cele mai inteligente nevertebrate. Caracatiţele sunt extraordinar de inteligente. Ele au creiere mari în raport cu dimensiunile corpului lor, la fel ca mamiferele, ceea ce le permite să proceseze informaţii complexe. De aceea ele sunt mai inteligente decât majoritatea peştilor şi chiar decât anumite păsări. Caracatiţele pot învăţa să recunoască forme, să deschidă borcane cu capace înşurubate şi să conceapă reacţii complexe, multi-dimensionale, atunci când sunt atacate. Unele caracatiţe gigante pot chiar să deschidă ambalaje de medicamente concepute pentru a nu putea fi desfăcute de copii, iar dacă se antrenează devin foarte pricepute. Ideea că peştii îşi pierd amintirile după câteva secunde sunt doar mituri, însă majoritatea au creierele mult mai mici şi o inteligenţă mult mai redusă decât cefalopodele.

6. Caii, mai deştepţi decât vacile

Caii reprezentau proletariatul în Ferma Animalelor a lui George Orwell, în care vacile erau supuse unui tratament crud, însă care este situaţia pe scara IQ-ului? Dacă pe vremuri se credea despre cai că sunt proşti, astăzi cercetătorii ştiu că aceştia sunt cel puţin mai inteligenţi decât vacile, ceea ce le reduce şansele să ajungă în farfuria oamenilor. Steve Davis, un cercetător de la Universitatea Oregon State, afirmă că „cu cât credem că un animal e mai inteligent, cu atât îl tratăm mai omeneşte”. Cu toatea aceste, în ciuda percepţiei populare că vacile sunt lipsite de inteligenţă, un studiu din 2005 a arătat că ele au toane, simt durerea, simt anxietatea şi frica şi sunt totodată foarte sexuale.

7. Şobolanii, mai inteligenţi decât ţestoasele

Şoarece şi ţestoasă    (Foto: Shutterstock.com)Şoarece şi ţestoasă

Dr. George Zug de la Institutul Smithsonian afirmă că „per total, ţestoasele sunt destul de proaste”, deşi au nişte categorii în care strălucesc. De exemplu, sunt mai pricepute decât şobolanii în a naviga un labirint, deşi aceştia sunt percepuţi ca fiind superiori. Dincolo de incapacitatea lor de a descifra labirinturi, şobolanii sunt consideraţi a fi printre cele mai inteligente animale din lume, în ciuda reputaţiei proaste pe care o au. Un studiu din 2007 realizat la Universitatea din Georgia a descoperit că şobolanii sunt singurele animale non-primate ce sunt dotate cu metacogniţie, adică abilitatea de a gândi şi raţiona pe baza propriilor gânduri.

8. Delfinii, mai inteligenţi decât cimpanzeii

Delfini la asfinţit    (Foto: Shutterstock.com)Delfini la asfinţit

Cimpanzeii au ocupat pentru mult timp prima poziţie în clasamentul inteligenţei animale, însă câteva studii recente combat această părere. Cimpanzeii sunt consideraţi la fel de inteligenţi ca un om în vârstă de 3 ani, însă aceste animale şi-au pierdut locul în clasament pentru prima dată în 2007, când un studiu arăta că orangutanii ar fi cei mai deştepţi. Ulterior, cercetătorii au ajuns la concluzia că delfinii merită această denumire. Un studiu efectuat în 2010 clasa delfinii pe locul 2 în topul inteligenţei, după oameni. Delfinii se pot recunoaşte în oglindă şi îşi pot inspecta diferite părţi ale corpului, ei pot rezolva probleme dificile în timp ce trăiesc în sălbăticie şi pot organiza bancuri de peşti cu o precizie aproape militară. Sunt atât de inteligenţi, de fapt, încât Thomas White, profesor de etică la Universitatea Loyola, afirmă că merită aceleaşi drepturi ca oamenii. „Cercetările ştiinţifice sugerează că delfinii sunt «persoane non-umane» care merită să fie consideraţi indivizi”, spune expertul.

9. Albine versus furnici – egalitate

Albină    (Foto: Shutterstock.com)AlbinăÎn 2011, primul mormânt viking intact a fost descoperit în Swordle Bay, Scoţia. Barca în care a fost înmormântată persoana datează din secolul IX, începutul secolului X. Pentru aflarea mai multor detalii cu privire la sit-ul descoperirii au fost necesari şase ani de cercetări. Informaţiile furnizează detalii cu privire la viaţa vikingilor şi a ritualurilor de înmormântare pe care aceştia le practicau.

Descoperit în 2011, sit-ul din Swordle Bay, Scoţia, a reprezentat primul mormânt al vikingilor nealterat. După şase ani de muncă, descoperirile au fost publicate în Journal of Antiquity.

Înmormântările vikinge în bărci erau extrem de rare, notează History.

Practica era realizată doar pentru anumiţi indivizi, în cadrul ritualului era utilizată o barcă pe post de sicriu în care era aşezat cadavrul împreună cu alte bunuri. Descoperit sub o movilă de pământ în apropierea ţărmului, sit-ul măsoară aproximativ 5 pe 1,5 metri.

După excavări, cercetătorii au reuşit să recreeze paşii înmormântării.  În primă fază, a fost săpată o groapă de dimensiunea bărcii, nava a fost aşezată în pământ, iar corpul a fost aşezat în ea împreună cu alte bunuri. Apoi mai multe pietre au fost aşezate în interior şi în jurul bărcii.

Credit:  Antiquity Publications Ltd, 2017

Barca împreună cu rămăşiţele umane s-au descompus, dar artefactele din mormânt au rămas intacte, oferind cercetătorilor informaţii despre originile decedatului şi cultura vikingilor. Printre bunurile descoperite se numără un ac cu trei ornamente, un corn din aluminiu de origine Scandinavă, o sabie, un ax şi doi dinţi.

Analizele cu izotopi a dinţilor au dezvăluit informaţii cu privire la locul în care a trăit persoana şi mâncarea pe care o consuma.

Armele au indicat faptul că individul avea statutul de luptător, iar celelalte artefacte îi indicau statutul social, însă sexul său nu a putut fi confirmat.

Ar putea părea că albinele sunt mai inteligente, nu-i aşa? Unii cercetători nu sunt de acord. Deşi regina albinelor pare să aibă o poziţie de admirat, trăind 3 ani datorită faptului că restul coloniei o serveşte, albinele ating maximul de inteligenţă atunci când lucrează împreună, la fel ca furnicile. Atât furnicile cât şi albinele au un creier complex şi operează cu „inteligenţa de roi”, ceea ce înseamnă că sunt inteligente doar atunci când lucrează ca un grup. Deborah Gordon, biolog la Universitatea Stanford, afirmă că furnicile sunt „inepte” ca individ, dar coloniile de furnici pot rezolva probleme complexe. Acelaşi lucru este adevărat şi în cazul albinelor, deşi furnicile ar putea fi chiar mai inteligente, pentru că nu au o „regină” pe care să o servească. Ce face ambele specii să fie inteligente este instinctul de a lucra în colaborare pentru a îndeplini un ţel comun.

10. Cangurii, mai inteligenţi decât urşii koala

Animalele care trăiesc pe continentul australian nu excelează în domeniul inteligenţei, conform unor biologişti. Printre cele mai stupide animale se numără cangurii şi urşii koala. Conform dr. Rhonda Green, un biolog din Queensland, cangurii sunt atât de proşti încât contrazic regula generală ce afirmă că animalele care petrec mai mult timp în etapa copilăriei sunt mai inteligente. Cu toate acestea, ei sunt mai inteligenţi decât urşii koala, despre care dr. Green afirmă că se plasează „foarte jos” pe scara inteligenţei.

11. Porci versus câini – egalitate

Câinii s-au clasat deasupra pisicilor, însă vor fi nevoiţi să depăşească porcii pentru a se clasifica pe prima poziţie în topul animalelor domestice. Deşi câinii sunt inteligenţi, cercetătorii de la Universitatea Penn State subliniază că aceste animale sunt foarte pricepute la comportamentele pe care le învaţă de la oameni, însă nu se descurcă prea grozav în a înţelege lucruri de unele singure. „Un câine poate învăţa sarcina A mai repede decât un porc, dar porcul poate fi mult mai priceput la sarcina B”, explică Brenda Coe. De fapt, porcii pot învăţa lucruri aproape la fel de repede precum cimpanzeii, consideraţi pentru mult timp cei mai inteligenţi reprezentanţi ai lumii animale. Înainte să vă luaţi un porc, luaţi aminte avertismentul cercetătorilor: dacă principala motivaţie a câinilor este a face pe plac stăpânilor, în cazul porcilor aceasta este mâncarea.

12. Curcanii – cei mai proşti

Un sondaj efectuat în 1997 în rândul specialiştilor de la Universitatea Oregon State a ajuns la concluzia că curcanii sunt cei mai proşti reprezentanţi ai lumii animale. Cu toate acestea, curcanii au fanii lor: Benjamin Franklin afirma despre această pasăre că este „un animal curajos”.

Sursa: The Daily Beast

5 dintre cele mai inteligente animale din lume

5 dintre cele mai inteligente animale din lume

Unii oameni de ştiinţă spun că ar mai trebui să căutăm forme de viaţă inteligente non-umane în Univers, atâta timp cât le putem găsi aici, pe Pământ.

În acest sens, numeroase studii realizate în ultimele decenii demonstrează faptul că unele animale, cum sunt caracatiţele sau ciorile, sunt mult mai inteligente decât se credea până acum.

În cazul animalelor, la fel ca şi în cazul oamenilor, există mai multe tipuri de inteligenţă. De exemplu, o veveriţă îşi poate aminti cu exactitate, chiar şi după câteva luni, locul unde şi-a ascuns alunele, însă are mari dificultăţi când vine vorba să recunoască figura unui om.

Luând în calcul abilităţile care îi deosebesc pe oameni de reprezentanţii regnului animal (producerea şi utilizarea uneltelor, folosirea simbolurilor şi a limbajului articulat, empatia etc.), oamenii de ştiinţă au aflat care sunt cele mai inteligente animale din lume:

Urangutanii

Despre berserkeri si alte mituri vikinge

Aceste maimuţe, aflate pe cale de dispariţie, sunt unele dintre cele mai inteligente animale de pe Pământ. Ele au o capacitate intelectuală similară cu cea a unui copi în vârstă de 4 ani. În sălbăticie, urangutanii folosesc beţe pentru a pescui, a estima adâncimea apei şi a-şi procura hrana pe care, în mod normal, nu o pot accesa din cauza înălţimii. În captivitate, s-a observat că pot folosi ciocane, se pot răcori cu cârpe umede şi pot spăla haine.

Delfinii

Delfinii sunt foarte îndrăgiţi, mai ales pentru faptul că sunt jucăuşi şi inteligenţi. Ei folosesc bureţi de mare, pe care îi ţin în gură pentru a scotoci pe fundul mării, în căutarea peştilor. Pentru a se distra, ei joacă leapşa cu broaştele ţestoase şi alunecă pe spatele balenelor cu cocoaşă.

Ciorile

Oamenii de ştiinţă susţin că aceste păsări au o inteligenţă similară cu cea a unui copil în vârstă de 7 ani şi sunt la fel de isteţe ca unele maimuţe. Cea mai inteligentă specie de ciori descoperită până acum este cea originară din arhipelagul Noii Caledonii. Cercetătorii au aflat acest lucru, după ce, în cadrul unui studiu, ciorile şi-au dat seama că ciorile şi-au putut lua hrana ce plutea într-un tub cu apă, aruncând înăutru pietricele şi nu bucăţile de bureţi puse la dispoziţie.

Porcii

Porcii sunt, cu siguranţă, cele mai inteligente animale din ogradă. Sunt mai isteţe decât caii, vacile sau găinile. Ei au o memorie pe termen lung foarte bună şi le plac labirinturile. În cadrul unui experiment, cercetătorii au învăţat porcii să folosească o manetă, pentru a muta cursorul pe ecranul unui computer. La începutul acestui an, în Germania, un porc pe nume Moritz a fost filmat de stăpânul lui în timp ce rezolva un puzzle folosindu-şi râtul.

Câinii

Câinii sunt animalele care îşi înţeleg cel mai bine stăpânii. Ei recunosc aproximativ 160 de cuvinte, inclusiv numele lor, asemenea unui copil în vârstă de doi ani. Cel mai inteligent câine din lume se numeşte Chaser, este o femelă din rasa Border Collie şi are capacitatea de a recunoaşte peste 1000 de cuvinte. Ea poate distinge numeroase verbe, numele a peste 800 de animale de pluş, a 116 mingi şi a 100 de jucării de plastic.

Sursa: Mail Online

 

Cum îşi găseau strămoşii iubirea când nu exista tehnologie

Cum îşi găseau strămoşii iubirea când nu exista tehnologie

Probleme din prezent privind întâlnirile sunt asemănătoare cu cele ale oamenilor din 1930 sau chiar 1780. De la trimiterea felicitărilor la aplicaţii pentru telefonul mobil, iată o scurtă istorie a întâlnirilor.

De-a lungul timpului, oamenii au urmărit anumite trăsături atunci când şi-au ales partenerul de viaţă, de la statutul financiar, implicarea partenerului pentru relaţii de lungă durată, cât şi modul în care părinţii acceptau partenerul, notează History Extra.

La începutul secolului XIX, sfaturile erau clare, un partener perfect trebuia să aibă şi situaţie materială bună, dar să ştie să ofere şi fericire partenerului pe termen lung.  De-a lungul istoriei, aranjatul şi modul în care se îmbrăcau oamenii reprezenta o bună strategie de atragere a unui partener. Femeile victoriene se îmbrăcau cu rochii cu decoltee largi, iar pe partea de sâni care rămânea descoperită purtau şiraguri de perle. În acelaşi timp, unii bărbaţi preferau femeile care purtau corsete, fiind încântaţi de strânsoarea şireturilor.

În 1960, când a fost inventată fusta scurtă, unii bărbaţi au fost atât de fascinaţi încât au încercat-o şi ei.

Pentru atragerea atenţiei partenerilor, femeile georgiene apelau la anunţurile din ziar, care erau la început publicate în cotidiane, mai apoi în gazete matrimoniale. Femeile victoriene apelau la birourile de căsătorie, agenţii înfiinţate pentru găsirea partenerilor din clasa de mijloc cu ajutorul pozelor şi a detaliilor despre hobby-urile persoanei. În 1930, bărbaţii şi femeile gay utilizau coloanele din ziare ale fanilor filmelor pentru a-şi afirma sexualitatea,  făcând referire la actorii de la Holywood precum Bette Davis şi Montgomery Clift.

Însă, unul dintre cele mai bune moduri de seducţie a rămas dansul. Din timpul Regenţei până la balurile victoriene, dansul a reprezentat cea mai bună metodă de găsire a unui partener.

Sexul înainte de căsătorie

Una dintre cele mai surprinzătoare trăsături din istoria întâlnirilor este sexul înainte de căsătorie, care era considerat un act normal de majoritatea oamenilor. Prezervativele care puteau fi spălate după utilizare cu săpun carbolic au fost utilizate încă din secolul XIX. În 1960, pilulele contraceptive erau prescrise doar femeilor căsătorite, medicii refuzând să ofere pilule femeilor singure din motive morale.

Descoperiri impresionante privind ritualurile de înmormântare ale vikingilor
Descoperiri impresionante privind ritualurile de înmormântare ale vikingilor

În 2011, primul mormânt viking intact a fost descoperit în Swordle Bay, Scoţia. Barca în care a fost înmormântată persoana datează din secolul IX, începutul secolului X. Pentru aflarea mai multor detalii cu privire la sit-ul descoperirii au fost necesari şase ani de cercetări. Informaţiile furnizează detalii cu privire la viaţa vikingilor şi a ritualurilor de înmormântare pe care aceştia le practicau.

Descoperit în 2011, sit-ul din Swordle Bay, Scoţia, a reprezentat primul mormânt al vikingilor nealterat. După şase ani de muncă, descoperirile au fost publicate în Journal of Antiquity.

Înmormântările vikinge în bărci erau extrem de rare, notează History.

Practica era realizată doar pentru anumiţi indivizi, în cadrul ritualului era utilizată o barcă pe post de sicriu în care era aşezat cadavrul împreună cu alte bunuri. Descoperit sub o movilă de pământ în apropierea ţărmului, sit-ul măsoară aproximativ 5 pe 1,5 metri.

După excavări, cercetătorii au reuşit să recreeze paşii înmormântării.  În primă fază, a fost săpată o groapă de dimensiunea bărcii, nava a fost aşezată în pământ, iar corpul a fost aşezat în ea împreună cu alte bunuri. Apoi mai multe pietre au fost aşezate în interior şi în jurul bărcii.

Credit:  Antiquity Publications Ltd, 2017

Barca împreună cu rămăşiţele umane s-au descompus, dar artefactele din mormânt au rămas intacte, oferind cercetătorilor informaţii despre originile decedatului şi cultura vikingilor. Printre bunurile descoperite se numără un ac cu trei ornamente, un corn din aluminiu de origine Scandinavă, o sabie, un ax şi doi dinţi.

Analizele cu izotopi a dinţilor au dezvăluit informaţii cu privire la locul în care a trăit persoana şi mâncarea pe care o consuma.

Armele au indicat faptul că individul avea statutul de luptător, iar celelalte artefacte îi indicau statutul social, însă sexul său nu a putut fi confirmat.

Bogăţia uriaşă pe care vikingii o deţineau pe o mică insulă din Marea Baltică. Întreaga Suedie era mult mai săracă

Bogăţia uriaşă pe care vikingii o deţineau pe o mică insulă din Marea Baltică. Întreaga Suedie era mult mai săracă

Insula Gotland, care astăzi ţine de Suedia, era un centru economic important în secolele erei vikinge.

Insula Gotland din Suedia este o adevărată mină de aur pentru arheologi, şi acest lucru poate fi spus literar. În era vikingă, suedezii au străbătut în special Rusia, ajungând până la Constantinopol şi până în Califatul Abbasid. Astfel, au venit în contact cu diferite culturi, lucru care iese în evidenţă în urma bogăţiilor găsite pe insulă.

Au îmbinat violenţa pentru care au fost cunoscuţi cu diplomaţia şi abilitatea de a face comerţ, astfel, legăturile le-au asigurat bogăţii importante. În urma excavărilor conduse de echipa arheologului Dan Carlsson au fost descoprite peste 700 de comori din argint, care conţineau aproximativ 180.000 de monede. Comparativ, doar 80.000 de monede de argint au fost găsite în toată Suedia, care este de 100 de ori mai întinsă cu o populaţie de 10 ori mai mare.

Bogăţii găsite pe Insula Gotland. Credit: Gabriel Hildebrand/The Royal Coin Cabinet

Astăzi, Gotland face parte din Suedia, dar între 800 şi 1150 a fost independentă. Au fost găsite urme a 60 de aşezări vikinge. Multe dintre acestea erau mici, destinate agriculturii şi pescuitului. Au existat şi aşezări mai mari, precum Frojel, care a fost locuit din anul 600 până în 1150 şi care a devenitun factor cheie în comerţ.

De asemenea, societatea era mult mai egalitaristă decât în Suedia, exista ceea ce numim astăzi o clasă de mijloc importantă care participa la deciziile întregii comunităţi.

Monede arabe găsite în Gotland. Credit: Gabriel Hildebrand/The Royal Coin Cabinet

Este uimitor cum o astfel de insulă unde activitatea principală era agricultura, fără resurse naturale, deţinea o asemenea bogăţie. Factorul obiectiv care a ajutat a fost poziţia geografică. În rest, abilitatea diplomatică a vikingilor de pe această insulă a jucat rolul crucial. Astfel, au putut avea o sumedenie de diverse bunuri, precum cele descoperite la Frojel: cornuri de cerb din Suedia continentală, chihlimbar din Lituania sau Polonia, sticlă din Italia, cristale din Caucaz, carneol din Est, chiar şi un ou de lut din zona Kievului despre care se crede că simboliza învierea lui Iisus. Apoi, desigur, monedele. Zeci de mii de monede provin din lumea arabă. Nu erau interesaţi numai de cantitate, ci şi de calitate, observându-se că multe dintre monedele de argint au o puritate de 95%.

Monedele Insulei Gotland. Credit: Nanouschka Myrberg Burström

Din 1140, Gotland a început să-şi fabrice propriile monede, fiind prima din regiunea baltică estică care face acest lucru. Se estimează că 8 milioane de astfel monede au fost fabricate între 1140 şi 1220 şi mai mult de 22.000 au fost găsite, 11.000 numai în Gotland. Această monedă a facilitat comerţul cu alte zone şi, de asemenea, a facilitat crearea de legături între est şi vest, insula devenind astfel centrul acestui comerţ, ceea ce a dus la alte bogăţii, chiar şi după terminarea erei vikinge.

Sursa: Archaeology

 

Despre berserkeri si alte mituri vikinge

Despre berserkeri si alte mituri vikinge

Nicicand in istorie nu au existat razboinici mai fiorosi si mai temuti decat berserkerii scandinavi. Intr-o societate in care cultul luptatorului nordic era adanc inradacinat in constiinta oamenilor si in care pana si poemele de dragoste contineau liste ale dusmanilor ucisi pe campul de lupta, o clasa razboinica fara egal avea sa se ridice, socand prin violenta pana si pe cei mai incercati dintre vikingi.

Se spune despre berserkeri ca ar fi fost posedati, ca se aruncau in lupta ignorand orice pericol, goi sau acoperiti de blanuri, urland asemeni animalelor salbatice, muscandu-si armele si atacand tot ceea ce la statea in cale. De multe ori, in frenezia luptei, se intampla ca unii dintre ei sa se napusteasca asupra unui copac sau asupra unei stanci pe care o confundau cu dusmanul, sau sa ucida fara discriminare pe adversarii sau aliatii din jurul lor. Teroarea nascuta din furia lor incontrolabila (numita berserkergang) avea sa devina legendara si chiar sa fie asociata, in mod gresit, tuturor razboinicilor vikingi.

Despre salbaticii berserkeri

Primele mentiuni despre temutii razboinici nordici apar in creatiile medievale scandinave, asa numitele saga, opere eroice sau istorice aparute, cu precadere, la sfarsitul primului mileniu si inceputul celui de al doilea. Poate cel mai vechi document cunoscut, in care sunt pomeniti berserkerii, este Haraldskvaedi (Hrafnsmal), poem istoric viking din secolul IX, scris de catre poetul Thorbiorn Hornklofi in cinstea primului rege al Norvegiei, Harald Fairhair. Aici este mentionat grupul luptatorilor de elita al lui Harald, Ulfheonars – cei acoperiti de blanuri de lup -, denumire din care se pare ca a derivat si cea de berserker, insemnand „cel care poarta blanuri de urs”. De altfel, se pare ca legatura totemica dintre razboinicii nordici si cele doua salbaticiuni era una extrem de puternica, atata vreme cat, pe campul de lupta, berserkerii imprumutau ferocitatea si comportamentul acestora, pana acolo incat erau confundati cu animalele salbatice.

Un astfel de comportament este descris pe larg si in Ynglinga saga, opera din secolul al XIII-lea, apartinand poetului Snorri Sturluson, o veritabila enciclopedie a vechilor regi nordici. Desi creatia a aparut in 1225, se pare ca aceasta ar avea radacini mult mai vechi, fiind asociata cu poemulYnglingatal, aparut cu 400 de ani mai devreme si care este, de asemenea, o insiruire a regilor nordici din prima dinastie, cea de Yngling. Aici, berserkerii sunt asociati zeului suprem din mitologia scandinava, Odin, si sunt descrisi asemenea unor fiinte cu puteri supranaturale: „Iata barbatii lui Odin, inaintand fara armura, muscandu-si scuturile asemenea cainilor turbati sau lupilor. Sunt puternici ca ursii sau taurii salbatici, pot omori oameni doar cu suflarea si nici fierul, nici focul nu ii poate atinge”.

Una dintre cele mai interesante poeme, este cel dedicat razboinicului-poet, Egil Skallagrimsson. Scris in primii ani ai secolului al XIII-lea, probabil tot de catre Snorri Sturluson, poemul ofera o imagine extrem de elaborata asupra unui personaj care se autointituleaza „ultimul berserker”. De fapt, Egil este prezentat ca fiind nepotul lui Kveldulf, unul dintre cei mai temuti ulfheoini sau berserkeri din istoria Scandinaviei, despre care legendele spun ca avea capacitatea de a se transforma in lup sau urs, asemenea varcolacilor. Atat Egil cat si tatal sau, Skalla-Grimm, apar in descrieri ca niste personaje irascibile si violente, ale caror accese de furie incontrolabila ii aruncau adeseori in lupta, unul asupra celuilalt.

Comportamentul violent al berserkerilor s-a dovedit prea mult chiar si pentru societatea vikinga, cea care ii va repudia si ii va sili sa traiasca in afara comunitatilor. Temutii razboinici nu mai erau invocati decat cu prilejul razboaielor, acolo unde erau folositi in grupuri de cate 12, ca trupe de soc care sa creeze brese in randurile inamicilor sau care sa sustina trupele aliate care dadeau semne de slabiciune. Ordinul avea sa fie interzis in 1015 de catre regele Erikr Hakonarson, desi aveau sa treaca inca 100 de ani pana cand grupurile organizate de berserkeri sa dispara pentru totdeauna.

Misterele razboinicilor

Nu s-au pastrat informatii despre modalitatile in care temutii luptatori nordici puteau atinge starea de berserkergang, furia nestavilita care ii mana in orice lupta, indiferent de pericole. Se stiu, in schimb, simptomele pe care le manifestau acestia inainte de batalie si dupa aceasta. Vechile texte nordice ii descriu ca pe niste hibrizi om-lup sau om-urs care, in accese de frenezie, isi muscau armele si scuturile inaintea luptei, se inroseau puternic la fata, urlau asemenea salbaticiunilor si nu simteau durere, fiind capabili sa lupte chiar si dupa ce primisera lovituri groaznice. Odata incheiata batalia, berserkerii iesiti din transa sufereau de slabiciune, dureri puternice de cap si amnezii partiale. Se intampla chiar ca unii dintre ei sa nu supravietuiasca unor asemenea stari, Nici astazi nu exista o explicatie clara asupra acestor fenomene desi au fost lansate numeroase teorii cu privire la cauzele care puteau determina un asemenea comportament.

Cea mai cunoscuta ipoteza este cea a inducerii starii de nebunie prin intermediul drogurilor. Se stie ca nordicii cunosteau proprietatile ciupercilor halucinogene, asa cum sunt cele din specia Amanita muscaria, fiind posibil ca acestea, consumate in amestecuri cu alcool, in cadrul unor ritualuri sacre, sa poata induce starea de frenezie din timpul luptelor. Testele efectuate in laboratoarele de medicina au infirmat insa teoria, demonstrand ca asemenea practici ar fi dus, mai degraba, la o slabire a organismului si o pierdere semnificativa a capacitatilor de lupta ale celor implicati.

O alta teorie cunoscuta este cea a autoinducerii starilor de furie extrema prin practici rituale. De altfel, se pare ca berserkerii traiau in clanuri separate in care nu puteau intra decat cei initiati.Majoritatea celor care reuseau sa acceada in grupul razboincilor deveneau in mod automat adepti fanatici ai zeului Odin ale carui insusiri la capatau. Probabil ca de aici a plecat si ideea transformarii acestora in diferite salbaticiuni, caracteristica pe care numai Odin o avea din intreg panteonul germanic. O mare parte dintre berserkeri primeau dupa initiere cognomenul Bjorn sau derivate ale acestuia, care insemnau „urs”. In Grettirs saga, un alt poem scandinav, este descris un proces de accedere in clanul berserkerilor, proces in care tinerilor li se aruncau armele in vizuina unui urs. Acestia erau obligati sa infrunte si sa ucida animalul din blana caruia urmau sa isi confectioneze hainele caracteristice ordinului.

Un exemplu in favoarea autoinducerii starii de nebunie prin practici rituale il constituie si cartea imparatului bizantin Constantin al VII-lea, De Ceremoniis aulae Byzantinae (Cartea ceremoniilor la Curtea Bizantina). Acesta pomeneste despre un ritual practicat de catre membrii garzii varingiene (garda imperiala bizantina formata exclusiv din razboinici scandinavi), in care luptatorii executau dansuri misterioase, imbracati in piei de animale si purtand masti cu motive zoomorfe.

Disparitia berserkerilor

Nu se stie exact momentul in care au aparut berserkerii ca parte distincta a armatelor nordice. Se pare ca o prima forma de manifestare a acestora au descris-o romanii. Tacitus mentioneaza ca in momentul invadarii Germaniei de catre trupele imperiale, latinii au fost intampinati de razboinici impunatori care nu numai ca isi acoperea tot corpul in culori amenintatoare si blanuri de animale, dar uzau si de o ferocitate naturala, asa cum numai salbaticiunile pot avea. De altfel, Roma a renuntat la ideea de a cuceri triburile germanice, dupa o serie de infrangeri rasunatoare. In schimb, este cunoscut momentul in care ordinul razboinicilor a fost trecut in ilegalitate; anul 1015. Motivele pentru care acestia au fost interzisi sunt incerte, desi este posibil ca o mare influenta sa o fi avut duelurile clasice vikinge, holmgang, care au fost interzise in acelasi an.

Se pare ca astfel de infruntari intre razboinicii nordici erau des intalnite in acea perioada. Ba mai mult, erau guvernate de legi stricte astfel incat, orice barbat care refuza o provocare era considerat nu numai un las, dar si un infractor. Regulile erau destul de simple. Cei doi luptatori luptau in fata martorilor, pe o insula sau intr-un spatiu special amenajat. Fiecare dintre ei avea dreptul sa foloseasca trei scuturi. Loviturile erau aplicate pe rand, una cate una de fiecare parte, pana cand unul dintre combatanti isi pierdea toate scuturile, moment in care era nevoit sa respinga loviturile adversarului cu propriile arme. Daca initial duelurile se incheiau la prima varsare de sange, pentru a se evita pierderile inutile de vieti, si aveau ca miza trei monede de argint, se pare ca la sfarsitul primului mileniu, acestea nu se opreau decat in momentul in care unul dintre combatanti era ucis, iar celalalt primea drepturi depline asupra familiei si bunurilor acestuia.

A fost momentul in care berserkerii descoperisera cea mai la indemana metoda de imbogatire. Cum foarte putini dintre razboinicii vikingi le puteau face fata, holmgang se transformase intr-o adevarata afacere pentru luptatorii de elita. Duelurile si practicile berserkerilor au fost interzise oficial de catre regele Eirikr Hakonarson, desi ele au continuat sa fie practicate in secret pana in secolul al XII-lea. O alta lege care prevedea exilul pentru orice manifestare sau adunare a berserkerilor a fost Codul Crestin Islandez, cel care vedea in astfel de practici, ramasite ale ritualurilor pagane si ale vrajitoriei. De altfel, multi dintre urmasii razboinicilor nordici aveau sa fie capturati, torturati si ucisi in urma refuzului lor de a renunta la vechiul cult al lui Odin in favoarea religiei crestine.

Egill Vikingul – razboiul si poezia in metru nordic

Egill Vikingul - razboiul si poezia in metru nordic

Intr-o societate in care cultul razboinicului reprezenta cea mai buna educatie pentru tineri, in care vrajitoria si pirateria erau activitati cotidiene, si in care religia mentiona singurul Rai despre care s-a pomenit vreodata ca ar fi fost strabatut de rauri de bere, este evident ca idealul uman este departe de ceea ce ne-am putea imagina la o prima vedere. Controversati, duri, sangerosi, razboinici dusi la extrema violentei, vikingii au ajuns totusi sa inspire prin operele lor literare chiar si pe marele Goethe. Iar daca ar fi sa dam un nume acestor atribute, ei bine…el nu poate fi decat Egill Skallagrimsson – Vikingul.

Eroul pe care il vom prezenta astazi, Egill Skallagrimsson, este, probabil, mai putin cunoscut publicului din Romania, si iese, fara doar si poate, din tiparul personajelor pe care Descopera.ro le prezinta in fiecare zi de vineri. In fond, Egill nu a influentat mersul istoriei in niciun fel, cat despre initiative laudabile nici ca poate fi vorba. Pana si in tara sa de bastina, Islanda, Egill reprezinta tipul antieroului clasic. De ce ne-am opri, atunci, asupra unui asemenea personaj?

Vrajitor si in acelasi timp vindecator, ucigas fara scrupule dar, totusi, un luptator respectat si temut ce putea decide singur sortii unei batalii, omul care si-a ucis cu mainile goale 20 de oponenti, care se putea dispara cu usurinta pana si de reprezentatii elitei razboinice scandinave, berserkerii, nebunul care si-a infruntat pana si zeii, dar care isi gasea alinarea in poezie…ei bine, un astfel de erou nu poate decat sa ilustreze perfect idealul unei lumi pe care, paradoxal, nu o cunoastem pe deplin nici macar dupa aproape un mileniu de la disparitia sa.

In umbra eroilor

Pentru a intelege mai bine complexitatea unui personaj ca Egill Skallagrimsson, se impune sa procedam asemenea poetului scandinav din secolul al XII-lea, Snorri Sturluson, autorul celebrei saga dedicata lui Egill si stramosilor acestuia–Egillsaga -, si sa descriem, chiar si in cateva cuvinte, genealogia eroului nostru.

Egill Skallagrimsson s-a nascut in jurul anului 910 d.Hr. ca fiu al razboinicului Skalla-Grimr Kveldulfsson si al Berei Yngvarsdottir si, poate cel mai important, avandu-l ca bunic din partea tatalui pe temutul Ulf Bjalfason, cel cunoscut mai bine sub apelativul Kveldulf – Lupul amiezii. Nu va lasati, insa, pacaliti de romantismul aparent al unei asemenea porecle. In limba norvegiana veche, Kveldulf s-ar traduce, mai degraba, prin…Varcolacul sau Cel care se transforma in lup la apusul soarelui. In fond, bunicul Ulf facuse parte din randul celebrilor ulfheoini sau berserkeri, razboinici fara echivalent in toata istoria omenirii, despre care se spune ca aveau capacitatea de a se metamorfoza in lupi sau ursi si de a folosi ferocitatea acestor salbaticiunilor impotriva dusmanilor de pe campul de lupta. La randul sau, Kveldulf se tragea dintr-un sir de razboinici a caror linie genealogica se pierde in negurile timpului: de la temutul hersir – lider militar – Ulf cel Viteaz, la Berle Kari, berserkerul si capetenia tribului din Berola, si pana la legendarul Kettil Trout din Halogaland, cel despre care se spunea ca ucisese un dragon si care se casatorise cu uriasa Hrafnhild.

Cu sangele unor asemenea barbati curgandu-i prin vene, Ulf Bjalfason nu putea decat sa le urmeze exemplul, iar ferocitatea si curajul sau ajunsesera legendare. Neinvins in nicio batalie, el il infrunta fatis chiar si pe Harald Fairhair (850 –933), primul rege al Norvegiei si doar datorita varstei si reputatiei sale scapa de furia monarhului. Aici incepe, practic, istoria lui Egill Skallagrimsson. Desi bunicul Kveldulf primise asigurari ca va putea vietui in pace in Norvegia, in ciuda opozitiei fata de Harald Fairhair, fiul sau cel mare, Thorolf, cade prada unui atentat pus la cale de oamenii regelui. Este momentul in care fostul luptator devine pentru ultima data un berserker. Alaturi de celalalt fiu al sau, Skallagrimr – Grim cel Chel –, Kveldulf intra in transa razboinica si ii ucide pe toti cei care participasera la asasinarea primului sau nascut. Efortul pe care il necesita insa o astfel de stare, berserkergang, era prea mare pentru puterile fizice ale batranului. Extenuat, el se stingea in bratele fiului sau, in drakkarul (vechea corabie scandinava) ce ii purta cat mai departe de Norvegia si de locul razbunarii lor. Indeplinindu-i ultima dorinta, Skallagrim isi inchidea tatal intr-un sicriu de lemn si il arunca in apele reci ale nordului urmand calea indicata de acesta. Sicriul avea sa esueze tocmai pe coasta Islandei, locul in care Grimr isi intemeia apoi o familie si in care se nastea la scurt timp, Egill Skallagrimsson – Egill, fiul lui Grim cel Chel.

Cu astfel de povesti, spuse in lungile nopti scandinave de tatal sau, avea sa creasca micul Egill. Eroii legendari sau reali din trecutul familiei precum si faptele de arme ale parintelui si ale fratelui sau mai mare, Thorolfr (numit astfel in memoria unchiului ucis de soldatii regelui Harald) trezeau in mintea copilului de numai cativa ani ecourile unei lumi cu care trebuia, cu orice chip, sa se identifice. La varsta de numai trei ani, Egill compune primul poem, iar recitarea acestuia in fata capeteniei locale produce o puternica impresie printre contemporanii sai. In schimb, Egill arata primele semne ale unei boli teribile, cunoscuta astazi sub numele de sindromul Paget, maladie ce se manifesta prin ingrosarea exagerata a oaselor, in special cele ale craniului dand celui suferind un aspect grotesc.

Macinat de groaznicele dureri de cap, produse de presiunea craniului asupra creierului, Skallagrimsson da dovada de o violenta teribila. La varsta de numai sapte ani, el despica, practic, capul unui coleg de joaca, dupa ce acesta il pacalise la una dintre intrecerile specifice varstei. Probabil ca in orice alta societate a vremii, un asemenea gest ar fi atras masuri drastice. Nu si in lumea vikingilor. Batranii satului ii prevedeau, atunci, copilului care tocmai isi ucisese un seaman, un viitor demn de marii lideri militari. Doar cativa ani mai tarziu, intr-un nou acces de furie, Egill omoara din nou. De data aceasta, victima era un adult, un soldat din grupul propriului sau tata, care facuse impertinenta de a glumi pe seama aspectului sau neobisnuit. Cum era de asteptat, Egill Skallagrimsson, desi nu atinsese nici macar varsta adolescentei, dovedea cu prisosinta ca era pregatit sa se alature bandei de pirati a lui Grim cel Chel.

Neinfrantul

Ultimii ani ai copilariei, adolescenta si prima parte a tineretii lui Egill sunt marcate de desele raiduri pirateresti asupra asezarilor de fermieri din Scandinavia, tarile baltice, Germania si Anglia dar si de nesfarsitele conflicte si dueluri cu razboinici din diferite parti ale nordului. Violent, irascibil, cu o pasiune nestavilita pentru alcool, Skallagrimsson devine rapid un lider si isi creeaza propriul grup de pirati.

Acesta este si momentul in care controversatul poet-razboinic decide ca a venit momentul sa se insoare. Dorind sa se intoarca la originile sale norvegiene, Egill profita de moartea regelui Harald si de inscaunarea fiului acestuia, Eirik Bloodaxe – Eirik Topor Insangerat – pentru a-si alege o sotie de pe taramul gloriosilor sai stramosi. Pe aleasa sa, Asgerd Bjornsdottir, o va gasi in Ask, Hordaland, sat scandinav condus la acea vreme de temutul razboinic Torgeir Tyrnefot. Cu toate acestea, imediat dupa incheierea nuntii, Egill isi parasea temporar consoarta pentru a se indrepta catre curtea regelui Eirik si a reginei Grunnhild, acolo unde spera sa intre in gratiile noii familii de conducatori.

Planurile ii sunt, insa, repede spulberate de chiar propriul sau caracter. Bine ametit de cupele de mied si bere pe care le consumase din belsug inainte de a-si cunoaste suveranul, Egill Skallagrimsson intra in conflict cu Bardr din Atley, unul dintre apropiatii regelui, si il ucide la doar cativa pasi de sala tronului. Nu are timp decat sa isi recupereze sabia si sa fuga in noapte inainte de a fi alertate garzile regale. Nu trecusera decat cateva zile de la implinirea visului sau de a vedea Norvegia, iar Egill devenise deja un fugar pe capul caruia se pusese un pret urias. Mai mult, vestile din satul sotiei sale, acolo de unde astepta o zestre consistenta, erau si ele dintre cele mai rele. Berg-Onundr, fiul lui Torgeir Tyrnefot din Ask ii refuza islandezului dreptul de a primi bunurile cuvenite in urma unei casatorii si chiar organizeaza un grup de 20 de razboinici cu care pleaca in urmarirea sa, ca raspuns la asasinarea lui Bardr din Atley. In acelasi timp, regina Grunnhild isi trimitea cei doi frati pe urmele lui Egill si a lui Thorolfr cu unicul scop de ii fi aduse capetele acestora.

Nici Berg-Onundr si nici Grunnhild nu stiau, insa, cu cine aveau de a face. Surprins initial de razboinicii din Ask, uriasul islandez isi imita bunicul si intra in transa specifica berserkerilor si ulfheoinilor. La sfarsitul confruntarii, toti cei 20 de luptatori zaceau ucisi la picioarele sale. Egill ii invinsese cu mainile goale. Cateva zile mai tarziu, fratii reginei urmau aceeasi soarta. Mai mult, in timpul fugii sale din Norvegia, Skallagrimsson ii curma viata unui al treilea urmaritor, Rognvaldr Eiriksson, nimeni altul decat fiul regelui Eirik Bloodaxe si al reginei Grunnhild.

Transformat din vanat in vanator, Egill gaseste curajul de a se indrepta spre Ask si de a cere socoteala lui Berg-Onundr. La cererea islandezului, cei doi razboinici se vor confrunta intr-un clasic duel scandinav, celebrul holmgang, lupta in care oponentii, inarmati cu un topor si trei scuturi, sunt obligati sa isi aplice lovituri, rand pe rand, pana in momentul in care scuturile sunt distruse. Cel care ramanea primul fara aparare, era obligat sa infrunte atacul adversarului folosind spre propria protectie doar toporul. Miza unui asemenea duel era, adeseori, intreaga avere a celui invins precum si dreptul de viata si de moarte asupra familiei sale. Berg, un razboinic redutabil de altfel, caruia sortii ii dadusera avantajul atacului, cadea, insa, la prima lovitura. Egill izbise cu atata furie incat ii despicase scutul si ii retezase un picior, provocandu-i o hemoragie letala. Nu stia, insa, ca lucrurile nu se oprisera aici. Pe urmele sale se afla, din ordinul regelui Eirik, cel mai puternic berserker din armata monarhului.

De data aceasta, Egill isi aflase un adversar pe masura sau, cel putin, asa considera suveranul norvegian. Surprins din nou, inainte de a fi avut ocazia sa se imbarce, islandezul isi dobora si de aceasta data inamicul si il ucidea intr-un chip neobisnuit. Egill ii smulgea laringele oponentului sau… cu dintii.

Inainte de a parasi Norvegia, razboinicul se razbuna, in felul sau, pe familia regala, asupra careia arunca o vraja considerata extrem de puternica si pentru care fusese nevoit sa ucida un cal. La randul ei, regina Grunnhild facuse acelasi lucru…

Poezia, ultimul refugiu

Anii urmatori il gasesc pe Egill Skallagrimsson intr-o cautare a lucrurilor care formau idealul oricarui reprezentant al clasei razboinice scandinave: glorie, avere si o moarte violenta care sa ii asigure intrarea in Valhalla. Raidurile impotriva asezarilor de fermieri devin din ce in ce mai sangeroase, totul culminand cu atacul impotriva satului propriei sale sotii. In incercarea de a recupera zestrea confiscata de Berg-Onundr, Egill devasta atunci mica asezare norvegiana lasand in urma sa nu mai putin de 17 victime. Islandezul nu se multumeste, insa, cu atat. Visul sau este acela de a invinge timpul si de a fi unul dintre eroii cantati de barzi in ode si poeme de vitejie. El isi descrie singur faptele in poezii care, astazi, sunt considerate unele de geniu. In fapt, Egill este primul poet scandinav care a folosit rima in operele sale si, ceea ce este si mai important, se pare ca el insusi o inventase, atata vreme cat este greu de presupus ca ar fi avut acces la poemele latine, singurele din acea perioada care foloseau un astfel de procedeu stilistic.

Greu de inteles si de catalogat dupa standardele moderne ale eticii, islandezul ducea o viata plina de controverse. In Islanda, el salveaza de la moarte, prin puterea vrajilor, o fetita afectat de o maladie misterioasa dar, in acelasi timp, anul 937 il gaseste ca mercenar in oastea regelui englez Athelstan (895-939). El participa chiar si la marea Batalie de Brunanburh, unul dintre cele mai sangeroase conflicte din toata istoria insulelor britanice. In aceea zi, cinci regi englezi si sapte capetenii aveau sa isi piarda viata, alaturi de un numar imens de soldati. Din nefericire pentru Egill, printre cei cazuti se afla si fratele sau, Thorolf. Islandezul, insa, se dovedise unul dintre cei mai curajosi razboinici, iar multe dintre victimele care zaceau pe campul de lupta purtau urmele inclestarii cu temutul berserker. Ca semn de recunostinta, regele Athelstan il recompensa atunci pe Egill cu doua cufere pline cu monede de argint, o veritabila comoara, asa cum ar fi considerata si in zilele noastre.

Destinul nu ii oferise inca marea surpriza a vietii sale. La scurt timp dupa Batalia de la Brunanburh, Egill esueaza in timpul unei furtuni pe tarmul Angliei, in apropiere de York. Sperand sa il revada pe regele Athelstan, islandezul are parte de un soc atunci cand se trezeste fata in fata cu eternul sau dusman, omul care pusese un pret de capul sau si care il declarase proscris in Norvegia…Eirik Bloodaxe. Egill nu stia faptul ca monarhul norvegian fusese izgonit din propria sa tara, alaturi de regina Grunnhild, si ca fusese numit suveran al Northumbriei de chiar Athelstan. Asa cum era de asteptat, islandezul este incarcerat si condamnat la moarte, urmand ca executia sa aiba loc chiar in dimineata urmatoare. Constient ca nu mai are nicio scapare, Egill Skallagrimsson apeleaza, in acel moment, la singurul lucru ce ii putea oferi linistea, poezia. In noaptea in care a fost inchis in temnita orasului York, scandinavul compunea un poem considerat si astazi o capodobera a literaturii scandinave, Hofudlausn sau „Rascumpararea capului”. Recitandu-l in fata lui Eirik Bloodaxe, Egill ii impresiona atat de tare pe cei prezenti incat nu numai ca ii se anula pedepsa capitala dar obtinea si iertarea din partea fostului sau inamic pentru uciderea fiului si cumnatilor acestuia.

Era momentul in care pana si Egill simtea ca norocul sau nu putea merge mai departe. Reintors in Islanda, razboinicul se angaja sa stranga taxele in numele noului rege norvegian, Hakon, functie care ii asigura mai mult decat un trai lipsit de griji. Mai mult, mostenind bunurile si pozitia tatalui sau in societatea islandeza, Egill devenea unul dintre cei mai importanti scandinavi ai vremii, putandu-se ocupa in liniste de cresterea celor cinci copii ai sai si de operele care sa ii poarte numele peste veacuri. In sinea sa, islandezul spera ca luptele sale sa ii impulsioneze fiii, cei care, cat de curand, ar fi trebuit sa ii calce pe urme.

Din nefericire, Egill Skallagrimsson nu daduse inca ultima si cea mai grea batalie a sa, cea impotriva propriilor zei. Totul incepea cu moartea, in urma unei boli necrutatoare, a lui Gunnar Egilsson, cel de al doilea sau nascut. La scurt timp, in timpul unei furtuni, isi pierdea viata inecat si cel mai mare dintre copiii familiei, Bodvar Egilsson. Cuprins de o durere fara margini, Egill isi inmormanteaza fiii alaturi de bunicul lor, Skallagrim, si decide sa isi curme singur viata prin infometare. Inchis in propria camera din care nu razbateau decat ragetele asemanatoare cu ale unui animal salbatic, Egill isi blestema zeii in frunte cu Odin, cel ale carui cai si taine le urmase toata viata. Doar insistenta celor doua fiice care ii ramasesera si a ultimului fiu il fac sa renunte la nebuneasca sa idee si sa isi dedice timpul compunerii unui poem care sa le intreaca pe toate celelalte si care sa fie dedicat celor doi copii pe care ii pierduse. Astfel lua nastere Sonatorrek – Ireparabila pierdere a fiilor – o opera de arta unica, de un lirism si o profunzime psihologica asemanatoare marilor tragedii antice, din care, sustin criticii literari moderni, chiar si Goethe, marele scriitor german din secolul al XVIII-lea, s-ar fi inspirat.

Ajuns spre finalul vietii, la aproape 80 de ani, macinat de boala si napastuit de zeul pe care il adorase, Odin, Egill vedea cum toate visele sale se naruie. Thorstein Egilsson, ultimul sau nascut, ura razboiul. Dorind parca sa ii faca in ciuda fostului berserker, Thorstein ii dadea lovitura suprema devenind unul dintre primii islandezi care adopta religia crestina. Mai mult, Egill nu avea parte nici macar de acea moarte pe care si-o dorise intotdeauna, o moarte pe campul de lupta care sa ii asigure o viata vesnica in Valhalla. Invins, Egill Skallagrimsson se stingea intr-un mod nedemn pentru un razboinic scandinav… lipsit de arma, in propriul pat, compunand versuri.

FACTS

Ajuns la varsta de 80 de ani, Egill si-a considerat ultimul fiu, pe Thorstein Egilsson, nedemn sa intre in posesia uriasei mosteniri pe care o pastrase de-a lungul timpului…cele doua cufere cu monede de argint primite de la regele Athelstan. Islandezul a ingropat comoara in apropierea orasului Mosfellbaer, la circa 18 kilometri nord de capitala Reykjavyk. Cele doua lazi sunt cautate si astazi, asiduu, de vanatorii de comori.

Figura populara in Islanda, Egill Skallagrimsson a devenit numele unei cunoscute beri din aceasta tara nordica precum si numele unei emisiuni TV de succes „Argintul lui Egill”, cu referire la comoara ingropata de acesta in anul 990.

Asatru, miscare religioasa moderna care doreste reinvierea vechilor credinte germanice, i-a dedicat razboinicului islandez ziua de 9 decembrie. Tot in memoria acestuia are loc si un „Turneu Memorial Egill Skallagrimsson”.

Desi nu a dat dovada de vitalitatea tatalui sau, Thorstein Egilsson a avut numerosi urmasi, legitimi sau nu, care au dus mai departe numele lui Egill Skallagrimsson. Avand in vedere ca razboinicul islandez este unul dintre personajele preferate ale localnicilor, multi dintre acestia s-au grabit sa declare ca sunt urmasi ai celebrului Egill.

In mitologia nordica, Odin, divinitatea suprema, era considerat zeul razboiului, al practicilor magice, al razbunarii dar si al tradarii. Totodata, Odin era si singurul zeu din panteonul germanic ce se putea metamorfoza in animal. Toate aceste atribute ale divinitatii erau insusite de berserkerii asemenea lui Egill Skallagrimsson ca o conduita morala a razboinicilor scandinavi.

Foto:Flickr

De ce puternicii vikingi nu au putut cuceri micuţa Irlanda

De ce puternicii vikingi nu au putut cuceri micuţa Irlanda

Un caz aparte în istoria erei vikinge este Irlanda. Cum o insulă atât de mică şi instabilă politic nu a putut fi cucerită face subiectul multor dispute dintre istorici

Când vikingii din Norvegia au lansat primul atac asupra irlandezilor, în 795, prin jefuirea unei mânăstiri, nici măcar Providenţa Divină nu i-a salvat pe călugări de la măcel, în ciuda rugăciunilor acestora.

Nordicii au continuat astfel de atacuri pe coasta Irlandei, până au pătruns în ţinuturile din interior în anul 830. În aceste incursiuni, au reuşit să desacralizeze chiar şi mânăstirea Sfântul Patrick (patronul irlandezilor) de la Armagh. Din 840, aceştia au început să stabilească aşezări permanente de-a lungul coastei.

Conform lui John Haywood, care descrie în cartea sa raidurile vikingilor, The Viking Saga AD 793 – 1241, sclavia a fost rară în Irlanda pre-vikingă, dar aceasta a explodat odată cu venirea acestora, menţionând şi că „Dublin a fost creat la început pentru a fi piaţă de sclavi”.

Având toate acestea în vedere, se pare că era în puterea vikingilor de a cuceri toată Irlanda, mai ales dacă adăugăm faptul că, politic vorbind, insula era divizată. Dar instabilitatea aceasta a avut de fapt un rol opus, acela că un regat atât de fragmentar punea probleme în orice negociere şi în eliminarea tuturor liderilor.

În Anglia sau Francia, conducerea era centralizată, iar eliminarea unei guvernări formate din câţiva oameni putea să creeze un gol de putere de care vikingii să profite. În Irlanda, unde exista o ierarhie complicată constând în nu mai puţin de 150 de regate locale, eliminarea conducătorilor unui singur regat nu avea un impact major.

De asemenea, aşa cum menţionează Haywood, „unul dintre cele mai fascinante aspecte ale iralndezilor este cum aceste insule foarte divizate s-au dovedit mult mai eficiente în lupta contra vikingilor decât Anglia. În Irlanda puteai omorî un rege, dar acest lucru nu distrugea regatul întrucât existau numeroşi succesori.”

În acest context, s-a dovedit mult mai greu pentru vikingi să lupte împotriva unor regate mai mici decât să lupte împotriva unui regat mare. Astfel, vikingii puteau efectua raiduri, dar nu puteau cuceri teritorii.

În secolul X, influenţa nordică a început să scadă, iar în anul 968 legendarul rege irlandez Brian Boru a cucerit oraşul viking Limerick. În 1014, armata irlandeză i-a înfrânt pe vikingi şi pe aliaţii acestora în bătălia de la Clontarf, de lângă Dublin, deşi un grup de nordici au reuşit să-l omoare pe regele irlandez în cortul acestuia.

Vikingii au rămas în Irlanda după ce au fost de acord să plătească tribut. În această perioadă, scandinavii erau destul de bine integraţi în stilul de viaţă irlandez, mulţi dintre aceştia convertindu-se la creştinism.

Deşi prezenţa a fost de câteva secole, nordicii nu au avut influenţa pe care au avut-o în alte zone, acest lucru datorat în principal incapacităţii de a cuceri Irlanda, iar un factor esenţial a fost climatul politic instabil al insulei.

Sursa: History

Alan Mathison Turing, geniul matematic şi părintele calculatorului care a descifrat celebrele coduri Enigma. Condamnarea pentru ”crima” de a fi homosexual i-a adus moartea la numai 42 de ani

Alan Mathison Turing, geniul matematic şi părintele calculatorului care a descifrat celebrele coduri Enigma. Condamnarea pentru ''crima'' de a fi homosexual i-a adus moartea la numai 42 de ani

Alan Mathison Turing a fost un matematician britanic genial al începutului de secol XX, considerat de mulţi părintele calculatorului şi cel care a contribuit decisiv la decodificarea mesajelor germanilor în Al Doilea Război Mondial, lucru care a fost crucial pentru Aliaţi în înfrângerea Germaniei naziste. De asemenea, era şi homosexual. Din păcate, această ultimă caracteristică a contribuit decisiv într-o societate orbită de ideologie şi de un simţ defectuos al moralităţii.

Înclinaţiile lui Alan Turing pentru ştiinţele exacte s-au manifestat încă din adolescenţă, informează War History Online. Acesta s-a născut pe 23 iunie 1912, în Anglia, într-o familie tipică, unde părinţii călătoreau deseori în India. Astfel, a crescut departe de aceştia, fiind de asemenea şi dezamăgirea familiei, întrucât dorea să urmeze o carieră în matematică, nu în domeniile clasice şi în limbi străine, cum era modelul unui gentleman de la acea vreme.

Doar când acesta a ajuns la Kings College şi-a găsit locul. Printre altele, era interesat de o sumedenie de domenii, de la biologie, chimie, fizică şi chiar neurologie. Avea un interes special pentru teoria relativităţii a lui Einstein şi pentru mecanica cuantică. De asemenea, era un bun alergător, sportul fiind una dintre activităţile sale preferate.

Particularitatea sa care a contribuit şi la geniul său a fost faptul că nu se mula pe dispoziţiile unei societăţi. Obişnuia să „gândească în afara cutiei”, venind cu idei cu care un gânditor mai logic nu putea veni. Astfel, a putut crea şi maşina Turing care a fost baza pentru primele calculatoare. De asemenea, această calitate a fost folosită de către Aliaţi atunci când a decodat mesajele inamicillor germani în Al Doilea Război Mondial, inclusiv codurile Enigma, care au permis Marii Britanii să afle mesaje importante ale viitoarelor strategii ale inamicilor.

Din 1950, acesta s-a concentrat pe felul în care maşinile pot gândi, ceea ce a rezultat într-un test pentru inteligenţa artificală care este folosit şi astăzi. De asemenea, a stabilit un nou domeniu, numit biologie matematică, în cadrul morfogenezei.

Sentinţa pentru „indecenţă”

Apoi a devenit dezastrul. Acesta nu şi-a ţinut ascunsă orientarea sexuală, ceea ce a dus la arestarea lui pentru „crima” de a fi homosexual în anul 1952, conform legislaţiei Marii Britanii de atunci. A recunoscut acestea în faţa instanţei, menţionând că nu ar trebui să fie împotriva legii.

Sentinţa a fost castrarea chimică, care conţinea o serie de injecţii care îl făceau impotent. Faptul că a fost supus umilinţei publice şi castrării nu a fost îndeajuns. Homosexualitatea acestuia prezenta şi un factor de risc, ceea ce a dus la imposibilitatea de a activa în domeniul său.

Aceste lucruri au fost prea mult pentru Turin şi s-a sinucis la 7 iunie 1954, la vârsta de 42 de ani.

Robert Hannigan, şeful agenţiei de spionaj digitale britanice, a menţionat: „faptul că era o practică recurentă de decenii reflectă intoleranţa perioadei… dar acest lucru nu face fapta mai puţin eronată şi ar trebui să cerem iertare”.

Statuia lui Alan Turing din Bletchley Park. Credit: Wikipedia

Nu se ştie, dacă doar până la 42 de ani a reuşit să creeze atâtea lucruri care stau la baza tehnologiei de astăzi, ce ar mai fi creat într-o societate cu o gândire mai puţin obtuză. Chiar şi aşa, este paradoxal cum un om considerat „criminal” a reuşit să lase o moştenire mult mai valoroasă ca acuzatorii din timpul său.

Singurul manuscris păstrat de la geniul matematician care a descifrat codul Enigma, folosit de nazişti în Al Doilea Război Mondial, a fost vândut

Singurul manuscris păstrat de la geniul matematician care a descifrat codul Enigma, folosit de nazişti în Al Doilea Război Mondial, a fost vândut

Alan Turing, un geniu în domeniul matematicii, a condus o echipă de experţi în criptografie care a reuşit să spargă codul Enigma folosit de nazişti pentru a comunica în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, informează Reuters. Reuşita savantului britanic a grăbit încheierea războiului şi a contribuit astfel la salvarea unui număr mare de vieţi.

„Manuscrisul datează din perioada în care Turing era implicat în procesul crucial de descifrare a codului Enigma”, a declarat Cassandra Hatton, specialistă în cărţi rare şi manuscrise în cadrul casei de licitaţii Bonhams.

„Conţinutul matematic al acestui caiet oferă acces în mintea extraordinară a unuia dintre cele mai mari genii ale secolului al XX-lea”, a mai spus Hatton.

Casa Bonhams a refuzat să dea publicităţii numele cumpărătorului.

O parte din încasările obţinute din această tranzacţie vor fi donate unei asociaţii de caritate.

Caietul, care nu a fost prezentat niciodată în public, este considerat singurul manuscris extensiv al savantului Alan Turing care a supravieţuit până în zilele noastre. El datează din 1942 şi a fost lăsat moştenire de Turing bunului său prieten Robin Gandy. Paginile sale conţin numeroase formule matematice la care a lucrat Alan Turing şi care au stat la baza informaticii.

Robin Gandy a adăugat la rândul său câteva note personale între paginile scrise de Alan Turing şi a păstrat ascuns acest caiet până la moartea sa.

Alan Turing nu a primit niciodată recunoaşterea oficială a muncii sale din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi s-a sinucis în 1954, după ce primise un tratament hormonal ca parte a pedepsei sale, după ce a fost condamnat pentru că era homosexual. În acea perioadă, în Marea Britanie, homosexualitatea era considerată o infracţiune şi era pedepsită cu închisoarea sau castrarea chimică (tratarea hormonală a impulsurilor sexuale, n.r.).

Lui Turing i-au fost recunoscute meritele şi a fost reabilitat postum 60 de ani mai târziu, când savantul a primit o „iertare” din partea reginei Elizabeth a II-a.

Benedict Cumberbatch a fost nominalizat anul acesta la premiul Oscar pentru cel mai bun actor, pentru interpretarea rolului Alan Turing în filmul „The Imitation Game. Jocul Codurilor”. Lungmetrajul a câştigat Oscarul la categoria „cel mai bun scenariu adaptat”. Filmul a avut la bază cartea „Alan Turing: The Enigma” scrisă de Andrew Hodges.

SURSA: Mediafax

Imaginea unei savante celebre de pe un binecunoscut timbru s-a dovedit a fi falsă

Imaginea unei savante celebre de pe un binecunoscut timbru s-a dovedit a fi falsă

Pe timbre, în general, se regăsesc imagini cu monumente sau personalităţi celebre.

Însă în faimoasa imagine cu Marie Curie nu se află savanta poloneză.

De fapt, în imagine este Susan Marie Frontczak, fotografia fiind realizată de Paul Schroder în  2001.

Frontczak o interpreteză pe savantă pe scenă de 13 ani, performând în cadrul a 350 de spectacole în 30 de state din Statele Unite ale Americii şi alte nouă ţări. Imaginea cu Frontczak poate fi regăsită pe timbrele cu Marie Curie din Mali, Republica Togo, Zambia şi Republica Guineea.

Iată o imagine reală cu Marie Curie:

,,Consider că este un compliment faptul că sunt atât de apropiată de personajul real încît i-am păcălit,” a declarat Frontczak. ,,Esenţa savantei se află în poză, însă mi-aş fi dorit să mi se ceară permisiunea,” a adăugat ea.

Aceasta speră ca spectacolul său să fie transformat într-un film.

Sursa: Popular Science

Sute de ani, specialiştii s-au chinuit să descifreze acest manuscris. O decizie luată recent ar putea duce la dezlegarea misterului- FOTO

Sute de ani, specialiştii s-au chinuit să descifreze acest manuscris. O decizie luată recent ar putea duce la dezlegarea misterului- FOTO

Manuscrisul datează din perioada 1404-1438.

Manuscrisul Voynich, o carte din secolul al XV-lea scrisă într-o limbă codificată pe care nimeni nu a putut-o descifra până acum, urmează să fie copiat pentru prima dată. Vreme de câteva sute de ani, cei mai buni criptografi din lume au încercat să îşi desluşească misterul, însă niciunul nu a reuşit deocamdată acest lucru. Cercetătorii speră, totuşi, că cele 900 de copii care vor fi puse în circulaţie i-ar putea ajuta să obţină rezultatele dorite.

În momentul de faţă, documentul se află în custodia Bibliotecii de Manuscrise şi Cărţi Rare din cadrul Universităţii Yale. Datorită vechimii şi rarităţii sale, foarte puţini oameni au avut până acum ocazia să îl studieze îndeaproape.

Foto:yale.edu

Până acum, nicio editură din lume nu a primit permisiunea de a face copii manuscrisului. Cu toate acestea, după mai bine de 10 ani de solicitări, spaniolii de la Siloe au reuşit, într-un final, să obţină acest beneficiu. Firma urmează să realizeze 898 de copii, pe care le va pune la dispoziţia publicului la preţul de 9000 de dolari/bucată.

Există numeroase teorii legate de originea misteriosului manuscris. Una dintre acestea menţionează faptul că el a fost realizat de călugărul franciscan şi, totodată, ,,magicianul” Roger Bacon, în secolul al XIII-lea, iar pentru faptul că a aruncat o ,,vrajă” asupra cărţii, monahul a fost încarcerat. Alte teorii susţin că lucrarea este opera lui Leonardo da Vinci sau chiar a extratereştrilor. Singura informaţie certă pe care o ştim despre document până acum este cea rezultată din datarea cu radiocarbon: cartea a fost redactată în perioada 1404-1438.

Foto:yale.edu

Manuscrisul a fost denumit după anticarul lituanian Wilfrid Voynich, care a susţinut că a achiziţionat cartea în anul 1912 de la călugării iezuiţi din Italia. Din acest moment, documentul începe să devină cunoscut lumii întregi.

Conţinutul cărţii este cu adevărat spectaculos. În paginile sale întâlnim numeroase ilustraţii reprezentând plante bizare, figuri umane şi chiar constelaţii. Toate acestea încadrează un text redactat într-o limbă pe care nimeni nu a reuşit să o descifreze până acum.

 

Foto:yale.edu

,,Ilustraţiile au adesea descrieri care oferă indicii pentru a descifra codul în care este scris textul. Acest lucru s-a dovedit a fi însă doar o iluzie”, declara în 2013 Reed Johnson, unul dintre numeroşii autori care au publicat până acum cărţi despre Manuscrisul Voynich.

Cel mai probabil, bibliotecile importante şi instituţiile de cercetare vor intra în posesia celor 898 de copii ale celebrei cărţi. Noi va trebui, însă, să ne mulţumim consultând documentul pe internet.

De-a lungull timpului şi al cercetărilor au existat foarte multe teorii despre acest manuscris, inclusiv că ar fi unul Illuminati.

Sursa: sciencealert.com

 

Primele calculatoare create de un român

Primele calculatoare create de un român

Acesta a realizat primele calculatoare electronice din Romănia din generaţia I-a, pe bază de tuburi electronice şi  cilindru magnetic de memorie, şi din generaţia II-a , tranzistorizate şi cu memorie operativă pe ferite.

Proiectul logic al calculatorului  CIFA-1 Calculatorul Institutului de Fizică (ulterior Fizică atomică) al Academiei a fost prezentat la Simpozionul internaţional de la Dresda (1955) şi, echipat cu 1500 de tuburi electronice, a fost pus în funcţiune în anul 1957. A fost considerat primul calculator electronic realizat în ţările socialiste.

Au urmat: CIFA-2 cu 800 de tuburi electronice(1959), CIFA-3 pentru Centrul de calcul al Universităţii din Bucureşti(1961), CIFA-4 (1962).

În perioada 1962-1963, pe baza Acordului cultural dintre Academia Romănă şi Academia Bulgară de Stiinţe, a fost construit la Sofia un calculator similar cu CIFA-3, denumit VITOSHA, cu documentaţia şi cu asistenţa tehnică a lui Victor Toma şi a echipei sale. A fost prezentat la Expoziţia naţională bulgară din Moscova (1963) drept primul calculator electronic numeric realizat în Bulgaria.

Din generaţia II-a a făcut parte Calculatorul Electronic Tranzistorizat CET-500, primul de acest gen realizat în ţară (1964). A fost fabricat în regim de microproducţie, fiind utilizat pentru obiective industriale. Conţine circa 2700 tranzistoare şi 1900 diode semiconductoare, memorie internă pe ferite (capacitate: 1 K cuvânt × 37 biţi), iar ca echipamente periferice: lector de bandă perforată (100 caractere/s), maşină de scris (8 caractere/s) şi imprimantă (5 linii × 160 caractere/s). Viteza de lucru este de 5 k instrucţiuni/s, numărul de instrucţiuni e de 32, lungimea cuvântului — 37 biţi, iar modul de prelucrare al cuvântului este paralel.

A fost prezentat publicului la Tîrgul Internaţional Bucureşti (1964). A urmat CET-501 cu performanţe superioare în privinţa vitezei, a capacităţii memoriei operative, a setului de instrucţiuni şi a echipamentelor periferice folosite (1966). Un al 2-lea exemplar a fost destinat Combinatului Metalurgic Hunedoara.

Toate calculatoarele electronice  realizate la Institutul de fizica atomică au fost efectiv folosite pentru rezolvarea unui mare număr de probleme tehnico-ştiinţifice prezentate atît de  IFA  cît şi de alţi beneficiari. Sursa:http://www.descopera.ro

Vestitorul primăverii şi-a început zborul spre România. Acvila Arlie se întoarce în ţară

Acvila ţipătoare mică Arlie a plecat din Africa spre România, călătoria păsării marchează începutul primăverii.

Pentru al patrulea an consecutiv, Arlie (Aquila pomarina) şi-a petrecut iarna în Namibia, migraţia sa de primăvară a început însă anul acesta cu trei zile întârziere, informează Societatea Ornitologică Română (SOR) . Pe 11 februarie 2017, între orele 8 şi 10 dimineaţa, acvila şi-a început zborul către România.

În primele trei zile ale călătoriei sale spre țara noastră, Arlie a parcurs în zbor circa 500 de kilometri în direcția nord-est. Acvila are de străbătut continentul african de la vest la est și apoi de la sud la nord. Călătoria ei până la cuib va însemna un traseu de 12.500 de kilometri, 3 continente și 17 țări, printre care: Angola, Zambia, Tanzania, Ruanda, Burundi, Uganda, Sudanul de Sud, Etiopia, Sudan, Egipt, Israel, Siria, Turcia și Bulgaria.

Arlie a fost capturată în 2013 de o echipă formată din specialiști de la Societatea Ornitologică Română, Agenția Regională pentru Protecția Mediului Sibiu și Grupul Milvus. A fost echipată cu un transmițător satelitar cu greutatea de 45 de grame și eliberată, acțiune desfășurată în cadrul proiectului LIFE „Conservarea acvilei țipătoare mici în România”.

Arlie este o femelă adultă de acvilă țipătoare mică și a cuibărit din 2013 în 2016 lângă localitatea Berivoi. Deranjată de lucrările forestiere de anul trecut, pasărea și-a schimbat cuibul. În 2016, Arlie a ajuns în România pe 2 aprilie.
harris hawk-atac la iepure - 4-MY HOBBY

Arlie a cuibărit cu succes şi în 2016 în ţară, deşi a fost puţin deranjată de tăietorii de lemne. Aceasta este concluzia expediţiei de verificare a cuiburilor de acvilă ţipătoare mică (Aquila pomarina) pe care biologul Sebastian Bugariu a întreprins-o alături de Jan van Diermen în câteva dintre teritoriile din situl Piemontul Făgăraş.
Anul acesta, pasărea cu transmiţător a fost observată lângă cuib de bilogul Ciprian Fântână la sfârşitul lunii iunie. Cu ocazia verificării din iulie, specialiştii nu au mai reuşit să o vadă pe Arlie, dar au investigat cuibul şi au confirmat faptul că puiul este în stare bună, în stare avansată de dezvoltare. În această perioadă, însă, mama acvilă stă mai departe de cuib, pentru că a început să se hrănească, nu mai cloceşte oul, nu mai este nevoie să supravegheze în permanenţă puii mici. La acvilele ţipătoare mici, în prima parte a perioadei de creştere a puilor apare fenomenul denumit cainism – puiul mai mare îl ucide pe cel mai mic, fiind ulterior singurul care beneficiază de hrana adusă de părinţi.

Cuibul din care a provenit Lisa

În 2011, una dintre acvilele monitorizate satelitar de ornitologii români a fost ucisă de locuitorii unui sat din Zambia. Juvenilul respectiv (denumit Lisa) provenea dintr-un cuib identificat în anul respectiv. Lisa nu a mai revenit din Africa, dar an de an, acelaşi cuib a fost ocupat de adulţii care au cuibărit cu succes. Şi în 2016, în Piemontul Făgăraşului, părinţii Lisei au un alt urmaş, observat de biologi în acelaşi cuib.

Ce nu e bine

Spre deosebire de anii trecuţi (2014 şi 2015), Arlie a folosit în 2016 un alt cuib. Biologii au verificat şi actualul cuib şi cel din 2014 şi 2015, iar la cel din anii anteriori au găsit semnele unor lucrări forestiere care s-au desfăşurat în imediata apropiere a cuibului probabil primăvara devreme. Pe marginea drumului forestier era rumeguş , un spaţiu de depozitare de buşteni, respectiv a apărut şi un nou drum forestier în zonă, recent folosit. Toate acestea au fost probabil motive pentru care pasărea a schimbat cuibul in 2016. Lucrările forestiere sunt interzise după jumătatea lunii martie în teritoriile de acvile, deoarece acvilele sunt sensibile la deranjul uman. În cazul în care sunt deranjate în perioada de cuibărire, în special la începutul acesteia, în lunile aprilie-mai, acvilele pot părăsi ouăle şi nici nu mai depun altele în alt cuib. Ponta din acel an este compromisă. SOR speră că în zonă va fi implementat Planul de Management realizat în decursul anului trecut (care are prevăzute şi astfel de măsuri de protecţie şi este o responsabilitate legală pentru situl Natura2000) şi că astfel se vor limita factorii de perturbare a acestei specii protejate de lege. Dacă deranjul se va intensifica, atunci populaţia de acvile va fi pusă în pericol.

Arlie este ultima acvilă monitorizată satelitar de biologii din România. Ea face parte dintr-un grup de 19 păsări care au fost inelate şi dotate cu transmiţător satelitar în cadrul proiectului LIFE+ „Conservarea acvilei ţipătoare mici în România”, proiect al cărui beneficiar a fost Agenţia Regională de Protecţia Mediului Sibiu, cu parteneri Grupul Milvus şi Societatea Ornitologică Română.
Sursa:http://www.mediafax.ro

 

Sursa: SOR

În primele zile ale călătoriei, Arlie a parcurs un zbor de 500 de kilometri în direcţia nord-est. Până va ajunge la destinaţia finală, România,  acvila va parcurge un traseu de 12.500 de kilometri, va trece prin trei continente şi prin 17 ţări.

Arlie este o femelă adultă de acvilă ţipătoare mică care s-a cuibărit între anii 2013 şi 2016 lângă localitatea Berivoi, însă în ultimii ani şi-a schimbat locul din cauza lucrărilor forestiere. Întregul drum al acvilei poate fi urmărit online.

Acvila lui Haast

Harpagostris moorei sau Acvila lui Haast este considerata cea mai puternica pasare rapitoare din toate timpurile, versiune gigantica a acvilei coronate africane. Daca aceasta din urma cantareste doar 3-5 kilograme , Harpagostris se afla la limita de greutate pentru zbor, cantarind intre 9-13 kilograme. Pasarea de prada a evoluat in stransa legatura cu prada sa, gigantica pasare Moa (Pachyornis elephantopus).

Harpagornis moorei sau Acvila lui Haast era o enormă acvilă care trăia în Noua Zeelandă. După dispariția teratornitidelor (mari necrofage din timpul glaciației, care au trăit in America și erau înrudite cu condorii), Harpagornis a rămas cea mai mare pasăre de pradă din lume. Se crede că maorii o numeau pouakai sau hokioi și apare în legendele lor.

Femelele de Harpagornis cântăreau între 10 și 15 kg iar masculii între 9 și 10 kg. Aveau o anvergură a aripilor de 3 metri, cea ce este puțin dacă se ia în considerare greutatea, anvergura aripilor le-a permis să vâneze în arii împădurite. Această pasăre de pradă se hrănea cu alte specii de păsări nezburătoare, în principal cu moa.

Primii locuitori care s-au stabilit in Noua Zeelandă, nu doar au vânat păsări de tip moa, ci și harpagornis, ducând ambele specii la dispariție. Pasărea Harpagornis a dispărut în jurul anilor 1500.

Această pasăre a fost clasificată de Julius von Haast, care a numit-o Harpagornis moorei, după ce George Henry Moore a găsit oase din această specie.

 

 Imagini
 https://youtu.be/iNu_5drtq8c?t=75
 https://youtu.be/aoUGD89xQvI?t=76

Instincte de mamă. Abia îşi ţine capul deasupra zăpezii, dar refuză să îşi părăsească cuibul – LIVE STREAM

FOTO: Twitter

Acvilele americane sunt părinţi dedicaţi, iar dovada acestei afirmaţii a fost oferită de o înregistrare realizată de o cameră video amplasată într-un Parc Naţional din Pennsylvania.

În imagini poate fi observată o acvila care nu părăseşte cuibul şi ouăle, deşi ninge, iar zăpada s-a strâns într-un strat gros pe spatele ei.

Pasărea nu se pune în pericol nemişcându-se de pe ouă, după cum explică naturalistul Jack Hubley. „Vedeţi stratul de zăpadă care o acoperă? Ce vă sugerează acesta? Vă spune că nu există foarte multe pierderi de căldură din corpul ei”, explică Hubley.

Practic, acvila se înfoaie şi astfel crează un strat izolator între piele şi zăpadă. Acvilele americane au, totodată, pe stomac o parte de piele fără pene care le ajută în procesul de incubare a ouălor prin utilizarea directă a căldurii corpului pentru a avea grijă ca acestea să stea la o temperatură corectă.

Puteţi urmări în timp real ce se mai întâmplă la cuibul acvilei AICI.

Sursă: iflscience.com

 

 https://youtu.be/HDdQ2syhc2c?t=3

 

 

 

Ce nivel de inteligenta emotionala ai?


Ce  face ca anumiti oameni sa cunoasca un nivel mult mai mare de succes pe plan profesional si personal in comparatie cu ceilalti? IQ-ul si etica muncii sunt foarte importante, dar acestea nu spun intreaga poveste. Inteligenta noastra emotionala – modul in care ne gestionam emotiile, atat cele ale noastre, cat si cele ale celor din jurul nostru, poate juca un rol critic in nivelul de fericire personala si de succes pe care-l atingem.

Plato a fost cel care a spus ca procesul de invatare are o anumita baza emotionala si poate ca a avut dreptate. Modul in care interactionam si ne reglementam emotiile poate avea repercursiuni asupra fiecarui aspect al vietii noastre.  Pentru a ne exprima in termeni familiari, cand spunem ca o persoana are inteligenta emotionala, de multe ori ne spunem despre acea persoana ca are “scoala vietii” si este o parte importanta a capacitati unei persoane de a naviga prin viata in mod eficient.

Daca ai inteligenta emotionala esti increzator, bun la indeplinirea obiectivelor tale, adaptabil si flexibil in ceea ce faci. Mai mult decat atat, dispui de o capacitate rapida de a te recupera in urma efectelor stresului si dai dovada de flexibilitate. “Viata merge mult mai lin daca ai inteligenta emotionala.”,  explica Daniel Goleman, psiholog si autor al apreciatei carti “Inteligenta Emotionala”.

Cele cinci componente ale inteligentei emotionale, asa sunt acestea definite de Daniel Goleman, sunt constiinta de sine, auto-reglementarea, motivatia, abilitatile sociale si empatia. Putem fi puternici in unele dintre ele si deficienti in altele, dar fiecare dintre noi dispunem de puterea de a imbunatati oricare dintre aceste cinci componente.

Esti curios sa afli care  este nivelul tau de inteligenta emotionala? Acestea sunt cele 14 semne care iti arata ca ai un EQ ridicat:

#1. Esti curios despre oamenii pe care nu-i cunosti

Iti face placere sa cunosti noi oameni si ai tendinta de a adresa in mod natural o multime de intrebari imediat dupa ce ai fost prezentat cuiva. Daca este adevarat in cazul tau, dispui de un anumit grad de empatie, una dintre principalele componente ale inteligentei emotionale. Oamenii foarte empatici – cei care sunt extrem de sensibili la nevoile si la sentimentele altora si care actioneaza intr-un mod sensibil fata de acele nevoi – au un lucru important in comun: au o curiozitate fata de ceilalti si sunt cu adevarat interesati sa afle mai mult despre ceilalti.

Dezvoltarea curiozitatii fata de ceilalti este o modalitate prin care poti cultiva empatia: curiozitatea ne dezvolta empatia atunci cand vorbim cu oameni din afara cercului nostru social obisnuit, cand ne confruntam cu vieti si viziuni asupra lumii foarte diferite de cele proprii.

#2. Esti un lider

Liderii exceptionali au adesea un lucru in comun, explica Goleman. In afara cerintelor traditionale pentru succes – talent, etica de munca si ambitie, de pilda – acesti oameni poseda un grad ridicat de inteligenta emotionala. In cercetarea sa, comparand cei care au excelat in pozitii de lidership cu cei care erau la un nivel mediu, el a constatat ca aproape 90% din diferenta in profilurile lor se datora nivelului de inteligenta emotionala si nu celui cognitiv.

#3. Iti cunosti punctele slabe si punctele forte

O mare parte a constiintei de sine este reprezentata de sinceritatea fata de tine insuti despre cine esti – cunoasterea punctelor slabe si a punctelor forte si acceptarea acestor lucruri despre tine insuti. O persoana inteligenta invata sa identifice domeniile sale de putere si de slabiciune si analizeaza modul in care poate lucra cel mai eficient cu ceea ce are la indemana. Aceasta constiinta de sine este motorul acelei puternice increderi in sine, care este un factor principal al inteligentei emotionale.

#4. Stii cum sa acorzi atentie

Te lasi distras de fiecare tweet, sms sau email? In cazul in care acest lucru este adevarat, este important sa intelegi ca acest obicei te poate impiedica sa functionezi la cel mai inalt nivel emotional. Dar, capacitatea de a rezista distragerilor de atentie si de a te concentra asupra sarcincii la indemana este un mare secret al inteligentei emotionale, explica Goleman. Fara a fi prezenti cu noi insine si cu ceilalti, este foarte dificil sa ne dezvoltam constiinta de sine si relatii puternice.

#5. Cand esti suparat, stii exact de ce

Fiecare dintre noi experimentam o serie de fluctuatii emotionale pe parcursul zilei si de multe ori nici nu intelegem cauza unui val de tristete sau de furie. Dar, un aspect important al constiintei de sine este reprezentat de abilitatea de a recunoaste cauza emotiilor tale si motivele pentru care esti suparat, de exemplu.

Constiinta de sine este, de asemenea, recunoasterea emotiilor in timp ce apar, mai degraba decat greseala identificare sau ignorarea acestora. Oamenii inteligent emotional fac un pas in spate fata de emotiile lor, privesc ceea ce simt si examineaza efectul pe care emotiile il au asupra lor.

#6. Te poti intelege cu majoritatea oamenilor

“A avea relatii satisfacatoare, eficiente – acesta este un semn al inteligentei emotionale.”, spune Goleman.

#7. Iti pasa in mod profund sa fii o per

 

soana buna, morala

Un aspect al inteligentei emotionale, este reprezentat de “identitatea morala” , care are de-a face cu modul in care dorim sa ne vedem ca fiind oameni grijulii, etici. Daca esti o persoana interesata de dezvoltarea acestei laturi a ta (indiferent de modul in care ai actionat in situatiile morale din trecut), s-ar putea sa ai un EQ ridicat.

#8. Iti faci timp pentru a incetini si a-i ajuta pe ceilalti

Daca faci un obicei din a-ti incetini ritmul de viata pentru a le acorda atentie celorlalti, fie prin a ajuta o femeie in varsta sa traverseze strada, fie prin a trece pe la un cunoscut pentru a-l saluta, dai dovada de inteligenta emotionala. Multi dintre noi, o buna parte din timp, suntem concentrati asupra noastra insine. Si asta se datoreaza faptului ca de multe ori suntem atat de ocupati sa facem lucruri sa se intample incat ne facem foarte putin timp sa-i observam pe ceilalti. Exista un spectru care merge de la aborbtia completa de sine pana la empatie si compasiune.

Acordandu-le atentie celorlalti, in loc sa fim obsorbiti in propria noastra lume mica, planteaza samanta compasiunii – o componenta cruciala a EQ-ului.

#9. Citesti cu usurinta expresiile faciale ale oamenilor

Capacitatea de a constientiza modul in care se simt ceilalti este o parte importanta a inteligentei emotionale. Acest test (aici) realizat de catre cei de la UC Berkeley te poate ajuta sa afli cat de priceput esti la a citi emotiile celorlalti.

348 comentarii (+add yours?)

  1. Beta
    iul. 23, 2017 @ 12:42:38

    Indiferent ce se întâmplă în viața ta , în acest moment trebuie să citești povestea asta

    Era o zi ca oricare alta atunci când am luat hotărârea să termin cu toți și cu toate. Dintr-odată am decis să părăsesc jobul pe care îl aveam, să termin relația pe care o aveam, să rup orice relație cu Dumnezeu.

    Dar înainte de asta, m-am dus în pădure, pentru că, de obicei, aici purtam discuțiile cu Dumnezeu, și m-am gândit să îi mai acord o șansă.
    Ajungând acolo, l-am întrebat : ”Doamne, poți să-mi dai un motiv să nu renunț?”

    Răspunsul său m-a surprins: ”Uită-te în jurul tău! Vezi feriga și bambusul de lângă tine?”, mi-a zis el.

    I-am răspuns: ”Da”. El a continuat: ” când le-am plantat am avut mare grijă de ele. Le-am plantat la lumină, le-am udat constant, astfel feriga a crescut repede. Haina ei verde a acoperit pământul, dar cu bambusul nu s-a întâmplat nimic, dar nu am renunțat. În cel de-al doilea an, feriga a devenit și mai viguroasă și mai verde, dar sămânța de bambus nu a dat nici un semn. Și totuși, nu am renunțat.”

    ”În cel de-al treilea an”, continuă Dumnezeu, ”feriga devenea din ce în ce mai frumoasă, iar bambusul nu creștea nici măcar un pic. În al patrulea an, bambusul se încăpățânase să nu facă nimic, dar eu tot nu am renunțat.

    Apoi, în al cincilea an, a răsărit un mugure , comparativ cu feriga era prea mic și insignifiant, dar 6 luni mai târziu bambusul se înălțase la peste 3 km. Cei cinci ani care trecuseră, îi folosise ca să își dezvolte rădăcinile, să poată supraviețui. Nu am dat nici uneia din creațiile mele o provocare pe care să nu o poată trece.”

    După aceea m-a întrebat :”Copilul meu, știi că în tot acest timp în care ai suferit și te-ai luptat, de fapt ți-ai dezvoltat rădăcinile? Nu am renunțat la bambus, nu o să renunț niciodată la tine.”

    ”Niciodată să nu te compari cu ceilalți”, a continuat el. ” Bambusul l-am creat cu un alt scop, decât feriga, chiar dacă ambele înfrumusețează pădurea. Așa că, stai liniștit. Timpul tău va veni și în curând te vei înălța și tu, la fel ca bambusul.”

    Iar eu am întrebat: ” Cât de sus o să mă înalț, Doamne?”

    El mi-a răspuns liniștit: ”Cât de sus se va înălța bambusul?”

    Confuz, am întrebat: ”Cât de sus poate!?”

    Dumnezeu mi-a răspuns: ”Da, înălțându-te tu mă vei onora pe Mine”.

    După această conversație, am părăsit pădurea și am hotărât să scriu această poveste. Și sper să poți vedea că Dumnezeu nu renunță niciodată la tine, așa că nici tu nu ar trebui să renunți la El!

    Orice problemă pe care Dumnezeu ne-o așează în cale, nu face decât să ne întărească, nimic nu este peste puterile noastre! sursa:zenivers.ro

    Apreciază

    Răspunde

  2. racoltapetru6
    aug. 20, 2017 @ 09:28:52

    Bună dimineața și bună să-ți fie toată ziua de duminică, Anda! Astăzi am ales această pagină pentru a-ți transmite salutările mele, după ce am lecturat interesantul ghid de interpretare a viselor. Țin minte că și bunicele mele știau să traducă în preziceri visele pe care le povesteam de câte ori aveam ocazia. Și adesea se împlinea! În special, apa tulbure din vise nu ne aducea noroc.
    Să-ți fie toate zilele binecuvântate cu tot ce-i mai frumos și benefic, dragă prietenă! 🙂

    Apreciază

    Răspunde

    • Beta
      aug. 20, 2017 @ 12:43:09

      Buna sa fie si la tine Duminica draga Petru. Ma bucur ca ma vizitezi si intri prin camarutele casutei mele . M-am straduit sa gasiti in fiecare postare din camarutele respective subiecte diverse pentru a nu va plictisi si a va inspira daca e cazul. Felicitari pentru reusita noii publicatii. Am aflat de pe la Aliosa citind pe acolo printre randuri. Sa fie de bine si pe mai departe mult succes in continuare ! ❤

      Apreciat de 1 persoană

      Răspunde

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Follow Betasare's Blog on WordPress.com
%d blogeri au apreciat: